GIDA TOLERANS TESTLERİ REZALETİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kaju

Hocam,

42 yaşında mutlu bir evliliği olan bayanım. Allahıma şükür hiçbir bakımdan hiçbir sorunum yok ama 12 senedir migren hastasıyım. Kullanmadığım ilaç gitmediğim doktor falan kalmadı. En son bu gıda testi diye bir şey duyduk, onu yaptırdım. Dünya kadar da para verdik ayıptır söylemesi. Bir de üç hafta bekledik çünkü kanım yurt dışına gitmiş. Kajuya ve maydonoza alerjin var dediler. Kaju migren yapar mı? Size güveniyorum. Maydanoz yerim severim ama ben bugüne kadar kaju nedir yemedim, adını bile yeni duydum.

CEVABIM:

Gıda tolerans testi kanda, gıdalara karşı oluşan IgG sınıfından antikorları ölçülmesidir. Bu, bildiğimiz manada bir alerji testi değildir. Burada herhangi bir besine karşı yüksek miktarda IgG antikorları çıkması o kişinin şikayetlerinin o maddeden kaynaklandığını göstermez.

Gıda tolerans testi, Çölyak gibi bazı hastalıkların teşhisinde kullanılabilir ama bu durumda da özel olarak standardize edilmiş “gliadine karşı oluşan IgG’ lerin ölçülmesi gerekir. Teşhis için bu testin pozitif olması bile yeterli değildir; başka kan testleri ve buna göre de bağırsak biyopsisi icap eder.

Gıda tolerans testi, öyle her başı ağrıyana, karnı şişene, astımı olana veya zayıflayamayana yapılacak bir test değildir. Bu insanları aldatmaktan başka bir şey değildir.

Bu tür laboratuarların bir takım kanuni boşluklardan faydalandıklarını sanıyorum.  Bir doktorun isteği olmadan bir kimsenin kanının alınması ve hele de bu kanın Sağlık Bakanlığının müsaadesi olmadan yurt dışına gönderilerek orada tahlilinin yapılması olacak bir şey değil.

Sağlık Bakanlığının acilen gıda tolerans testleri rezaletine el atması, insanların kandırılmalarına, göz göre göre soyulmalarına seyirci kalmaması gerekiyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: