BLOOMBERG HT’ DE GÜLİN YILDIRIMKAYA İLE HT GÜNDEM

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
BLOOMBERG ht KÜÇÜKUSTA

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta Bloomberg HT’de Gülin Yıldırımkaya’ya konuştu. Kış mevsimindeyiz… Pek çok kişi gripten başını kaldıramaz halde. Peki gribal enfeksiyonda hangi ilaçları kullanıyorsunuz? Kullandığınız aspirin ve ateş düşürücülerin zararı var mı? “Bağışıklık sistemini vitaminler güçlendirir” söylemleri doğru mu? Antibiyotikleri gereksiz yere mi kullanıyoruz?

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN İLAÇLAR İŞE YARIYOR MU?

Bağışıklık sistemi demişken, “Bağışıklık sistemi veya vücut direncimiz çok düşük olduğu için hastalanıyoruz” deniyor. Bunun için piyasada pek çok ilaç var. Bu ilaçları hiç hasta olmadan kullanmaya başlıyoruz. Havalar sonbahara döndükten itibaren günde bir tane, bazıları sabah akşam, inanılmaz derecede çok tüketilen vitamin destekleri var. Bunlar gerçekten doğru mudur, bir işe yarıyor mu?

Bunların hiçbirinin bilimsel ölçütlerle gösteren güvenilir bir kanıt yok. Bunların hepsi bu tür ürünleri üreten firmaların desteğinde yapılan, yöntemleri tartışmalı, az sayıda hastadan oluşan, kontrol grubu olmayan çalışmalara dayanıyor. Bunların tümünde ortaya çıkan en iyi sonuç şu: Hastalık süresini 8 veya 12 saat kısaltıyor ya da hastalık belirtilerini birazcık azaltıyor. Yani etkisi en fazla bu kadardır.

Hasta olmayı engellemiyor öyle mi? Sadece hasta olduktan sonraki süreci etkiliyor?

En iyi şartlarda, eğer o da doğruysa! Bu klasik, bilimsel tıp kitabında yer alan bir cümle değildir. Vitamin alınması, bitkisel destekler alınması veya bağışıklığı kuvvetlendirdiği iddia edilen pek çok kimyasal madde var. Bunların hiçbirinin kesin, güvenilir, bilimsel kanıtı yok.

Tamamını okumak için

İzlemek için tıklayın: http://video.haberturk.com/haber/video/atesliyken-aspirin-veya-ates-dusurucu-kullanmayin/48154

http://beta.interpress.com/(S(34dx1ay0y050fuzdlfvybx45))/Viewer/tvviewerplayer.aspx?IDS=YYJvN5Jivis%3D&lm=0&madi=3103

http://beta.interpress.com/(S(j1f5m255kkbgmr45pdllbe55))/Viewer/tvviewerplayer.aspx?IDS=mhBSU9k%2BcbA%3D&lm=0&madi=3103

Siz de yorumunuzu paylaşın: