AVRUPA’ DA BİBERONLARDA BİSFENOL A KULLANIMINA YASAK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
BPA 3

Bugün medyada “Avrupa’ da biberonlarda Bisfenol A kullanımına yasak” başlıklı haberi okuyunca doğrusu çok mutlu oldum.

Bu maddenin ülkemizde de başta biberonlar olmak üzere tüm yiyecek ve içecek saklama kaplarında acilen yasaklanması gerektiğini bildiren pek çok yazı yazmıştım. İlgi duyanlar bunları sitemde bulabilirler.

İlgili Bakanlıklardan cevap alamayınca da duruma el atması için Başbakanımıza hitaben Zaman gazetesindeki köşemde “Çevreci değilim, insan sağlığını düşünüyorum” başlıklı bir yazı kaleme alarak Gelin şu BPA’ nın hiç değilse yiyecek kapları ve biberonlarda yasaklanması için siz öncü olun.” diye ricada da bulunmuştum.

Sağlık Bakanlığımız temmuz ayında yaptığı açıklamada “Bisfenol A maddesine ilişkin bilimsel verilerin, vatandaşların endişe etmelerini gerektirecek bir durum olmadığını gösterdiğini” bildirmişti ama durumun hiç de öyle olmadığı apaçık ortada.

İnsan sağlığına olan olumsuz etkileri apaçık ortada olan bu maddenin bugüne kadar yasaklanmasının savsaklanmasının tek sebebi bu işe milyar dolarlar yatırmış olan ve çuvalla para kazanan plastik endüstrisinin gücüdür.

Bisfenol A’ nın yasaklanması kararı bu kesimin ciddi ekonomik kayıplarına yol açacaktır ama bundan başta minik bebeklerimiz olmak üzere tüm insanlar kazançlı çıkacaktır.

Gelelim neticeye

Bisfenol A’ nın bizde de yiyecek ve içecek kaplarında acilen yasaklanması için ilgi Bakanlıkların derhal harekete geçmesi ve halkımızın bu konuda uyarılması gerekiyor.

 İŞTE O HABER

“Avrupa Komisyonu, biberonlarda plastiği sertleştirmek için kullanılan “Bisfenol A” maddesini yasakladı.

Biberonlardan bulaşan madde bebeklerin bağışıklık sistemini etkileyebiliyor.

Gelecek yıldan itibaren uygulanacak yasağa göre BPA olarak da bilinen söz konusu madde, bebeklerin bağışıklık ve gelişim sistemini etkileyebiliyor, tümör gelişimine sebep olabiliyor.

Söz konusu maddeyi ilk yasaklayan Eylül ayında Kanada olmuştu.

Bisfenol A maddesinin sıcakla birleştiğinde kansere neden olduğu yolunda bilgiler gündeme gelince Kanada hükümeti, bu tür biberonların satışlarını yasaklamıştı.

Sağlığa zarar
BPA’nın kullanımı konusunda bir süredir kaygılar gündemdeydi, ABD’de altı üretici firma Amerikan pazarında sattıkları ürünlerde BPA maddesini kullanmayı bırakmıştı.

Ancak diğer pazarlarda hala Bisfenol A içeren ürünler satılıyordu.

Bisfenol A maddesi, plastik biberon, su bidonları ve daha birçok şeffaf plastik malzemede kullanılıyor.

Biberonlar, sert-sağlam su ve gıda kapları ve benzeri mutfak malzemelerinde de bulunuyor.

Avrupa Parlamentosu, Bisfenol A maddesinin yasaklanması için Haziran ayında çağrıda bulunmuştu.

Buna göre Avrupa Birliği üyesi ülkelerde Bisfenol A içeren biberon üretimi, gelecek yılın Mart ayından itibaren durdurulacak, satışı ve ihracatına da gelecek Haziran ayından itibaren tamamen son verilecek.

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı, Temmuz ayında yaptığı açıklamada Bisfenol A maddesine ilişkin bilimsel verilerin, vatandaşların endişe etmelerini gerektirecek bir durum olmadığını gösterdiğini bildirmişti.

Bakanlık, Avrupa Birliği standartlarına uyulduğunu ve Bisfenol A ve benzeri maddelerle ilgili konuların 2005 yılında kurulan ‘Ulusal Kanser Danışma Kurulu’ tarafından Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı ve Amerikan FDA gibi uluslararası örgütlerle işbirliği içinde yakından takip edildiğini’ vurgulamıştı.

Siz de yorumunuzu paylaşın: