SÜT ALERJİSİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
süt alerjisi

Sütte bulunan proteinlere karşı ortaya çıkan anormal tepkilere süt alerjisi adı verilir. Süt çocuklarda alerjiye yol açan besinler içinde ilk sırada yer alır.

Genel manada besin alerjisi, halk hatta doktorlar tarafından çok geniş kapsamlı olarak kullanılan bir terimdir. Çoğu zaman, bir besin maddesine bağlı olarak gelişen her türlü normal dışı reaksiyon, besin alerjisi diye adlandırılır.

Mesela, çikolataya bağlı olarak gelişen migren tipi baş ağrıları, laktaz enzimi eksikliği olanlarda süt içilmesiyle ortaya çıkan şişkinlik ve ishâller, herhangi bir besinin çok fazla yenmesine bağlı kusmalar ya da bozulmuş besinlerle oluşan zehirlenmelerin hiç biri besin alerjisi değildir.

Gerçek besin alerjisi, vücudunda o besine karşı IgE sınıfından antikorlar oluşmuş olan kişilerde görülen reaksiyonlardır. Besin alerjisi küçük çocukların %5 kadarında görülürken, erişkinlerdeki görülme sıklığı %1’den de azdır.

Süt alerjisi özellikle erken bebeklik-çocukluk çağında, daha ziyade de inek sütü ile beslenen çocuklarda görülür. Sadece anne sütü emen çocuklarda çok daha seyrek olarak rastlanır. Annenin tükettiği inek sütü veya sütten yapılan ürünler anne sütüne geçerek etkili olur.

İnek sütü alerjisi, çocuk büyüdükçe ve bağışıklık sistemi geliştikçe herhangi bir tedavi de uygulanmadığı halde giderek düzelir. Öyle ki 3 yaşından sonra çocukların yüzde 90’a yakını süte olan bu aşırı hassasiyetlerini kaybederler. İnek sütü alerjisi olan çocuklarda hayatın ileri dönemlerinde astım gelişme ihtimali fazladır.

İnek sütü alerjisi olan çocuklarda başka memelilerin sütüne ve başka besinlere karşı da alerjik olabilirler. Küçük çocuklarda daha çok hayvan kaynaklı, 6 yaşından büyük çocuk ve erişkinlerde ise bitki kaynaklı alerjenlere rastlanır.  Bunların ailelerinde besin alerjisi, astım, saman nezlesi gibi alerjik hastalıklar sıklıkla bulunur.

Alerjinin sebebi nedir?

Sütte 25’ den fazla protein vardır; alerjisinin sebebi bu proteinlere karşı gösterilen anormal tepkidir. 

Süt proteinleri kazein ve whey (peynir altı veya süt altı suyu olarak bilinir) olmak üzere başlıca iki grupta değerlendirilir.

Kazeinler sütteki proteinlerin yüzde 80’ ini oluşturan ve süte “süt” görünümünü veren kısımdır. 

Sütün whey kısmında ise sütteki proteinlerin yüzde 20’ si bulunur. Bunlar, beta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin, laktoferrin, transferrin, lipaz, inek serum albümini’ dir.  

Alerjilerden bu proteinlerden hangilerinin sorumlu olduğuna dair tartışmalar varsa da alerjilerin genel olarak kazein ile laktalbumin ve laktoglobulin’ den kaynaklandığı kabul edilir. 

Süt alerjisinin belirtileri

Süt alerjisinin belirtileri süt içildikten hemen sonra ortaya çıkar ve çok değişkendir. Hedef organ sadece deri, sindirim veya solunum sistemi olabilir fakat çoğu zaman birden fazla sistem olaya katılır. 

Süt alerjisinin mide-bağırsak sistemi belirtileri bulantı,  kusma, kramp şeklinde karın ağrıları, ishal, karında şişkinlik ve gazdır.

Deride ortaya çıkan belirtiler, ürtiker veya halk arasında kurdeşen adı verilen döküntüler ile egzamadır. Bazen yüzde ve göz kapaklarında şişme şeklinde ödemle beraber olan belirtiler de görülebilir. 

Süt alerjisine bağlı solunum sistemi belirtileri, deri ve sindirim sistemininkilere göre çok daha nadirdir ve astım krizi veya alerjik nezle şeklinde görülür. Belirtiler, çoğu zaman da tek başına değil, diğer sistem bulguları ile birliktedir.

Bebeklerin daha az bir kısmında ise anaflaksi adı verilen daha ağır bir tablo gelişir. Bu, süt içildikten hemen sonra ortaya çıkar. Yüz, dudaklar ve dilde şişme, hırıltı, nefes darlığı, kaşıntılı döküntüler, yaygın kabarıklıklar ve şiddetli kusma olur. Acilen müdahale edilmesi gereken bir durumdur.

Süt alerjisinin iki saatten sonra mesela 24 saat sonra da ortaya çıkan türleri de vardır ama bunların hemen tamamı gerçek manada alerjik tepki değildir. Bunlarda süte karşı yüksek IgE tespit edilmez ve bu tür tepkiler süt aşırı duyarlılığı veya süt hipersensitivitesi olarak adlandırılır. 

Süt alerjisi nasıl teşhis edilir?

Tipik durumlarda süt alerjisinin teşhisi çok kolaydır. İnek sütünün kesilmesiyle belirtilerin kaybolması ve süte tekrar başlanmasıyla belirtilerin tekrar ortaya çıkması çok tipiktir. Kesin teşhis alerjik deri testi ile veya kanda süte karşı oluşan özel IgE sınıfı antikorların ölçülmesiyle konur.

Süt alerjisinin tedavisi 

Süt alerjisinin kesin bir tedavisi yoktur ama bu ömür boyu devam eden bir hastalık da değildir. Çocukların yüzde 90’a yakınında 3 yaşından sonra bu duyarlılık kendiliğinden geçer.

Belirtilerin çocuğu çok rahatsız ettiği durumlarda antihistaminik veya kortizon sınıfı ilaçlardan faydalanmak mümkündür.

Tedavinin temel prensibi inek sütünün ve sütten üretilen tüm besinlerin diyetten tamamen çıkarılmasından ibarettir. Özel bir ilacı yoktur. İnek sütü anne sütü ile beslenen çocuklarda tespit edilirse anne sütünün kesilmesi icap etmez. Annenin, inek sütü ve bundan üretilen besinleri yememesi kâfidir. 

İnek sütü alerjisi olan bebeklerde ek besinlere mümkün olduğunca geç başlanır.

İnek sütü alerjisi olanlarda keçi, koyun veya manda sütüne karşı da alerji olma ihtimali yüksektir. 

Mama ile beslenen bebeklerde ise inek sütünden üretilen mamaların kullanılmamalıdır. Bunlara inek sütündeki proteinlerin parçalanması ve bu suretle de alerji yapma özelliklerini kaybetmeleriyle hazırlanan hidrolize mamalar verilebilir. 

Diğer seçenek ise proteinlerin yapı taşları olan amino asitlerden hazırlanan mamalardır. Soya bazlı mamalar da vardır ama bebeklerde soyaya karşı alerji ihtimali de vardır; çok tercih edilecek bir mama değildir.

TANIMLAMALAR 

Besin alerjisi: Yiyeceklerin sebep olduğu, immünolojik mekanizmalarla ortaya çıkan tepkilerdir. Bu kişilerin kanında, solunum ve sindirim sitemlerinde veya derisinde duyarlı oldukları besinlere karşı IgE sınıfından antikorlar bulunur. Bu antikorların varlığı, hem deri testleriyle ve hem de kandaki seviyeleri ölçülerek gösterilebilir.

Besin hipersensitivitesi: Besin alerjisine çok yakın hatta onunla eş anlamda kullanılan bir tabirdir. Besin hipersensitivitesi veya başka bir deyişle besin aşırı duyarlılığı IgE’ nin rolünün olmadığı alerjik tepkileri kapsar.

Besin entoleransı: İmmünolojik olmayan mekanizmalarla gelişen tepkiler ise besin entoleransı veya besin tahammülsüzlüğü olarak isimlendirilir. Laktoz entoleransı gibi.

Yazı için 92 yorum yapılmış:

  1. Arzu dedi ki:

    Benim bebegimdede var.geçtiği nasıl anlaşılır.ve bazı ürünlerde süt içeren ürünler yok ama alerjen uyarısında iz miktarda içerir diyor bu da sakıncalı mı dur

  2. DENİZ dedi ki:

    hocam merhaba benim bebğimde süt alerjii var.6. ayından beri şu an 2 yaşında.sağlık ocağındaki doktor hayat boyu geçmez diyor geçermi?

  3. arzu dedi ki:

    deniz bey benım bebegımdede var ben kayseri fakülteye götürüyorum oradakı drumuz 3 ile 5 yasına kadar gecer ama bazılarında bırz daha uzun surer dedı.ıns butun bebeklerınkı bır an once gecer cok zor bı durum

  4. SERDAR AK dedi ki:

    bizim kızımızda da süt alerjisi var. manisa celal bayar da takip ediliyoruz. alerjimiz class III ile başladı diyet yapmamıza rağmen giderek arttı.en son class VI seviyesinde idi. hastaneye yatırıp yükleme tedavisi yapılacak dendi. bu tedavinin riski nedir? sonuc alabilir miyiz. teşekkürler

  5. mürüvet dedi ki:

    benim kızımda var ek gıdaya başladığımızda fark ettik.şuan 5.30 yaşında ama geçmedi.okulda başladı çok zor

  6. gürkan dedi ki:

    benim oğlumda süt proteini ve süt şekerine karşı alerjisi teşisi koyuldu 6 aylık iken öğrendik şu an tedaviye izmir ege de devam ediliyor çok yüksek geçenlerde sulandırılmış süt verildi ikinci verilmede solunumundan tutun oğlum kendinden geçti sesleri kısıldı acil müdahele yaptılar 1 yıl sonraya randevu verildi yapa bilecemiz birşey yok ne yapabiliriz korkutuyor bizleri şimdiden teşekkür ederim…

  7. derya dedi ki:

    merhaba benimde 7 aylık kızım var anne sütü alıyo emerken sık sık kasılıyo gazı varmış gibi kendini kasıyo nasıl öğreniliyo süt alerjisi olduğu

  8. arzu dedi ki:

    kac ay dıyetten sonra tekrar alerjı testı yapılıyor

  9. Hatıce kubra dedi ki:

    Benım bebegım 8aylık 20 günlükten anlaşıldı süt alerjısı kafkasından kan geldı hastalığımız hıc bıtmıyo kulak ıltıhabı boğaz ıltıhabı sureklı oluyo ama kayınvalıdem sureklı peynır yoğurt verıyo alışsın dıye bu yüzden hastalanıyo çok tartıştık ama dınlemıyo cocuğum perısan oldu 2aydır hasta kulaklarından ne yaptıysam dınletemedım mağdurum yanı

  10. tuğba kiraz dedi ki:

    benim bebeğimdede var süt alerjisi yoruğt falan verinde yüzü gözü şişiyor nefesi tıkanıyor hastalanıyor.. hangi ilde ki hastahaneyi ve doktoru önerirsiniz cevap bekliyorum..

  11. erdal tuğba kiraz dedi ki:

    benim bebeğime 6 aylıkken yoğurt yediriyim dedim biraz ama yedikten 1 saat sonra bebeğimin yüzü şişti kızardı vucundunda döküntüler yaşandı.alerji testinide 2 yaşından önce yapmıyolarmış ne yapmalıyım.

  12. Nurşah dedi ki:

    Benim komşumun oğlunda var ve 5 yasında cocuk bugün acıkta satılan meyveli dondurma aldım cocuğa onlar su ile yapıldığı için cocuk yedi vee sadece yüzünün 3 santm kadar yernde kızrma oldu ve 4 ila 6 defa öksürük oldu nedeni nedir. Yorumunuz için tesekkr ederm

  13. Arzu dedi ki:

    Benim bebeğimin çok şükür alerjisi gecti.darısı bütün herkese.8aydir kayseri tip fakültesi hastanesine gdiyurdum.sorularıma cvp bile alamıyordum.araştırma yaptım ve ankara Prof Bulent Enis sekerele gttik.Dr bey test yaptı sonra sırayla keçi ve inek şutu yüklemesi yaptı herhangi bsey çıkmadı.çok iyi bir Dr.kafamda ki bütün soru işaretlerini cvpladi,herkese tavsiye ederim.

  14. kadir dedi ki:

    benim kızımdada alerji var dediler fakat bu yazdıgınız yada yazılan belirtilerin pek tutarlılıgı yok gibi bizde bizdeki belirtileri kakasını geç yapıyor yani on gün bile oldu cogu zaman lavman kullandık,kakayı yapıncada böyle ishal gibi rengide yeşil kına gibi en son özel mama ve depridat surup bigo damla kullanıyorum yani şonucu bende merakla bekliyorum.ne yapacagız ne olacak diye yardımcı olunursa teşekkur ederim şimdiden herkese bol saglıklı günler diliyorum.herkese açıl şifalar versin yaradanım kurban oldugum inşallah amin

  15. havva dedi ki:

    benim oğlumun süte alerjisi 35 çıktı normalmidir acaba

  16. havva dedi ki:

    alerjik astım olan çocukların nasıl bir beslenme tablosu olabilir

  17. havva dedi ki:

    benim çocuğumda alerjik astım süte alerjisi var sonucu 35 iyimidir acaba

  18. Gamze dedi ki:

    Kizim 13 aylik bi aydir inek sütü alerjisi ile savaşıyoruz herseyde inek sutu var ve mama ile beslendiği ucin mamayida birakmak zorunda kaldık sadece tavuk corbasi sehriye corbasi ve un çorbası iciyo yemekte yiyo ama cogu yedikleri kisitlandi onerebileciginiz ara öğünler varsa seve seve dinlerim simdiden teşekkür ler

  19. kübra dedi ki:

    benım kızımda 14 aylık süt ürünleri yediği zaman yüzünde kızarıklık ve şişlık oluşuyo ben bunu farkettıgım ıcın dogrudan hiç süt vermedım hala emzırmeye devam edıyorum ek gıdalarda cok kısıtlı oluyor bu alerjıden dolayı bazı sitelerde moral bozucu yazılar okudum ne yapmam gerektiğini hangı doktora gıtmem gerektiğini hiç bılmıyorum içimi rahatlatıcak bişeyler paylaşırsanız cok sevınırım.

  20. Sema dedi ki:

    Benim oğlumdada 5. ayında çıktı hafif düzey süt alerjisi şuan 1,5 yaşında. Doktorumuz diyeti bozabileceğimizi söyledi. İlk günlerde 1ml’den başlayarak ve giderek artırarak süt verdik. Şu an 1 hafta oldu ve günde200 ml süt ürünü veriyorum. Başlarda hiç tepki vermedi ama 2 gündür dudak kenarı hafif kızarıyor. Sizce süte devam etmelimiyim? Süt ürünü olarakta önceliği peynir, yoğurt yada sütten hangisiyle devam etmeliyim. Siteniz çok güzel şimdiden bilgileriniz için teşekkürler

  21. emel dedi ki:

    benim kızımd da 3 aylıkken farkettik.emziğine sütlü dondurmadan cok az sürdüm cok kısa bi süre sonra vucudunda kızarıklar oldu suan alerji testinin sonuclarına beklıyoruz doktorumuz keci sütüden yapılan mamadan verdi ona da alerjisi var.bunun bi tedavisi yok mu ilerki yaşlarda gecer mi ve daha da kötüleşir mi yardımlarınızı bekliyorum.

  22. duran yuksel dedi ki:

    hocam 2 yasında bır cocugum var sut proteyını alaerjisi tanısı kondu cocukta ciltte yaralar olusuyor kasıntı oluyor ozelıkle geceleri kasınıyor tedavi icin ne yapılmasını onerirsiniz

  23. banu dedi ki:

    Hocam bebeğim 7 aylık süt anafilaksisi teşhisi kondu. Benim yediklerimden etkilenmiyor ana kendisine direkt nama veya yoğurt verdiğimde etki ediyor. Benim diyet yapmam şart mi. Bunun sebebi bebeğin metabolisma sına o allerjik reaksiyonları unutturmak mi. Diğer böyleyse ben de sıkı bi diyete ggpgadm çünkü. Şimdiden teşekkürler.

  24. sema dedi ki:

    benim kızım 2.5 yaşında bizde 6 aylık olunca anladık süte alerjisi olduğunu ve bu duruma alıştık artık soya sütüyle yoğurt yapın soya sütüyle çikolatalar bisküviler mevcut soya sütüyle yine dondurmanızı yapabilirsiniz inanın inek sütünden daha faydalı yoğurdu öncelikle yarım çay bardağı soya sütüyle kaşığın ucuyla normal yoğurt koyarak mayalayın bu işlemi 7-8 kere mayalamaya devam edin yoğurttan eser kalmıyor ve soya yoğurdu oluyor tavsiye ederim en azından siz yoğurt yerken veya cacık çocuğunuzda yemiş olur tüm annelere geçmiş olsun umarım bir an önce atlatırız bu durumu.

  25. Seda dedi ki:

    Hocam benim bebegim 3.5 aylik gunde 850 cc ile besleniyor ve yetmedigini dusunuyordum cunku kizim 7 kilo idrarda seker kramatografisinde laktoz eser durumda idi doktoru sma alin dedi kizima 60 cc mama verdim ve halsizlesti tepki vermedi butun vucudund kabarmalar oldu doktorumuz pregomin as kullanin dedi ne yapmaliyim yardimlarinizi bekliyorum

  26. banu dedi ki:

    sema hanım merhaba. biz de 8 aylık olduk ve soya sütünü aldım ama östrojen içeriyormuş diye bazı kötü yorumlar okudum ve korkudan veremedim bebeğime. neocate kullanmaya çalışıyorum ama daha sonra yeterli gelmeyecekki. bir de bizim alerjimiz anafilaksi boyutunda. soya yoğurdu için bi doktara danıştım ama eser miktarda da olsa süt proteini içerebilir dedi ne yapacağımı şaşırdım. Allah çocuklarımıza şifa bize de sabır versin size de çok geçmiş olsun eğer isterseniz özelden de görüşebiliriz. BANU UĞURLU

  27. seda dedi ki:

    Banu hanimcim bize pregomin as diye bir mama onerdiler ozelden gorusebiliriz aslinda

  28. ANIL dedi ki:

    HOCAM COCUGUM 3.5 YAŞINDA 3YILDAN BERİ SÜT ALERJİSİ VAR TEDAVİ GÖRÜYORUZ AMA HİÇ BİR İLAÇ KULLANMIYORUZ 6 AY ÖNCE HASTANEYE YATIRIP SÜT İÇİRİP ALIŞTIRMAYA CALIŞTIRDIK AMA ALERJİ YAPINCA VAZ GEÇİP İLERİ BİR TARİHTE VAPILMAK ÜZERE VAZ GEÇİLDİ İLK TAHLİL YAPILDIGINDA YUZDE 95 ALERJİ OLDUGU ORTAYA CIKTI HOCAM BİZİM NELER YAPMAMIZ GEREKİR SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİ YEMİYORUZ NASIL BİR TEDAVİ LMASI GEREKIR ŞİMDİDEN TEŞEKÜR EDERİM

  29. Vahit TURAK dedi ki:

    oğlumuz 10 aylık inek sütü allerjisi var. Üç aylıkken fark ettik deri testinde yüksek oranda çıktı ne yapmamız gerekiyor bizi bilgilendirirseniz seviniriz.

  30. deniz dedi ki:

    Vahit Bey, kesinlikle süt içeren hic bir besin vermeyin, esinizde sut ve turevlerini yemesin, eger esinizin sutu yetersizse, mama olarak pregomin As kullanın , aminoasitlerine ayrılmıs bir mama alerji riski yok, rapor yazdırılarak ucretsiz olarak alınabiliyor.

  31. arzu dedi ki:

    benim bebegımın alerjısı gectı.elimde 3 kutu neocate mama var isteyenlere yollayabılırım

  32. leyla dedi ki:

    benim bebeğimin kakasından 2 aydır kan geliyo süt alerjisi teşhisi konuldu ama tahlilleri söyle
    İGE. 1.14
    IGA 22.8
    IGG 301
    IGM 111
    KOLPROTEKTİN REFERANS AĞIRLIĞI 300. BİZİM SONUÇ 1800
    İNEK SÜTÜ TESTİ. NEGATİF.0.10
    bu sonuçlara göre bebeğim inek sütü alerjisimi ve ben 1.5 aydır sadece progomin as kullandığım halde kan hala devam ediyo

  33. kevser dedi ki:

    merhaba hocam benim oğlum 6 aylıkken besin alerjisi olduğu tespit edildi. Emzirme kesilerek aptamil progomin as ye başlanıldı ama kaproktin 300 ün altına hiç düşmedi. Tam olarak süt, soya sütü, yumurta ve tahıl alerjisi olduğu yama testinde tespit edildi. Şu an 11 aylık sadece mısıra alerjisi olmadığı için mısır nişastasına başladık ama kalproktin seviyesi 780 e yükseldi cok şaşırdık, çünkü sadece mısıra alerjisi olmadıgı yapılan yama testinde tespit edilmişti. şu anda mısır nışastasıda kesindi çocuk aç hiçbişey yiyemiyor herşey yasak sadece aptamil progamin as içebiliyor onuda istemiyor huzursuz aglıyor…. bana ne önerirsiniz

  34. alev kaçan dedi ki:

    6bucuk yasında oglum var ve ınekutu allerjısı gecırdı ve 1senedır sureklı bronsıt ve yıne bır besıne allerjısı olduğu soylenıldı henüz neye olduğu belli diil.

  35. gamze dedi ki:

    bir yaşında oglum var reflü var süte yumurtaya alerjisi var ne yaptıysam kusması tam anlamıyla geçmiyor doktor gece beslenmemeli diyo emzirmeyi kesmem söylendi ne önerirsiniz

  36. Reyhan dedi ki:

    Herkese cok gecmis olsun. Benim de 7,5 aylik kizimin yanaklari egzama olmus. Daha henuz neye alerjisi oldugunu cozemedik. Insallah bebislerimiz en kisa zamanda iiyilesirler.

  37. turan dedi ki:

    Yazinizi okudum, cok guzel anlatmisiniz.Benim bebegimde de sut alerjisi var.2 aylikdir.Anne sutu ile besleniyor.Yemek yerken ben kendim zorlaniyorum.Ekser qidalar sut iceriyor.
    Tere yagi tuketmek de zararli mi?

  38. GÖZDE AKBABA dedi ki:

    adanadan yazıyorum oglum suan 16aylık ve 8 buçuk kilo süt alerjisis var sadece yumurta yıcek dedı doktor anne sütü alıyor ve ek gıda tavuklu şehriye corbasından baska bırsey yemıyor neocate bu mamayı 6aylıkken yazdılar fakat içmedi cok zorladım anında kusuyr alerjisi yuksek dozda 2aydır bende yemıyorum diyetteyım senı emmeyı bırakırsa asla gecmıcek dedıler cok caresızım napmalıyım bılmıyorum cok zor bir alerji ölüm tehlıkesı bıla var dıyorlar yemeyı bırakın tenıne deymesıyle solunum tıkanıyor alerji ilacı AVİL verıyorm dogrumu ?yemesi için ne önerirsiniz

  39. ayşegül dedi ki:

    Bütün allerjiler için biorezonans tedavisi var biraz netten ararştırın ben oğluma şu an uygulatıyorum çook büyük yararı var

  40. Başak dedi ki:

    Merhabalar benim kızımın 3 aylık anlaşıldı besin alerjisi olduğu pregomin as ve anne sütü ile besliyordum son kontrolde anne sütünü de kestik bir haftadır sadece pregomin as veriyoruz fakat yanağında tekrar kızarıklar oluştu acaba pregomindeki bir madde de dokunuyor olabilirmi merak edıyorum bilgilendirirseniz sevinirim…

  41. emel temel dedi ki:

    merhaba hocam oğlum 2,5 aylıkken yanaklarında kızarıklıklar oldu 3 aylıkken alerji testi yapıldı bişey çıkmadı.kızarıklıklar devam etti 5 aylıkken pirinç ununu suyla pişirip verdim 3 4 günsonra dudak çevresinde döküntüler oldu kestim geçti sonra aptamil verdim tekrar aynı şey oldu onuda kestim.oğlum şu an 6 aylık 10 gün önce alerji testi yaptık deri testinde bişey çıkmadı kanda yumurta sınıra yakın süt ise sınırda çıktı şu an diyetteyim neocate verdi doktorumuz fakat bu mamayıda verdikten birkaç gün sonra dudak çevresinde tekrar döküntü oldu doktorumuz neocateden olmaz dedi içine sadece birkaç damla pekmez koyuyorum hiç bir ek besin vermiyorum.dudak çevresindeki döküntüler ben alerji yapan besinleri tüketirken hiç olmadı anne sütünden başka ne verdiysem böyle oldu. ne yapmalıyım hocam yardımcı olursanız çok sevinirim

  42. ebru dedi ki:

    merhabalar,
    31 yaşındayım.süte karşı reaksiyonlar son 2 senedir baş gösterdi bende.anne sütü içememiş ve inek sütü ile beslenmiş bir çocuktum.sanırım sebep bu.ne kadar canım istesede ayran ara sıra tüketiyorum.dışarıda ishal yaşamaktan korktuğum için içmiyorum.bu alerjinin çaresi var mı? kistlerim nedeniyle son 4 senedir doğum kontrol hapı kullanıyorum .bu tetiklemiş olabilir mi?

  43. filiz ozturk dedi ki:

    Benim oglumda sut alerjisi oldugu ortaya cikti ama mamanin tadi igrenc nasil vermeliyim

  44. ismail dedi ki:

    merhaba herkese gecmis olsun

  45. cetta dedi ki:

    benim kızm da 2 aylıkken süt alerjisi olduğu söylendi .şu an 4 aylık pregomin as verdi doktor tadı çok kötü zorla içiriyorz.eşim çok kötü oluyor bu durumdan bebeğimiz çok zayıf bide.2 aylıkken bi anda anneyi bıraktı biberon yok kaşık yok zorla beslişyorz npacaz bilmiyorz.istanbul da hangi hastaneyi önerirsiniz gerçi gitmediğimiz hastane kalmadı.bütün doktorlar deneme yanıolma yolu seçiyor yasrdım lütfen.ç…

  46. esranur dedi ki:

    Sut alerjisi olan herkese sabır dilerim. Sanırım bu hususta en uzun süre sıkıntı yaşayan benim. Oğlum 10 yaşında. Doğduğunda süt alerjisi tesizi konuldu. 10 yıl önce memleketimin doktorların % 99 u bunun ne olduğunu bile bilmiyordu. Yaşadığım sıkıntıları anlatmam o kadar zor ki. Halinize sukredin çünkü artık bu alerji ile yaşamayı doktorlar ve internet öğretiyor. Ama ben yapayalnızdim. Hastane hastane gezdik. Milyarlarca lira para harcadık. Bebegimiz kan vere vere delik desik oldu. Istanbul en sosyete hastaneleri büyük devlet hastaneleri üniversite hastaneleri hepsini fethettik. Ama olmadı care yoktu. Sürekli ilerledi. En son bir hastanede küçücük oglumdan yine 6 tup kan alacakları ki o an bağıra bağıra ağlamaya başladım. Hepsini yırttim. Iki yıl araştırmaya götürmedim. Sonra korkunç bir şekilde ürtiker oldu. Anaflaksi olacak korkusu ile 9 ay yasadim. Tam gun okula gudiyordu. Okulu eve de benim isime de uzakti. O korku ile 9 ay hergun öldüm. Ikinci çocuğu yapamadık çünkü ona bile bakmıyorDuk. vücudu şişiyordu. Sonra yine hastane serüveni başladı. Ve artık bu hastalık daha çok biliniyordu. Allahın izni ile bir ilaca ulaştım. Meğer her şeyin tek sebebi varmış. Şimdi 7 aylık bir bebeğim daha var. Aynı sorunlar onda da var. Ama artık maymun gözünü açtı. Bu alerji ile yaşamayı öğrendim. Evet çok zor ömrümü alerjiyi araştırmaya adadım. Hâlâ araştırıyorum. Yılmayin onunla yaşamayı öğrenin ama asla perhizi bozmayın. Detaylı bilgi öğrenmek isteyenlere püf noktaları anlatırım. Anlatmak zorundayim cunku sizin ne hissettoginizi biliyorum. Püf noktası bağışıklık sistemi. Çocuğunuza çok iyi bakin, perhizi asla bozmayin ve cok dua edin.

  47. zeynep abbasogullari dedi ki:

    hocam 1 aylik kzimin yüzünde yaralar cikti doktorlar anne sütü yagli oldugundan dolayi diyorlar anne sütünü vermememi söylediler anne sütü yara yaparmi bebekte

  48. elif dedi ki:

    Benimde kizimda bircok besine alerjiler cikti.inek sutu eti yumurtabeyazi buğday unu kereviz elma bezelye gibi basit yiyeceklere bile cikti.cok zorluk cekmeye basladim cunki 15 aylik oldu ve elimizde simit falan goruncr istior.allah herkeze yardim etsin ben gecicegine inaniuorum.alternatif yiyeceklerle besliyorum ve kilomuz falan cok iyi.keci sutune cikmadigi icin sansliyiz diodum ama bu ara yine kabariyor heryeri suphelenmeye basladim.arkadaslar muz da alerjik bi besinmis.mesela kuruúzúm veriyodum ambalajli kuruyemisler ve cogu hazir gidalarda gluten var ve oda alerji yapiyor.hep okumak gerekiyor yedirdigimiz urunleri.simdi esranur hanim dogru soylemism bagisiklik sistemi icin bircok urun verdi bize dr.probiyotik tozlar var yemeklerine katiorum hergun.ve vitamin ve balik yagi birgun araylada onlari vermemiz soylendi.bide alerji icin zaditen damla kullaniuoruz.umarim gecer beklemedeyiz.erken dogan bebeklerde daha cok oluyor alerji sanirim.34 haftalik dogmstu bizmkisi.

  49. müjgan dedi ki:

    kızım 2,5 yaşında süt alerjisi tavan yapmış durumda. test sonucu 95.9 çıktı, 1 sene önce 37.2 di. ne yapacağımı bilmiyorum diyet yaptığımız halde böyle. esranur hanım size sormak istediğim çok şey var.bir ilaca ulaştım demişsiniz. detaylı bilgi verirmisiniz. Allah herkese sabır versin.

  50. şeyma dedi ki:

    benim oğlumdada süt alerjisi var. oğlum beş aylık.sadece Anne sütü alıyor. ben süt ve süt ürünleri yemeği kestim. ama yinede kaşıntıları ve yüzündeki kızarıklıklar bir türlü geçmiyor. başka şeylerede sanırım alerjisi var.bebeğim kaşınıyor,uyumakta zorlanıyor, çok huzursuz. ne yapacağımı şasırdım. ESRANUR hanım tecrübelerimi isterseniz paylaşırım demişsiniz rica etsem bizimle paylaşırmısınız.teşekkürler

Siz de yorumunuzu paylaşın: