İNOVATİF İLAÇ İŞE YARAMAZSA PARA İADE..!

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Sadece inovatif yani yenilikçi ilaçlar değil yeni aşılar mesela işe yaramayan grip aşıları için de geri ödeme yapılmalıdır.

***

İtalyan İlaç Ajansı, inovatif ilacın hastaya yarar sağlamadığı durumlarda ödenen parayı ilaç üreticisinden geri alıyor.

Türk Eczacıları Birliği (TEB), “Dünyada ne var, ne yok” sayfası Ocak ayı bülteninde, “İtalya ilaç etki göstermezse para iadesi talep ediyor” başlıklı ilginç bir haber yayınlandı.

Habere göre, İtalyan İlaç Ajansı AIFA, ilaç şirketleri ile inovatif ilacın hastalara yarar sağlamadığı durumlarda ödenen parayı geri almak üzere anlaşma yapıyor.

İtalya 2015 yılında etkisiz tedaviden dolayı 200 milyon £’luk bir meblağı geri aldı.

TEB’in haberi şöyle:

İtalya’nın en önde gelen ilaç temsilcisi, inovatif ilacın hastalara yarar sağlamadığı durumlarda parasını iade ederek ilaç üreticilerine karşı sert bir oyun  oynuyor.

Bu politik deneyim ABD ve Avrupa’da da yakından takip edilmekte. AIFA, ilaç fiyatlandırma ve harcalamaları karşılamada yetkili İtalyan ajansı, ilaç şirketleri ile hastanın tedaviye yanıt verme seviyesine göre ödeme miktarını belirleyen ve ilaç  tedavisinin yarar sağlamadığı bazı durumlarda ilaç üreticisinin tam bir geri ödeme yaptığı bir dizi anlaşma yaptı.

Sonuç olarak İtalya 2015 yılında etkisiz tedaviden dolayı 200 milyon £’luk bir meblağ geri aldı ve bu miktar İtalya’da eczacılık alanında yapılan harcamanın yaklaşık %1’i. 2014 boyunca  kamu ve özel sektördeki toplam eczacılık harcaması 26,6 milyar £ idi ve bu miktarın  yaklaşık % 75’i ulusal sağlık sistemi tarafından karşılanmaktaydı.

Kaynak: http://eczaciyiz.net/haber/inovatif-ilac-ise-yaramazsa-para-iade/256888482

Siz de yorumunuzu paylaşın: