BPA’ NIN EN SON MARİFETİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
TÜP BEBEK

Bisfenol A (BPA), plastiği sertleştirmek için başta yiyecek ve içecek kapları olmak üzere sayısız üründe kullanılan bir kimyasal madde. Medyada BPA’ nın yeni bir marifeti başlığıyla bu maddenin insan sağlığına olumsuz etkilerini gösteren araştırma haberlerinden geçilmiyor.

Bu  tür haberlerin sonuncusu Kaliforniya’ dan geldi. 2007 ve 2008 senelerinde Kaliforniya Üniversitesi tarafından cıva, kadmiyum, kurşun gibi toksik metallerin üreme üzerine olan etkilerinin incelendiği bir çalışmada tüp bebek yapan 26 kadın üzerinde BPA’ nın etkileri de araştırıldı.

Fertility ve Sterility isimli dergide yayınlanan araştırmaya göre kanda BPA seviyeleri iki misli yükseldiğinde normal olarak döllenen yumurtaların oranının yüzde 50 azaldığı ortaya çıktı.

Bu henüz başlangıç niteliğinde olan araştırma BPA’ nın tüp bebek döllenmesi sırasında yumurta kalitesini bozduğunu ve bu sebeple de üreme sağlığını olumsuz etkilediğini gösteriyor.

Daha önce de farelerdeki çalışmalarda BPA’ nın yumurtaların DNA’ sını değiştirdiği; insanlardaki çalışmalarda ise BPA’ nın idrardaki miktarıyla tüp bebek döllenme siklusunda elde edilen yumurtaların sayısının ters orantılı olduğu gösterilmişti. BPA hormonları taklit veya bloke eden özellikleri sebebiyle hormon bozucu maddeler olarak adlandırılıyor.

Gelelim neticeye

Bu çok az sayıda denek üzerinde yapılan, pek çok eleştirilecek yönleri olan başlangıç niteliğindeki araştırma en azından tüp bebek yoluyla çocuk sahibi olmayı düşünen annelerin hayat tarzları ve diyetlerinde yapacakları düzenlemelerle BPA’ ya olabildiği kadar az maruz kalmalarının önemli olabileceğini gösteriyor.

Avrupa Komisyonu da Avrupa Birliği üyesi ülkelerde Bisfenol A içeren biberon üretiminin, gelecek yılın Mart ayından itibaren durdurulması, satışı ve ihracatına da gelecek Haziran ayından itibaren tamamen son verilmesi kararına varmıştı.

KAYNAK

http://www.sciencedaily.com/releases/2010/12/101215092246.htm

Siz de yorumunuzu paylaşın: