HASTA MEMNUNİYETİ NE OLMALIDIR?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
doktorlar q

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Hasta memnuniyeti ne olmalıdır başlıklı yazıma birçok e-posta aldım. Bunlardan üçünü yayınlıyorum.

İlk e-posta:

“Hocam merhabalar,

Yazılarınızı takip etmeye çalışıyorum. Bugün yazdığınız yazı aslında çok güzel ama yazıdan kimin ne anladığı bence daha önemli. Uzatmadan söyleyeyim hocam ama bu yazdıklarınız tamamen yanlış anlaşılabilecek ve hekimleri her türlü konumlandıracak anlamlar çıkarılmasından dolayı bence sakıncalı.

Akıl vermek gibi olmasın ama medyada sizin gibi düzenli yazı yazan hekimlerin sistemi her zaman hekim lehine sorgulayacak koruyacak şekilde analiz etmesi gerekiyor. Yoksa hasta memnuniyeti denen olay hiç bir zaman %100 olamaz. Çünkü bu bir tarifi çok bir sorun. Milyonlarca tedavi edilen aynı tip hastalığın tedaviye cevabı aynı değil. Hasta psikoloji bırakın 1 dakikayı bir saniye beklemeye tahammülü yoktur. Hâlbuki en temel sorun hastanın sabırlı olmasıdır değil midir? Bu yok edilmiştir. Bu topluma verilen mesajlar bu durum mutlaka tersine çevrilmelidir. Saygılarımla.”

İkinci e-posta:

“Yazınızı okuyunca merak edip kişisel sayfanızı buldum ve doğrusu prof. dr unvanınızı görünce hayal kırıklığı yaşadım. Yazınızın içeriğinde birçok hata ve yanlış yorum var. İnsanlar hata yapar ama doktorlar çoğunlukla komplikasyonla karşılaşırlar ve bunlar çoğu zaman hekime bağlı değildir. Hastalar tetkik vs isteyemez veya istedikleri ilacı yazdıramazlar ya da yazdırmamalıdırlar. Canları sıkılınca hekimi şikayet ederler, bu doğru.

Muhtemelen devlet hastanesinde poliklinik son dönemde yapmadınız bilmiyorsunuz hekimlerin sıkıntılarını. Tavsiyem gidip görmeniz, rahat koltukta hayali bilgilerle, birilerine yaranmak için yazı yazmayın..”

Üçüncü e-posta:

“Yazılarınızı bazen ilgi ile bazen de sevgiyle takip eden pratisyen doktorum. Bugün Zaman gazetesinde sağlı ocağına gelen hastaları sağlık memuru bile tedavi eder tarzında fedakârca çalışan doktor arkadaşlarımı ve beni kalben yaralamıştır. Biz büyüklerimize hep saygılı olduk. Ama bu kadar kendini megaloman gören bir şahsa da gereken cevabı vermeyi borç biliriz.

O zaman tıbbiyeleri kapatalım ve sağlık meslek lisesi mezunlarını doktor olarak atayalım. Kabızlık dışındaki hastaları da muayenenize gönderip 500 TL bayılsınlar.

Tamam sağlık sistemi eleştirilerinize katılıyorum ama bunu bu sistemin büyük yükünü çeken;yıllarca acillerde,kentlerde köylerde fedakarca çalışan doktor arkadaşlarımızı da rencide etmenin size yakışmayacağını bildirir ve sistemi düzeltmek üzere de siyasete atılmanızı salık veririm.”

***

EK 1 (12.12.2021): DİLEK DAİ ÖZCENGİZ “Benim hekimliğe başladığım zamanlarda iyileşmesi gereken hastalar vardı, memnun edilmesi gereken müşteriler yeni çıktı. Alışamıyorum.” Kaynak: https://twitter.com/DilekOzcengiz/status/1469771746844852226?s=20

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: