HÜRRİYET YAZARINDAN HANUT OLAYINA YENİ BOYUT

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
maden suyu

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun Hürriyet Pazar’ın “Sağlık” sayfasındaki köşesinde bu hafta konu maden sularıydı. Müftüoğlu, köşesinde “Faydalı demiyorum, gerekli bir içecek…” diyerek maden suyunun ne kadar elzem olduğunu anlatıyordu okurlarına.
T24 genel yayın yönetmeni Doğan Akın, yazıdaki bir ayrıntıya takıldığını, ancak o ayrıntıyı çözmeye çalışırken çok farklı bir durumla karşılaştığını yazdı bugün köşesinde.

TANSİYON HASTALARINA UYARI YOK
Hürriyet’te sağlık yazılarına yer verilen Osman Müftüoğlu, maden sularının yüksek tansiyona yol açabileceği yolundaki bilimsel çalışmalara hiç değinmiyor, aksine herkesin her yaşta maden sunu içmesini öneriyordu.

“Dikkatle okumama rağmen, Müftüoğlu’nun yazısında tansiyon konusunda bir uyarı görmedim. Aksine, Müftüoğlu’nun yazısı şu satırlarla sona eriyordu:

“Kısacası maden suyunu her yaşta, herkes içebilir. İmkânınız varsa günlük içecek planınızda maden suyuna daha çok yer ayırın.”
YAZININ ALTINDAKİ İLAN (…) Sonra tekrar Müftüoğlu’nun yazısına döndüm ve ilk okumada fark etmediğim bir şey gördüm. Doğrusu fark edilmeyecek gibi değildi, ancak yazıya odaklandığım için görmemiştim. Müftüoğlu’nun yazısının altında yarım sayfaya yakın bir ilan vardı: Sırma maden suları!

üftüoğlu’nun yazısı ilandaki Sırma şişelerinin iki kenarından aşağıya kadar inmiş ve yazıya karınca duası kadar bile olsa “ilan” notu düşülmemişti.
Bu yazı, “Müftüoğlu’na maden suyu yazısı mı sipariş edildiği, yoksa maden suyunu yazınca Sırma’dan reklam mı istendiği” sorusuyla sona erecekti.

MÜFTÜOĞLU SIRMA SU İÇİN ÇALIŞIYOR

(…) Ancak Sırma’nın internet sitesine de (sirmagrup.com) bakma ihtiyacı hissedince iş değişti. Zira sitede, Sırmagrup’un Prof. Osman Müftüoğlu ile çalışmaya başladığı Kasım ayında ilan edilmişti. Sitenin “Haberler” bölümündeki duyuraları, başlığından itibaren birlikte okuyalım:
“Sırma Su, yeni projelerinde Müftüoğlu’na danışacak.

Piyasaya yeni ürünlerle giriş yapma hedefi taşıyan Sırmagrup, yeni projelerinde Profesör Doktor Osman Müftüoğlu ile çalışma kararı aldı. 1991’de Sırma maden suyuyla sektöre giriş yapan Sırmagrup, yeni projelerinde Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun danışmanlığına başvurdu. “Su, benim çok önceden beri ilgimi çeken bir alan. Vücudumuzun yüzde 70’i sudan oluşuyor” diyen Prof. Dr. Osman Müfüoğlu, kısa bir süre sonra suyun dünyadaki en değerli doğal maddelerinden birisi haline geleceğini ve bilinçli su tüketiminin önemini vurguladı. Müftüoğlu, bilinçlendirme çalışması olarak küçük kitapçıklar hazırlatılacağını açıkladı.”

BAŞKA ŞİRKETLER DE DANIŞIYOR MU?

Gazetecilerin bedava ağırlandıkları geziler karşılığında yazılan şirket haberleri bu köşede üzerinde en çok durulan mesleki konu oldu. Bedava geziler için şirketlere uzatılan pasaportlar, gazetecilerin kendi sicillerine düştükleri utanç kayıtlarıyla dolup taşıyor!

Prof. Müftüoğlu da, 4 Aralık Pazar günü Hürriyet’te yayımlanan yazısıyla, kendi siciline etik dışı bir kayıt düşmüş bulunuyor.

Şimdi Müftüoğlu’nun; bir hekim olarak danışmanlık yaptığı başka şirketler olup olmadığını, eğer varsa bugüne kadar o şirketlerin ürünleri konusunda köşesinde neler yazdığını, o yazılarda da maden suyu-yüksek tansiyon ilişkisi gibi ihmal ettiği noktalar bulunup bulunmadığını açıklaması gerekiyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: