KEDİ ALERJİSİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kedi alerjisi
 Herkes,  evcil hayvanların kılları ve tüylerinin alerji yaptığını sanır. Oysa bu düşünce yanlıştır: Kılın kendisi alerjen değildir. Kedilere ait alerjilerin nedeni, hayvanın çeşitli salgılarında (salya, derideki yağ ve ter bezi salgıları, idrar…) bulunan ve kıllarına yapışan maddelerdir.

Kıllar üzerinde kuruyan bu salgılar daha sonra küçük zerrecikler şeklinde solunum havasına karışırlar. Buna göre, uzun kıllı hayvanların daha çok alerjiye neden oldukları görüşü de doğru değildir, ama hayvanın kılları ne kadar fazla ise üzerinde o kadar fazla alerjen bulunur.

Bazen de alerji doğrudan kediden değil, onun yeminden, yem veya su kabında üreyen küf mantarlarından da kaynaklanabilir.

Yaşlı ve erkek kediler daha tehlikeli

Evde en çok beslenen hayvan kedidir, çünkü kedinin hem bakımı daha kolaydır ve hem de ev yaşantısına daha kolay uyum sağlar. Kedilere ait alerjenler, hayvanın derisindeki salgı bezlerinden ve tükürüğünden kaynaklanır. Kedi yalanırken tükürüğü kıllarına yapışır, burada kurur ve daha sonra da küçük toz tanecikleri şeklinde havaya karışır. Bu alerjenlerin çapı birkaç mikron kadar olduğu için hem havada uzun süre kalabilirler ve hem de akciğerlere kolayca ulaşabilirler. 

Kedi ve köpek yavrularının derileri yumuşak olduğu için, az dökülürler ve bundan dolayı da etrafa saçtıkları alerjen miktarı da daha azdır. Hayvan yaşlandıkça deri yumuşaklığı azalır ve döktüğü alerjenler de artar. Hadım edilmiş erkek kedilerin derisindeki alerjen miktarı 3-5 misli daha azdır.

Kedi alerjenlerinin bir özelliği de yapışkanlıklarının çok fazla olmasıdır. Evin duvarlarına, halı ve mobilyalara, giysilere yapışırlar. Hiç kedi girmemiş evlerde, hastanelerde ve hatta alerji kliniklerinde bile kedilere ait alerjenler bulunabilir; bu durum, alerjenlerin kedisi olan kişilerin elbiseleri ile taşınması ile açıklanmaktadır.

Yaygınlık

Farklı tanı teknikleri kullanılarak yapılmış olan araştırmalara göre, astımlıların, USA’ da %31’ inin, İsveç’ de %63’ ünün, Danimarka’ da %50’ sinin kediye alerjisi olduğu belirlenmiştir.

Evcil hayvan alerjilerinin belirtileri 

Evcil hayvanlara ait alerjenler ürtiker ve anjioödemden, alerjik nezleye, astım krizlerinden anaflaksiye kadar değişen reaksiyonlara yol açabilirler.

Evcil hayvanlarla ilgili alerjileri olan astımlı çocuklarda, hastalığın daha ağır seyrettiği (daha sık hastaneye yatış, daha fazla ilaç kullanımı…) bilinir.

Hayvan alerjileri hayvan ile karşılaştıktan sonra dakikalar içinde gürültülü bir şekilde ortaya çıkabileceği gibi, saatler sonra ortaya çıkan geç reaksiyonlar da görülebilir. Hatta hayvan ile uzun yıllardır aynı evi paylaşan kişilerde olduğu gibi yavaş, sinsi ve daha hafif belirtilerle de karşılaşılabilir.

Hayvanlara ait alerjenler, özellikle de kedilerinki, hem alerjik nezle ve astımın kötüleşmesine ve hem de gözle ilgili belirtilere yol açarlar.

Hangi tedbirler alınmalıdır?

 Evcil hayvanlara alerjisi olanların yapabileceği en iyi şey hayvanın evden uzaklaştırılmasıdır. Fakat bunu söylemesi kolaydır da, uygulaması her zaman mümkün değildir. Birçok kişi hayvanı değil evden uzaklaştırmak, yatak odasından, yatağından çıkarmayı bile kabul etmez.

 Hemen belirtelim ki, hayvanı evden uzaklaştırmak da her şeyi hâlletmez; özellikle kedilere ait alerjenlerin titizlikle temizlenmeleri gerekir. Araştırmalara göre, evde, kedi çıkarıldıktan aylar, hatta yıllar sonra bile rahatsızlık yaratacak düzeyde alerjen bulunmaya devam eder.

Kedi uzaklaştırıldıktan sonra yapılması gerekenler 

BİR: Ev iyice havalandırılmalıdır

İKİ: Duvarlar, zemin ve diğer yüzeyler yıkanmalıdır.

ÜÇ: Halılar toplanmalıdır.

DÖRT: Şilte ve yatak takımları özel kılıflarla kaplanmalıdır.

Kedi evden çıkarılamıyorsa neler yapılmalıdır 

Hayvanından vazgeçemeyenler şunları yerine getirmelidirler:

BİR: Hayvanın hareket alanları sınırlanmalı, evin sadece bir odasında yaşamasına izin verilmeli, hele yatak odasına kesinlikle alınmamalıdır.

İKİ: Hayvan girmese bile yatak odasının kapısı daima kapalı tutulmalıdır.

ÜÇ: Alerjenlerin çok bulunduğu halı, kumaş mobilya.. gibi eşyalar mümkün olduğunca azaltılmalıdır.

DÖRT: Zemin ve açık yerler sık sık nemli bezlerle ve emiş gücü yüksek HEPA filtreli süpürgelerle temizlenmelidir.

BEŞ: Ev her gün havalandırılmalıdır.

ALTI: HEPA filtreli hava temizleyici aletlerden yararlanılabilir.

YEDİ: Kedi haftada bir yıkanmalı veya ıslak bir bezle silinmelidir. Çok sık yıkanan hayvanların derilerindeki doğal lipit tabakası ve koruyucu yağlar soyulup dökülür ve hayvanın derisinde daha fazla kabuklaşmaya neden olur.

SEKİZ: Hayvanın derisine sürüldüğünde alerjenleri azaltabilen ürünler de (Allerpet-C sprey, acepromazine… gibi) vardır. Parası çok olan bunları da deneyebilir.

DOKUZ: Hayvanın temizliği (taranması, fırçalanması…) ev dışında ve başka biri tarafından yapılmalıdır.

Yazı için 50 yorum yapılmış:

  1. hatice özdin dedi ki:

    kedi alerjisinin kesin çözümü varmı.çok önemli benim için bilgilendirirseniz sevinirim.şimdiden teşk.

  2. Berrak dedi ki:

    merhabalar, 4 ay once sevimli bir ankara kedisi sahibi oldum. yaklasık 1 ay sonra bacaklarımda ayak tabanımda ve bileklerimde şişlikler olusmaya ve yurumede zorluk olmaya basladı. gectigimiz haftaya kadar kalp romatizmasından behcete bircok hastalık sebebiyle tahliller yapıldı. hepsinin sonucu negatif cıktı. bir sebep bulunamadı. 2 gun once cenemde ceviz buyuklugunde aı şişliklerden cıktı. eşimin kedien dolayı alerji olabilir diyordu. kedilerden hoslanmadıgı için pek ciddiye almadım ama baska secenek kalmadı. ayrılmak da zor geliyor. kedi alerjisinin boyle belirtileri olabilir mi? tesekkurler

  3. Anlattıklarınızın kedi alerjisi ile bir ilgisi olduğunu sanmıyorum ama sizde ‘kedi tırmığı hastalığı’ olabilir. Bu durumu doktorunuzla paylaşmanızı tavsiye ederim.

  4. duygu dedi ki:

    Merhaba ben 2 gün önce evime kedi aldım eşimde burun tıknıklığı,göz kızarıklığı,göğüste hırıltı,nefes darlığı gibi belirtiler başladı.Bu kedi alerjisinin hiçbir tedavisi mümkün değil midir?Şimdiden teşekkürler.

  5. Kedi alerjisi için hem bir takım tedbirler almak ve hem de ilaç tedavisi -bazı durumlarda- gerekir.

  6. Sinan Onay dedi ki:

    Bartında dayımların yeni bir iran kedisi var daha evlerine girer girmez nefes almakta zorluk ve gözlerimde dayanılmaz bir kaşınma hissediyorum zorunlu olarak gece onlarda kaldıgım zamanlar ölüm gibi geliyo ilaç veya aşı gibi tedavileri var mıdır ??

  7. Ahmet Ateş dedi ki:

    yaşım 28 Bu zamana kadar arada sırada belirsiz allerji reaksiyonlarım olurdu (hapşurma burun akıntısı sonra gözümün yanı kızarıp kaşınması ) babamlar evlerine kedi alana kadar ne zaman onlara gitsem bu belirtiler arttı 6-7 yıl önce kolumdan alleji testi olmuştum saman tüy falan bişeyin yok demişti ama kesin biliyorum kediye allerjim var sizin fikirleriniz nedir?

  8. HAKAN ÖZTÜRK dedi ki:

    hocam mrb 2009 eylül ayında kedi aldım, gözlerimde yaşarma, burun tıkanıklığı, üst üste hapşırma (günlük yaklaşık 20-30 kez) vb. sorunlar başladı dr. gittim kedi alerji dendi. kediyi evden uzaklaştırdım. tabandan zemine evde herşey yıkandı ayrıca bu süre zarfında evide değiştirdim. fakat eskisi kadar olmasada hala aynı problemleri yaşıyorum. bir çok ilaç kullandım şuan xyzal kullanıyorum hergün içiyorum içmediğim zaman daha kötü oluyorum bu ilacın bana verdiği herhangi bir zarar varmıdır.ve bu durumdan tamanen nasıl kurtulacağım. önereceğiniz bişey varmıdır.bitkisel çayların faydası olur mu? beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.

  9. kaan sustam dedi ki:

    Merhabalar hocam…
    4 gün öncesinde evıme bır ankara kedisi geldi.Benım daha önceden bır oksuruk problemım vardı.doktara gıttım bronsıt tanısı konuldu suan az var ama şu 3 4 gün içerisinde az bır mıktar artış var acaba psikolojık bakımından mı yoksa gerçektende sorun olduğundan mı oğrenmek ıstıyorum ve kedim gelince daha çok artmasından korkuyorum.Bana nasıl tavsıye verebılırsınız?Son olarakta kedimin tüm aşıları yapılı sadece kiss aşısı 10 aya yakın surede yapılmadı.pire tasması fılan takılı çok temız bır hayvan ama yinede endişilenıyorum.yardımcı olursanız sevınırım.(bu hafta aşısını yaptırıcağım)

  10. aysu yangıncı dedi ki:

    Merhaba doktor Bey;
    benim sorum su:bazı kediler mi alerjik insanlarda alerji yapıyor yoksa tum kedilerde bu durum var ve sadece alerjik insanlarımı etkiliyor?yani kedimize test yaptırsak alerji yapar mı yapmaz mı diye böyle bişey olabilir mi?benim kedim kimseye alerji yapmaz diye bişey denilebilir mi?

  11. Serap derinkok dedi ki:

    Hocam bana kedi allerjisi teshisi kondu. Tabiki kedimden vazgecemiyorum. Sozunu ettiginiz allerpet-c sprey leride denemek istiyorum. Ancak Istanbulda nerede bulabilirim bu urunu. Internetten bir satis yeri bulamadim. Tesekkurler.

  12. Okan dedi ki:

    Merhaba,
    Yaklaşık 3 yıldır kedi sahibiyim ve son bir yıldır nefesimde daralma meydana gelmeye başladı.göğüs hastalıkları bölümüne gittim fakat hiç birşey çıkmadı.ayrıca “psikolojik olabilir” dediler fakat bunun kediden kaynaklanma olasılığı nedir acaba? çünkü gece yatarken ciddi anlamda bir nefes alamama durumu meydana geliyor.yardımcı olursanız çok sevinirim

  13. Yaşar dedi ki:

    Kedi tüyü allerjiji olanlara basit bir öneri:Bir ölçek limon kolonyasına bir ölçek üzüm sirkesi katın.Kedinizi ellerinizle sevdikten sonra,ellerinizi ve yüzünüzü sabunla yıkayıp kurulayın.Hemen kolonya-sirke karışımını ellerinize döküp kağıt havluyla silip temizleyin.Aynı işlemi yüzünüz için de yapın.

  14. Yaşar dedi ki:

    Unutmayın:Kedinin tüylerinde bulunan allerjen madde saçlarınıza ve giysilerinize de bulaşmış olabilir.Saçlarınızı ve giysilerinizi yıkadıktan sonra kolonya-sirke karışımıyla durulayın.Beş on dakika bekledikten sonra tekrar suyla yıkayın.Tahminim alkol ve sirke karışımı,allerjen maddeyi eritiyor.

  15. Emel dedi ki:

    Bir tane kedi var : SPHYNX.Bu kedi tüysüz.Alerji yapar mı?

  16. Yaşar dedi ki:

    Allerjen madde kedinin tükürüğünde vardır.Tüysüz kedi eğer diliyle vücudunu temizliyorsa allerjen madde derisine bulaşır ve orada kalır.Bana göre kedinin tüylü veya tüysüz olması fark etmez.

  17. selvi dedi ki:

    mrb benim kediye alerjim var ve evimizde yavru bi kedi var ondan vazgeçemiyorum aceba alerjimden kurtulmak için bir ilaç varmı

  18. ayşe dedi ki:

    Benim yıllardır kedim var, asla vazgeçemem, alerji mi, başka bir şey mi bilemiyorum ama bacaklarımda sanki pire ısırmış gibi kabarık, kaşıntı oluyor ama pire yok, ne kedide, ne evde, ne halılarda pire olsa şimdiye kadar ortaya çıkardı acaba alerji mi?

    not: Sayın doktor bey hastalara kedinizi yıkayın diye tavsiye etmişsiniz ya kediler o kadar sık yıkanırsa hastalanırlar yazık günah inanmazsanız vet. hekimlere sorun kedi yıkanmaz:((yani çok olağan dışı bir şekilde kirlenmemişse ne bileyim üzerine zeytinyağ dökülmesi gibi çünkü malum çok temiz hayvanlardır

    saygılarımla

  19. fatih seç dedi ki:

    hocam merhaba.benim ne kedim var nede şimdiye kadar bi kediye dokunmuşluğum var ama kedi alerjisi teşhisi kondu 7.7 ku değer. Doktorum alerji uzmanına gitmemi aşı tedavisi olmamı tavsiye etti.bulundoğum yerde alerji uzmanı olmadığı için bana ne tavsiye edersiniz.

  20. ehlullah dedi ki:

    ben kedi alerjisiyim 14 yaşındayı ergenlikte geçer mi ya da kesin çözüm var mıdır

  21. sevda dedi ki:

    esimle kedımız bulasık ı bes ay once bacagı neredeyse kangren olmak uzereyken kurtardık bı dolu amelıyat pansuman gecırdı ve cok baglandık esimin alerjısı var olmasına ragmen evımızde yatak odamıza almıyoruz ama gece gec saatlerde sabaha karsı oksuruk ve hırıltılı solunumu var buna balgam eslık edıyor oncedende anfızem rahatsızlığı atlatmıs doktora gıtmeyı reddedıyor gecıcı dıyor daha oncede boyle olmustu ama en kısa surelı 1 2 saat surup 2 3 gunde kayboluyordu şimdi ise 1 haftadır devam edıyor bı kac alerjı ılacı kullandı şimdi ne yapmalıyız tesekkur ederım

  22. buket dedi ki:

    Merhaba 1 hafta once 1 aylik bir sokak kedisi sahibi oldum fakat henuz asilarini ve kontrollerini yaptirmadim. Daha once de ara ara nefes darlığı yasiyordum. Uzun suredir boyle birsey olmuyordu kedi evimize geldiginden beri burun tikanikligi nefes darligi bas agrisi ve mide bulantisi olmaya basladi.ayricaesimle aramizda yatagimizda bizimle birlikte uyuyor. Ona cok baglandik fakat boyle de bi hastaligim mevcut ne yapmam gerekiyor lütfen bana yardim eder misiniz.

  23. bilge t dedi ki:

    merhabalar bizim daha önceden 2 kedimiz oldu onlarda herhangi bir alerji söz konusu olmadı şimdi 2 gündür bi yavru kedim var. diğerlerinden tüyleri daha uzun burnumda akıntı oluyor. acaba kediden kediye değişir bi durum mu yoksa ben grip mi oluyorum 🙂

  24. Sena dedi ki:

    Merhaba benim iki aydir kedim var ve yaklasik 2hafta once vucudumda puturler olustu ve kasinan yerler egzama gibi cevresi kirmizi yaralara donusmeye basladi doktor urtiker ya da egzama olabilir dedi. Bu kediden kaynaklaniyor olabilir mi?

  25. Fırat AYDIN dedi ki:

    Merhabalar,
    Sevgili hocam benim karımında alerjik bir bünyesi var. Ayrıca astımlı. Kedilere alerjisi var fakat kedi olmadan yapamıyordu. İkimizde hayvanları çok seviyoruz. Uzun araştırmalar sonucunda sibirya kedilerinin alerji yapmadığını duyduk. Yurt dışından bir çok forum vs internet üzerinden bir sürü insanla temas kurduk ve hepsi aynşeyi söylediler. İnternette bununla ilgili belgesel gibi bir de video gördükten sonra emin olduk, sebebine gelince kedilerin ürettiği ve insanlarda allerji yaptığı söylenen feld1 isimli proteini diğer kedilere oranla büyük farkla az üretmesiymiş. Bu bilgileri edindikten sonra gözü karartıp geçtiğimiz kış sonu bir erkek sibirya kedisi sahiplendik. Şükürler olsun ki hiç sorun yaşamadık, eşim herhangi bir alerjik tepkime göstermedi kedilerle alakalı hiç astım krizine de girmedi. Eve başka bir kedi girdiğinde yine sıkıntı çıktı. Sibirya kedileri ile gayet mutluyuz. Hatta geçtiğimiz eylül ayında bir kedi daha aldık. İlk zamanlar biraz sıkıntı oldu ama 3–4 gün sonra yine eskisi gibi rahata erdik. Şu an eylülden beri iki kediyle rahatça yaşamaktayız. Alerjen miktarı etkenmidir? Genel olarak bu durum hakkında neler söyleyebilirsiniz ve bununla ilgili bir çalışma yapmayı düşünürmüsünüz.

  26. Pınar dedi ki:

    Merhaba hocam benim gitmediğim hastane kalmadı bana kedi köpek tüyünden dediler ama arkadaşların dedikleri kadarıyla benim öyle sorunlarım olmadı bir yıl oldu benim bu alerjim ve şuanda 4 aylık hamileyim hala geçmemiş ve çok korkuyorum bebeğe zarar veriyomu bilmiyorum üstüne üstünlük ilaç kullanıyorum kaşınıyo kabarıyor elimde kabardığı zaman yuvarlak beyazlık oluşuo ortasında kırmızı nokta vücudumda oluştuğu zaman çok kötü kabarıyor başıma kadar vuruyor hamile olduğumu duyduğum zaman 4 gün ilaç kullanmadım gece 3 gibi uyanıp soğuk suyun altına giriyodum dayanamadım doktor bana zyrtec denilen bir ilaç yazdı şimdi onu kullanıyorum hamile olmadan öncede crebros denilen bir ilaç kullanmıştım ne yapıcam bilmiyom başta kaşınıyor sonra kabarıyor ondan sonrada yanıyor evimde ne kedi nede köpek hiçbiri yok ve yaklaşmam bile bazılarıda sıkıntıdan diyorlar bilmiyorum ama gittikçe andişeleniyorum karnımdaki bebeğime bişi olursa korkusuyla

  27. Tolga dedi ki:

    Evinize kedi veya köpek almadan önce bu durumu araştırmalısınız. “evden gönderin” demesi kolay tabii ama o kedinin nasıl hissettiğini anlayabilir misiniz? Dünyayla tek bağı sahibi olan bu hayvanları yetim bırakmak hiç mi üzmez sizi.

    Hayvanlar oyuncak değildir, almadan önce gerekli araştırmaları yapmanız lazım yoksa vebaini ödeyemezsiniz.

  28. Pınar Çalışkan dedi ki:

    Annemin iki göğüsü alındı ve kemoterapi sürecini tamamladık.Komşumuz taşınırken ev kedilerini sokağa attı ve biz vicdan yapıp bakmaya başladık.Fakat oldukça tedirginim.Tırmalaması durumumda vs zararı var mı?Kediyi sahiplenmek istedi,tavsiyeniz nedir?Teşekkürler.

  29. goksen ozbas dedi ki:

    Merhaba hocam.yaklasik 2 ay once sokak kedisi bakmaya basladik daha oncede disi kedi bakmistim fakat yazilarinizda belirttiginiz gibi erkek kediler daha alerjenik ve bizim yavru kedimiz erkek..yalniz eve geldigimde once kediyi sever sonra ustumu degisim farkettimki ellerimin vucuduma degen yerleri cizgi halince kabarip yanarak kasinmaya basliyor 2-3 saate geciyor ama nefes veya solunumla alakali hic bir sorun yok..boyle bir alerji turu mumkunmudur..sadece cildime alerji yapmasi..heryerde arastirdim cozum bulamadim bi carem siz kaldiniz..tesekkur ederim simdiden..

  30. melis dedi ki:

    merhaba alerjik astımım var fakat çok ağır seyreden bir astım değil. anzer balı sayesinde baya azaldı. ben SİBİRYA kedisi bakabilir miyim hocam.

  31. Derya dedi ki:

    Merabalar benim kardesim alerjik astım ve doktoru eve hayvan sokmamasini söylemiş ama ben kedileri çok seviyorum eve almalıyım olmaza olmazım napicam bilmiyorum teşekkürler

  32. Rümeysa dedi ki:

    Bizim bir kedimiz var. Sokak kedisi.Sanırım grip olmuş. Sürekli hapşırıyor. Geçmesi için ne yapabiliriz?

  33. Hülya dedi ki:

    Mrb hocam evn terasımda bi kopeğim ve bir kedim var birbyçuk yıldır.fakat son uç aydır gozlerimde iyileşmeyen bi kızarıklık ve akınnttı var.kedi alerjisi olabilir mi tşkrler.

  34. ege dedi ki:

    Benim babam veteriner bende büyünçe onun mesleyini devam ettirmek istiyorum ama kedilere alerjim var gözlerim kaşiniyor hatta ortamda fazla kalınca vücudum kabariyor bundan kurtulmak için bir aşı yokmu ben bu mesleyi yapamicammi

  35. Nihal turuslar dedi ki:

    Haftada 3 gün evdeyim eve gelince boğazlarım şişiyor 2 kedim var hiç aklıma alerji gelmemişti

  36. Basak Burcu Bilecen dedi ki:

    Merhaba yaklaşık 2 senedir kedi besliyorum. 2tane disi kedim var kısır değiller. Ben de 3 4 aydır gecmeyen bir öksürük var. Geceleri nefes almakta zorlanıyorum ve kedilerimi öptüğümde dudaklarimda kasinma ve bazen de şişme oluyor bazi yerlerinde. Sizce kedi alerjim var mıdır ve varsa neler yapmam gerekir? Simdiden teşekkürler.

  37. Soner AYBAR dedi ki:

    Herkese Merhaba,9 yaşında kızım 3 yaşından beri her sabah burun akıntısı ve hapşurma ile uyanıyor.Daha önce doktorlar antihistaminik ilaçlar verdi. Temmuz ayından beri evimizde kedi besliyoruz ilk eve geldiği hafta kızımda daha önceden gözünde oluşan bir sulanma vardı aynı hafta kızımı pediatri doktoruna götürüp kan testi yaptırdık, kanında çıkan sonuçlara göre alerji oranı 92 imiş.
    Dün kızıma alerji testi yapıldı kediye ve polenlere alerjisi çıktı.
    Fakat 5 aydır kediyle aynı yerde zaman gelip aynı odada uyumalarına rağmen herhangi bir nefes darlığı veya daha önceki belirtilerden başka bir belirtiler olmadı.
    Buna rağmen kediyi evden çıkarmamız gerekiyor mu ? Kızım onu çok seviyor ve dunden beri ağlıyor.

  38. Ayşe dedi ki:

    Merhaba ben hayvanları çok severim ve kedi alerjim olduğu çıktı ortaya şuanda kedim var ama ona bakabilecek birini bulduk yinede sormak istiyorum geçer mi?? Bir çözümü var mı çok üüzlüyorum bir çözüme ihtiyacım var

  39. tugba kaya dedi ki:

    Hocam merhaba. 1.5 yildir kedi ile yasiyorum beraber yatiyorum ve kucukken olan astim hastaligimin nuksettigini dusunuyorum. Alerji testi yaptirdim kediye alerjim cikmadi ama nefes darligi burun tikanikligi ve oksuruk var 3 4 aydir. Doktor astim ilaci verdi. Sizin de fikrinizi almak istedim.

  40. deniz dedi ki:

    aziro süspansiyon antibiotik toz şrp. sabahakşam şırıngayla azınınyanından verin.şırınga enküçük olsun içine çektin şurup 1.5cm kadar çek içir. kutu bitene kadar. vitamin olarak polivit şurup aynı ölcek 5 dk arayla ver .düzelecek.

  41. deniz dedi ki:

    rümeysa sana yazdım.

  42. Halim ÖZTÜRK dedi ki:

    Merhaba,
    45 günlük van kırması bir kedi aldım. Aldım gününden itibaren burun tıkanıklığı, hafif nefes darlığı, öksürük ve hapşırma başladı. Acil servise gittim, nefes darlığı ile ilgili,hava verdiler, ilaç verdiler, geçmez ise göğüs hastalıkları bölümüne gitmemi tavsiye ettiler. İlaçları kullandım ama geçmedi. Gögüs hastalıkları bölümüne gittim. Doktor bronşüt başlangıcı olabileceğini söyledi.Evde kedi olduğunu söyledim. Kedi alerjisinden de şüphelendi ve tekrar ilaçlar verdi. İlaçlar bittikten sonra
    Eylül ayında alerji testi yapılması gerektiğini bildirdi.İlaçları kullandım nefes darlığım düzeldi ama burun tıkanıklığım ara ara hap şırık devam etmektedir. Ne yapmam gerekmektedir. Bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Saygılarımla.

  43. ARZU dedi ki:

    Merhaba, bende alerjik astım hastasıyım.8 ay kadar önce alerjik reaksiyona sebebiyet çok az verdiği söylenen bir tür olan Scottish Fold türü bir kedi aldım.Ama zaman geçtikçe alerjik reaksiyonlarım arttı ve en sonunda nefes sıkışmasına kadar vardım.Hem kızım hem ben kedileri çok sevdiğimiz için kedimizden asla ayrılmak istemiyoruz.Bende VENTOLİN, Zyrtec gibi ilaçlar kullanarak sıkıntımı olabildiğince hafifletiyorum.ama bir yandan da ileride sağlığımla ilgili sıkıntı yaşar mıyım diye korkularım da oluşmaya başladı.Zamanla hafifler mi yoksa daha da artarak devam mı eder?Ben hastalığımı aslında bu şekilde yenebilir miyim diye ümitleniyorum. Ventolini sabah akşam birden fazla fıs şeklinde kullanmam sıkıntı yaratır mı?Yardımınız için şimdiden çok teşekkür ederim

  44. Tuba dedi ki:

    Merhaba sokakta annesi olmayan yavru kediler bulduk ve evimize aldık. Ben normalde hiç sevmem ama yavru oldukları için kardeşlerimin ısrarı üzerine ailem eve aldı. Kedilerle aynı ortamda bulununca sürekli hapşurma gözlerimde yaşarma var. Ayrıca tırnaklarını zaman da şişme ve kaşıntı var. Evden gitmeleri çok negatif bir seçenek olduğu için ben nasıl bir yol izleyebilirim doktora gitsem tedavisi var mıdır ?

  45. Hava Demirli dedi ki:

    Kızımın allerjik bir bünyesi var test yapıldı 20 madde den 15 tanesine alerjisi çıktı Çimen ev tozu kedi tüyü vs.saymakla bitmez ve evde 5 tane kedimiz var 7 yıldır beraber uyuyorlar ama alerjisi doğduğundan bu yana yani 23 senedir var kedilerimiz gelince allerji de azaldı. Öyle kedileri uzaklaştırın demekle olmuyor çimenleri ne yapıcaz hiç sokağa çıkmayacakmış toz ü ne yapalım hava zaten toz dolu doktor bey lütfen insanlara kedinizi uzaklaştırın demeyin bir sürü insan sırf sizlerin yüzünden eve alışmış kedilerini sokağa bırakıyor onlar da ölüyor. Bu sizin vicdanınızı sızlatmıyor mu. İnsan evladından Nasıl vazgeçer bizler canimiyiz onlar bizim evladımız. Doktor olarak tedavisini bulun öyle işin kolayına kaçıp evden uzaklaştırın demeyin lütfen..

  46. Ayşe dedi ki:

    Merhaba benim kedim vardı kedimleyken kaşınma gö kızarıklığı hiç bir belirti yoktu beraber yatsak bile hapşurmazdım doktor sinüslerimde polip olduğunu söyledi ve alerjim de var toza çimene ve kediye kediyi gönderdik başka birine verdik doktor hiç bir tedavisi yok dedi kediyi verdik tozu napim dışarda hep toz var bir odaya mı kapanayım çimen dedi pikniklere mi gitmim abartıyorlar açık söylüyorum resmen yaşama dedi yani camımı açmıcam halım olmıcak evde temizlik ürünü kullanılmayacak dışarı çıkmıcam ben kedimi verdim pişmanım bir zararı yoktu şimdi başka bir doktorla ilaç tedavisi uyguluyorum tedavi bittkten ve belirtiler azaldıktan sonra yine kedi sahiplenebilme ihtimalim olduğunu söyledi kediniz ve alerjiniz varsa hemen kedinizi vermeyin verdiysenizde sibirya kedilerini araştırın kedilerin ağzından salgıladığı maddeye olan alerjiniz onlarda daha az o maddeyi diğer kedilere göre %95 daha az salgılıyorlar ben araştırdım

  47. Blabla○○○° dedi ki:

    Tabi canım alerjim var kedimi cezalandırayım sonra hop cehennem… Nefes açıcılar var. Bu arada ne kadar çok reklamı gibi yinelenmiş o süpürge çeşitleri ya..

  48. patiş dedi ki:

    15 aydır kedimiz var. 2 aydır nefes darlığı çekiyorum. Başka hiç bir rahatsızlığım yok. Doktorlar hiç bir şey bulamadı. Eski alerji testimde sadece çayır tohumu çıkmıştı. Yeni testimde Çayırhan başka 7mm. kedi köpek tüyüne alerjim çıktı. İçinden çıkamadık. Nefes alamıyorum. Doktor kedi bitek nefes tikamaz dedi. Benim gibi olan varmı. Varsa bir çaresi varmı. Yardımcı olana çok dua ederim.

  49. Mediyne Özsipahi dedi ki:

    İyi çalşmalar benim cildimde kabartılar var kızarma yanma bu bir hafta sürüyor üç gün cildimde düzelme oluyor fakat tekrarlıyor dermetoloğa gittim gül hastalıgı dedi acaba evimdeki kediden olabilirmi tanıyı yanlş koymuş olabilirmi doktor

  50. Elif dedi ki:

    Merhabalar ben sokak kedilerine yaklaşınca bazen hapşuruyorum bizde bir kedi sahiplenicez bu bize sorun yaratır mı?

Siz de yorumunuzu paylaşın: