DOMUZ GRİBİ TARTIŞMASI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
sağlık bakanlığı

Sağlık Bakanlığı, eski bakan Osman Durmuş’un domuz gribi konusunda söylediklerini “sorumsuzluk örneği” olarak niteledi.

Sağlık Bakanlığı, eski Sağlık Bakanı (MHP Kırıkkale Milletvekili) Osman Durmuş’un domuz gribi aşılarıyla ilgili sözleriyle ilgili bir açıklama yaptı.
Açıklamada “Domuz gribi aşılarına 500 trilyon harcandığı ve Hıfzıssıhha tarafından bozuk raporu verilen domuz gribi aşılarının insanlara yapıldığı” yönündeki ifadeler hatırlatılarak “Bilimsel kimliği de olan eski bir Bakanın böylesine hayati bir konuda siyasi spekülasyon yapmasını doğru bulmuyoruz” denildi.
Açıklamada domuz gribi ile ilgili gelişmeler hakkında bilgi verilerek, uluslar arası sağlık örgütleriyle koordineli bir çalışma yürütüldüğü hatırlatıldı.
Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamada şöyle denildi: “Ülke insanımızın fazlasıyla hak ettiği gerekli tedbirler tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi geç kalınmadan alınmıştır.

Değerli bilim adamlarımız ve uluslararası sağlık kuruluşları böyle bir salgın olması durumunda alınacak en önemli tedbirin aşılama olduğunu bildirmiştir. Bunun üzerine Bakanlığımız hemen harekete geçerek gerekli akreditasyonları yapmıştır. Yapılan sözleşmelere, ülkemizin ihtiyaç duyduğu kadar aşı teslim edilmesi ve teslim edilen aşı miktarı kadar ödeme yapılmasına ilişkin hükümler konulmuştur.

Bu arada devam eden pandemi süreci yakından izlenmiş ve gelişmelere göre yaklaşık 6 milyon doz aşı alınmış; bunun yaklaşık 3 milyon dozu kullanılmıştır. 3 milyon doz aşı ise virüsteki muhtemel değişimlere karşı tedbir amaçlı stoklanmıştır. Daha önce de defalarca açıkladığımız gibi ülkemizin ihtiyaç duymadığı aşıları satın alması ve karşılığında bahsedilen miktarlarda ödeme yapılması söz konusu değildir.
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Laboratuvarları ülkemizin sağlık alanındaki en önemli referans merkezidir. Bu laboratuvarlar, aynı zamanda Kuş Gribi, Domuz Gribi, Hanta Virus Enfeksiyonu, Batı Nil Ateşi gibi birçok hastalığın tanı ve doğrulama merkezidir.

Gerek pandemi döneminde gerekse diğer zamanlarda ülkemizde kullanılan tüm aşılar öncelikle Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi laboratuvarlarında Avrupa Birliği ve DSÖ standartlarında analiz edilmektedir. Analiz sonucu uygun çıkmayan hiçbir ürün kullanıma sunulmamaktadır. H1/N1 aşıları ile ilgili tüm analiz sonuçları da ilgili standartlara uygun çıkmıştır.”

Açıklamanın son bölümünde, “Ulusal ve uluslararası bilim camiasında saygın bir yeri olan böyle bir merkez ve toplumun bulaşıcı hastalıklardan korunmasında en etkili yöntem olan aşılarla ilgili yapılan mesnetsiz açıklamalar sosyal ve bilimsel sorumluluktan uzak maksatlı iddialardır. Ayrıca toplumu aşıdan soğutarak bağışıklık çalışmalarını zora sokmak büyük bir sorumsuzluk örneğidir” ifadelerine yer verildi.

Siz de yorumunuzu paylaşın: