SÜT ALERJİSİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
süt alerjisi

Sütte bulunan proteinlere karşı ortaya çıkan anormal tepkilere süt alerjisi adı verilir. Süt çocuklarda alerjiye yol açan besinler içinde ilk sırada yer alır.

Genel manada besin alerjisi, halk hatta doktorlar tarafından çok geniş kapsamlı olarak kullanılan bir terimdir. Çoğu zaman, bir besin maddesine bağlı olarak gelişen her türlü normal dışı reaksiyon, besin alerjisi diye adlandırılır.

Mesela, çikolataya bağlı olarak gelişen migren tipi baş ağrıları, laktaz enzimi eksikliği olanlarda süt içilmesiyle ortaya çıkan şişkinlik ve ishâller, herhangi bir besinin çok fazla yenmesine bağlı kusmalar ya da bozulmuş besinlerle oluşan zehirlenmelerin hiç biri besin alerjisi değildir.

Gerçek besin alerjisi, vücudunda o besine karşı IgE sınıfından antikorlar oluşmuş olan kişilerde görülen reaksiyonlardır. Besin alerjisi küçük çocukların %5 kadarında görülürken, erişkinlerdeki görülme sıklığı %1’den de azdır.

Süt alerjisi özellikle erken bebeklik-çocukluk çağında, daha ziyade de inek sütü ile beslenen çocuklarda görülür. Sadece anne sütü emen çocuklarda çok daha seyrek olarak rastlanır. Annenin tükettiği inek sütü veya sütten yapılan ürünler anne sütüne geçerek etkili olur.

İnek sütü alerjisi, çocuk büyüdükçe ve bağışıklık sistemi geliştikçe herhangi bir tedavi de uygulanmadığı halde giderek düzelir. Öyle ki 3 yaşından sonra çocukların yüzde 90’a yakını süte olan bu aşırı hassasiyetlerini kaybederler. İnek sütü alerjisi olan çocuklarda hayatın ileri dönemlerinde astım gelişme ihtimali fazladır.

İnek sütü alerjisi olan çocuklarda başka memelilerin sütüne ve başka besinlere karşı da alerjik olabilirler. Küçük çocuklarda daha çok hayvan kaynaklı, 6 yaşından büyük çocuk ve erişkinlerde ise bitki kaynaklı alerjenlere rastlanır.  Bunların ailelerinde besin alerjisi, astım, saman nezlesi gibi alerjik hastalıklar sıklıkla bulunur.

Alerjinin sebebi nedir?

Sütte 25’ den fazla protein vardır; alerjisinin sebebi bu proteinlere karşı gösterilen anormal tepkidir. 

Süt proteinleri kazein ve whey (peynir altı veya süt altı suyu olarak bilinir) olmak üzere başlıca iki grupta değerlendirilir.

Kazeinler sütteki proteinlerin yüzde 80’ ini oluşturan ve süte “süt” görünümünü veren kısımdır. 

Sütün whey kısmında ise sütteki proteinlerin yüzde 20’ si bulunur. Bunlar, beta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin, laktoferrin, transferrin, lipaz, inek serum albümini’ dir.  

Alerjilerden bu proteinlerden hangilerinin sorumlu olduğuna dair tartışmalar varsa da alerjilerin genel olarak kazein ile laktalbumin ve laktoglobulin’ den kaynaklandığı kabul edilir. 

Süt alerjisinin belirtileri

Süt alerjisinin belirtileri süt içildikten hemen sonra ortaya çıkar ve çok değişkendir. Hedef organ sadece deri, sindirim veya solunum sistemi olabilir fakat çoğu zaman birden fazla sistem olaya katılır. 

Süt alerjisinin mide-bağırsak sistemi belirtileri bulantı,  kusma, kramp şeklinde karın ağrıları, ishal, karında şişkinlik ve gazdır.

Deride ortaya çıkan belirtiler, ürtiker veya halk arasında kurdeşen adı verilen döküntüler ile egzamadır. Bazen yüzde ve göz kapaklarında şişme şeklinde ödemle beraber olan belirtiler de görülebilir. 

Süt alerjisine bağlı solunum sistemi belirtileri, deri ve sindirim sistemininkilere göre çok daha nadirdir ve astım krizi veya alerjik nezle şeklinde görülür. Belirtiler, çoğu zaman da tek başına değil, diğer sistem bulguları ile birliktedir.

Bebeklerin daha az bir kısmında ise anaflaksi adı verilen daha ağır bir tablo gelişir. Bu, süt içildikten hemen sonra ortaya çıkar. Yüz, dudaklar ve dilde şişme, hırıltı, nefes darlığı, kaşıntılı döküntüler, yaygın kabarıklıklar ve şiddetli kusma olur. Acilen müdahale edilmesi gereken bir durumdur.

Süt alerjisinin iki saatten sonra mesela 24 saat sonra da ortaya çıkan türleri de vardır ama bunların hemen tamamı gerçek manada alerjik tepki değildir. Bunlarda süte karşı yüksek IgE tespit edilmez ve bu tür tepkiler süt aşırı duyarlılığı veya süt hipersensitivitesi olarak adlandırılır. 

Süt alerjisi nasıl teşhis edilir?

Tipik durumlarda süt alerjisinin teşhisi çok kolaydır. İnek sütünün kesilmesiyle belirtilerin kaybolması ve süte tekrar başlanmasıyla belirtilerin tekrar ortaya çıkması çok tipiktir. Kesin teşhis alerjik deri testi ile veya kanda süte karşı oluşan özel IgE sınıfı antikorların ölçülmesiyle konur.

Süt alerjisinin tedavisi 

Süt alerjisinin kesin bir tedavisi yoktur ama bu ömür boyu devam eden bir hastalık da değildir. Çocukların yüzde 90’a yakınında 3 yaşından sonra bu duyarlılık kendiliğinden geçer.

Belirtilerin çocuğu çok rahatsız ettiği durumlarda antihistaminik veya kortizon sınıfı ilaçlardan faydalanmak mümkündür.

Tedavinin temel prensibi inek sütünün ve sütten üretilen tüm besinlerin diyetten tamamen çıkarılmasından ibarettir. Özel bir ilacı yoktur. İnek sütü anne sütü ile beslenen çocuklarda tespit edilirse anne sütünün kesilmesi icap etmez. Annenin, inek sütü ve bundan üretilen besinleri yememesi kâfidir. 

İnek sütü alerjisi olan bebeklerde ek besinlere mümkün olduğunca geç başlanır.

İnek sütü alerjisi olanlarda keçi, koyun veya manda sütüne karşı da alerji olma ihtimali yüksektir. 

Mama ile beslenen bebeklerde ise inek sütünden üretilen mamaların kullanılmamalıdır. Bunlara inek sütündeki proteinlerin parçalanması ve bu suretle de alerji yapma özelliklerini kaybetmeleriyle hazırlanan hidrolize mamalar verilebilir. 

Diğer seçenek ise proteinlerin yapı taşları olan amino asitlerden hazırlanan mamalardır. Soya bazlı mamalar da vardır ama bebeklerde soyaya karşı alerji ihtimali de vardır; çok tercih edilecek bir mama değildir.

TANIMLAMALAR 

Besin alerjisi: Yiyeceklerin sebep olduğu, immünolojik mekanizmalarla ortaya çıkan tepkilerdir. Bu kişilerin kanında, solunum ve sindirim sitemlerinde veya derisinde duyarlı oldukları besinlere karşı IgE sınıfından antikorlar bulunur. Bu antikorların varlığı, hem deri testleriyle ve hem de kandaki seviyeleri ölçülerek gösterilebilir.

Besin hipersensitivitesi: Besin alerjisine çok yakın hatta onunla eş anlamda kullanılan bir tabirdir. Besin hipersensitivitesi veya başka bir deyişle besin aşırı duyarlılığı IgE’ nin rolünün olmadığı alerjik tepkileri kapsar.

Besin entoleransı: İmmünolojik olmayan mekanizmalarla gelişen tepkiler ise besin entoleransı veya besin tahammülsüzlüğü olarak isimlendirilir. Laktoz entoleransı gibi.

Yazı için 92 yorum yapılmış:

  1. müjgan dedi ki:

    merhabalar, yaşadığım bir tecrübeyi paylaşmak istiyorum herkesle. kızımın süt alerjisi test sonuçlarını doktorumuza gösterdik. doktorumuz alerji testlerinin ölçümünde 5 farklı yöntem uygulandığını, her yöntemin farklı sonuçlar verdiğini, UNİCAP yöntemine göre tekrar yaptırmamızı söyledi. 10 gün sonra yine test yapıldı. sonuç 63.3 tabiki iç açıcı değil. fakat 95.6 (önceki sonuç)dan daha iyi bir sonuç. sizde testlerinizi yaptırırken sürekli aynı yöntemin uygulanmasına dikkat ederseniz eğer benim yaşadığım şaşkınlığı yaşamamış olursunuz. yanılma payı azalır. bu arada HEINZ (dünyaca ünlü bir marka) ketçap ve mayonezin Türkiye ceosundan yazılı aldığımız açıklama ile içerisinde süt ve süt ürünü olmadığını öğrendik. kızıma artık ketçap ve mayanoz yedirebiliyorum. en azından makarnasına farklı tat katabiliyorum. bunuda paylaşmak istedim. herkese sabır diliyorum zor günler yaşıyoruz. geçecek inşallah Rabbim daha kötüsünden korusun yavrularımızı.

  2. zeki dedi ki:

    Merhaba herkese geçmiş olsun benimde kızında var süt alerjisi herkes esranur hanıma bir şeyler isteniyor ama cevaP veren yok bir ilaç buldunuzmu esranur hanım

  3. müjgan dedi ki:

    merhabalar, öncelikle size de geçmiş olsun. sizi üzmek istemem ama 3 yıldır çok araştırıyorum bu alerjinin bir tedavisi ilacı yok. sabır gerekli, diyet yapmak gerekli. kızım 1 ay sonra 3 yaşını bitirecek hala alerjisi devam ediyor. çok dikkat etmek gerekiyor. alerji basite alınacak birşey değil. yukarıdaki yazımdakilere dikkat etmenizi öneririm. ve mutlaka çocuk alerji doktoru tarafından takip edilmesini öneririm. ben doktor konusunda çok geç kaldım pişmanım bu yüzden doktor neler yapılması gerektiği konusunda yönlendiriyor. 3 yıldır artık alıştık biz, ailecek eve süt yoğurt sokmuyoruz resmen, çünkü benim kızıma sütlü birşeyler yedikten sonra hastanelik oluyor. bu sayede hastanelik olma durumunu azalttık hatta yaklaşık 1 yıldır acillik olmuyoruz. yemeklerimiz bayağı kısıtlı ama soya sütü alternatifimiz var çok şükür pastalar kekler pudingler derken kızım kilo almaya başladı. İnşallah en kısa zamanda atlatırlar çünkü ev gezmeleri beni çok korutuyor.yanımda sürekli yemek taşıyorum yavrum için sırf o zarar görmesin diye, çok şükür iyi koruyoruz sütten. sizede tavsiyem dikkatli olmanız tekrar geçmiş olsun.

  4. çetin dedi ki:

    merhabalar benim kızımda 15 gün sonra 1 yaşına girecek bizdede süt alerjisi var .inanın çok yorulduk artık eşimmüthiş dikkat ediyor bunun yanında birde reflüsü var oluk oluk kusmalar allah beterinden korusun allah kimseyede göstermesin böyle bir durumu.çok meşakkatli ve sabır isteyen bir durum .bi de isdtanbulda otryurm gitmedğmz özel devlet hastensi klamadı bildiğiniz iyi bir doktor hastane varsa yazarsanız çok makbule geçer.alla a emanetolun acele cevap

  5. müjgan dedi ki:

    merhabalar çok geçmiş olsun. Size ve eşinize sabır diliyorum. malesef bursada yaşıyorum istanbuldaki doktorları tanımıyorum size bu konuda yardımcı olamam. yalnız çocuk doktorları alerji konusunda yeterli bilgiye sahip olamayabiliyorlar. tavsiyem çocuk alerji ve imünoloji uzmanına görünmeniz. ayrıca kızınız anne sütü alıyorsa eşinizinde kesinlikle diyet yapması gerekiyor. ben 1 sene boyunca emzirdiğim için diyet yaptım bir bisküvi bile yemedim. daha öncesinde diyet yapmadım 6 ayda alerjisi 3e katladı çok pişman oldum. tecrübelerimi paylaşarak başkalarına yardımcı olmak istiyorum. benim yaptığım hataları kimse yapmasın pişman olmak çok kötü çünkü. sadece bir doktorun takip etmesi sizin için çok iyi olur. testlerinizi hep aynı yerde ve hep aynı yöntemle yaptırmanızı tavsiye ederim. istanbuldada çok iyi uzman alerji doktorları vardır mutlaka internetten araştırabilirsiniz. ben yanımda sürekli alerji şurubu, kortizon hapı ve iğnesi, bronşiti için buhar solunum cihazı, hatta epinefrin (adrenalin) taşıyorum. anafilaksi teşhisi var benim kızmın, durumu çok ciddi umarım sizinki bu kadar ciddi değildir. ben kızımı ev gezmesine hatta çocuklu evlere götürmüyorum, başka çocukların oyuncaklarından bile kızarıyor. süt ürünü tüketen birisi kızıma dokunduğu anda kızarmaya başlıyor. eve gelen misafirler dişlerini fırçalamadan gelmiyor çevremi çok iyi alıştırdım bu konuda. çok geçmiş olsun Allah sabır versin size ve eşinize.

  6. müjgan dedi ki:

    merhabalar çok geçmiş olsun. Size ve eşinize sabır diliyorum. malesef bursada yaşıyorum istanbuldaki doktorları tanımıyorum size bu konuda yardımcı olamam. yalnız çocuk doktorları alerji konusunda yeterli bilgiye sahip olamayabiliyorlar. tavsiyem çocuk alerji ve imünoloji uzmanına görünmeniz. ayrıca kızınız anne sütü alıyorsa eşinizinde kesinlikle diyet yapması gerekiyor. ben 1 sene boyunca emzirdiğim için diyet yaptım bir bisküvi bile yemedim. daha öncesinde diyet yapmadım 6 ayda alerjisi 3e katladı çok pişman oldum. tecrübelerimi paylaşarak başkalarına yardımcı olmak istiyorum. benim yaptığım hataları kimse yapmasın pişman olmak çok kötü çünkü. sadece bir doktorun takip etmesi sizin için çok iyi olur. testlerinizi hep aynı yerde ve hep aynı yöntemle yaptırmanızı tavsiye ederim. istanbuldada çok iyi uzman alerji doktorları vardır mutlaka internetten araştırabilirsiniz. ben yanımda sürekli alerji şurubu, kortizon hapı ve iğnesi, bronşiti için buhar solunum cihazı, hatta epinefrin (adrenalin) taşıyorum. anafilaksi teşhisi var benim kızmın, durumu çok ciddi umarım sizinki bu kadar ciddi değildir. ben kızımı ev gezmesine hatta çocuklu evlere götürmüyorum, başka çocukların oyuncaklarından bile kızarıyor. süt ürünü tüketen birisi kızıma dokunduğu anda kızarmaya başlıyor. eve gelen misafirler dişlerini fırçalamadan gelmiyor çevremi çok iyi alıştırdım bu konuda. çok geçmiş olsun Allah sabır versin size ve eşinize.

  7. Sinem Arık dedi ki:

    Merhabalar. Kızım 2003 doğumlu. 5 yaş civarı farkettim ve test yaptırdık.Süt alerjisi çıktı. 1 sene tedavi gördü geçti. 2014 haziran ayında yani yaklaşık 11 yaşında aşırı kaşınma,iştahsızlık,kilo kaybı,boy uzamasının durması nedeniyle doktora danışarak tekrar test yaptırdık.süt dahil 25 e yakın yiyeceğe alerjisi çıktı.doktor astım olmadığına şukredin dedi.halen tedavi sürüyor.onbirbuçuk yaşında 31 kilo.boy uzamamızda eskisi gibi değil. Doktor kızımızın 14 hatta 15 yaşından sonra regli olacağını, boyunun ve kilosunun birdenbire artacağını söylüyor. Ben bir anne olarak çok endişe duyuyor ve geç kalmaktan korkuyorum.sizce gidişat normalmidir yoksa başka bir doktordan yardım almalıyız? Beni bilgilendirirseniz çok mutlu olurum.ilginize şimdiden teşekkürler. İlaç olarak sadece atarax kullanıyor alerjisi olduğumuz ürünleri özellikle süt ve süt ürünleri kullanmıyoruZ.

  8. çetin dedi ki:

    Merhaba müjgan hanım daha öncede yazmştm size.Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim size.KIZIM ŞİMDİ 1 YAŞ 10 GÜNLÜK OLDU.Zeynepkamil hastanesinde alerji uzmanı gözetiminde laktozsuz yoğurt yedirdik.Birgün boyunca sabah 8 den akşam 5 ekadar gözetim altında tutulduk Allah a şükür hiçbir yanetki omadı. Daha önceki denememiz 2 ay önce olmuştu o zaman 1 saat sonra sonra etkileri ortaya çıkmaya başladı .Her tarafı morarmya başladı.Allah a şükür doktorumuzda artık günlük azar azar yedirmemizi söyledi.Müjgan hanım sizce süt alerjimiz geçmişmidir sizin gibi böyle bir durumda tecrübeli anne olmadığı için size yazıyorum.birde süt alerjisi olanlarda kusma olan bir durummu ya da süt alerjisi olanlarda reflü olurmu genelde aeo

  9. müjgan dedi ki:

    merhaba çetin bey, öncelikle şunu belirteyim benim kızım 3 yaş 1 aylık benim sizin gibi en son denemem alerji uzmanına başlamadan önce çocuk doktoru tarafından keçi peyniri ile olmuştu ki kızım 10-15 dk. içinde kızarmaya ve gözleri şişmeye başladı. yani 2 senedir deneme yapmıyoruz. ama alerjisi hala yüksek en ufak bir temasla bile kızarıyor. 1 ay sonra test yaptırmamız gerekiyor. eğer doktorunuz yedirin diyorsa ve bu kadar saat gözetimde hiç bir şey olmamışsa gözünüz aydın diyorum sanırım alerjiniz geçmiş. yalnız doktor tavsiyelerini sakın atlamayın hemen süt içirmeyin mesela. süte geçiş yavaş yavaş oluyor diye biliyorum. birde aralıklı olarak alerji testi yaptırmayı ihmal etmeyin bunu doktorunuza muhakkak sorun. kusma konusuna gelince benim kızımda alerjik reaksiyona girdikten sonra kusmalar hep oldu. kustuktan sonra çocuk sanki rahatlıyor. bunu doktorumuza söyledim çok normal dedi ve rahatlamasını O da onayladı. sanki vücut kendini korumaya alıyor ve alerjen gıdayı hemen vücuttan atıyor ben böyle düşünüyorum çok mantıklı geliyor bana. sizin adınıza çok sevindim. 1 yaşında atlatan çok çocuk varmış benim kızım hala çok hassas olsun napalım. Allah başka dert vermesin bu mübarek miraç kandilinde bir duada şifa bekleyen çocuklarımız için olsun. İnşallah kızınız tamamen atlatmıştır. darısı diğer yavruların başına.

  10. hasan dedi ki:

    Mujgan hanim bursada doktorunuz kim benim oglumdada var ama çok geç anladık baya sıkıntı çektik doktorunuz soylerseniz sevinirim

  11. müjgan dedi ki:

    merhaba geçmiş olsun, doktorumuz uzm. dr. Gürkan Kılıç biz doktorumuzdan çok memnunuz tabi başka doktorlarda var, yalnız hastanede görev yapmıyor web ten adres ve tel bilgilerine ulaşabilirsiniz.

  12. Eren dedi ki:

    Türk milleti okumuyor cahil bir toplum olduk.
    Örneğin, birleri yiyor içiyor daha sonra çok yedim yahu rahatsız oldum şiştim patlayacağım diyor, oysa biraz evvel ne yedim, ben neden böyle oldum diye bir düşünseler, belik ilk seferde değil ama ilerleyen günlerde farkına varacaklar, ben ne zaman süt içsem veya yoğurt yesem böyle oluyorum diye farkına varacaklar.
    Oysa genetik olarak ASYA halkında ve Türk milletinde yüzde 70 % bu süt alerjisi var, ama hiç kimse farkında değil bilmiyorlar.
    hani ne demişler atın ölümü arpadan olsun misali, can boğazdan gelir ye gitsin diye diye bu millet bilinçsiz bir beslenme düzeni almış başına gidiyor, Mc Donalds, Fast Food ne karın ağrısısa insanlara anlata analata bıktım usandım

  13. sibel dedi ki:

    Herkese En başta büyük sabırlar diliyorum. Bnm yavrumda doğduğundan bu yana çekmedigi eziyet kalmadı suan 10 yasinda ve hala bu illetle ugrasiyoruz okadar cektiki kuzucum ailece yorulduk hem maddi ençok ta manevi hergunum aglamakla geçiyordu. Hayatımı resmen bitirmiş karalari baglamıştım. Daha 3 gün önce yine anaflaksi geçirdi rabbim hiçbir evladımi za bunu yasatmasin. Elim yüreğimde geziyorum sadece dua ediyorum çünkü gitmediğim arastirmadigim denemedigim hiç bir şey kalmadı. Allahım bütün evlatlarimizi bize bagislasin. tesadufu gördüm bu sayfayi ve üstünden çok uzun bi zaman geçmiş ama ne olur ESRANUR hanim neolur duyun sesimi bi ilaç demişsiniz ve açıklama yapmamissiniz bunca insan burada caresizken bunun ne olduğunu lutfen ama lütfen söyleyin.

  14. müjgan dedi ki:

    sibel hanım çok geçmiş olsun. sizin alerjinizde ciddi boyutlarda bizimki gibi test sonuçlarınız kaç merak ettim . 20 gün önce test yaptırdık bizde 73.7 çıktı 6 ay önce 63.3 tü her defasında yükseliyor. sizinde bukadar yüksekmi merak ettim. bizim doktorumuz 6 ayda bir kontrole çağırırdı, alerjimiz düşmediği için artık senede bir görüşelim diyor. 7 yaşından önce geçmez dedi. ayrıca, alerji doktoru bir arkadaşının, kendi kızıda süt alerjisi imiş 10 yaşında alerjisi geçmiş, şuan 15 yaşında hala direk süt içemiyor peynir yoğurt tüketebiliyor dedi. yani hiçbir tedavisi yok diyor. aşı tedavisi var evet ama bizimki kadar ciddi durumdakiler için baya riskliymiş. alerjisi 40ın altına düşmeden hiçbirşey deneyemeyiz diyor. tek tedavisi beklemek başka çaremiz yok. tekrar geçmiş olsun sibel hanım Allah sabır versin hepimize, bir gün gelecek bitecek ümidimizi kaybetmeyelim.

  15. çetin dedi ki:

    Hayırlı akşamlar müjgan hanım daha öncede cevap yazmıştınız teşekkür ederim.kızım şimdi 15.ayına girdi 2 aydır laktozsuz süt ve bebelac lf laktozsuz süt mamasını yemeye başladık.fakat süt alerjisi allah a şükür düzelmeye başlarken reflüsü bir türlü geçmiyor.tabi eskisinden çok iyi aama ek gıda konusunda çok zorlanıyoruz minnacık bir pilav yese hemen kusuyor 2 aylıktan sonra hiçbir zaman isteyerk mama olsun muhallebi olsun süt olsun yemedi hep zorla oyalayarak verdik.sonrasındada güzel bir kusardı.halen lansor 15 mg hersabah aç karna kullanıyorz.ama reflü süs bir türlü geçmiyor.napcaz bilmiyorz kusmak kusmak kusmak

  16. Basak dedi ki:

    Herkese gecmis olsun benim iki cocugumdada laktoz intoleransi yani sut alerjisi var kizim sadece sut icemiyor oglum sut ve sut urunlerinin hic birini yiyemiyor sut ve sut urunu iceren yiyecekleride yiyemiyor bu hastaligin tedavisi var istanbulda iseniz koc univ doc dr cansin sackesen hoca bu hastaligi tedavi ediyor benim cevremde tedavi ettigi kisiler var ben ankarada yasiyorum hacettepede tedavi edildigini duydum cansin hocada hacettepeden koc univ gecti eylul ayinda baslayacagim oglumun tedavisini ins simdi netten baktim izmirde ege univ bu konuda cok basariliymis maalesef cok zor ozel mama ile besleniyor oglum sizleri cok iyi anliyorum ins herkes sagligina kavusur

  17. dilek dedi ki:

    Merhaba ben dilek benim kizimda1 yasinda dogdundan beri süt allerjimiz var ve bunu yenebilmek icin cok mucadele verdik allah sukur suan cok aza dusurduk bunuda uz.dr ebru arik yilmaz’a borcluyuz cok iyi bir dr bizim gibi sut allerjisi olanlara tavsiye ederim. Denizlide oturuyorum iki hafta sonra bizimde test edilerek yogurt denelicek bizim sut allerjimiz yok denilecek kadar dustu 0.35 kadar dustu herkeze cok gecmis olsun

  18. mujgan dedi ki:

    dilek hanım ne mutlu size. darısı başıma diyim gerçi bizimki çok ciddi boyutlarda 7 yaşından önce geçmesini beklemiyoruz 73.3 yani sizinkinin 73 katı. kızım 3,5 yaşında yarısı bitti diyip oyalıyoruz kendimizi. sabrediyorum Allah başka dert vermesin bana ve eşime sabır versin. sizin adınıza çok sevindim.

  19. müjgan dedi ki:

    başak hanım iki çocuğumdada var demişsiniz Allah sabır versin. yalnız laktoz inteloransı ile bizim bahsettiğimiz süt alerjisi aynı şeyler değiller. bizimkisi süt proteini alerjisi. evet ege ünıv de tedavi ediliyor yalnız benim kızımınki gibi ciddi boyutlarda olanlar için çok riskli bir tedavi benim kızım dondurmaya dokunduğu an 3 dk. sonra hastanelik oluyoruz. çay kaşığının ucunla yoğurt yersede anafilaksiye (https://tr.wikipedia.org/wiki/Anafilaksi) giriyor. bu durumda tedavisi çok riskli ben göze alamıyorum. tedavisi var demek bana pek doğru gelmiyor. doktorumuzun dediği gibi tek tedavi yöntemi diyet yapmak ve sabırla beklemek.

  20. Yelda dedi ki:

    Benim oglum 4,5 aylik ve 3. Aydan beri kilo alimi durdu. Biz uc aylikken hiriltili oksuruk ve ciltte kizariklik sikayetiyle doktora gitmistik.(Dogdugu gundrn beri anne sutu ve mama beraber veriyordum yaklasik 1.aydan beri gecmeyen kusma(refluden suphelenildi) ishal var. En son gaitada kan da girduk. )3. Ayda sut ve yumurta beyazina karsi test ve kan testleri yapildi temuz cikti. Tabi ciltte egzama gibi her gecen gun artan kizariklik var. İki hafta once tekrar gittik ikici etap testler yapildi. Yine temiz. İnek sutu diyetindeyim 1.5 haftadir doktor yumurta diyetine girme zor olur dedi ama ben yumurta ve bulunan hic birsey yemiyorum. Cocuk gastroenteroloji doktoru da tetkikleri inceledi. Diyete devam moilium ve zantac kullan iki hafta sonra gel dedi. Haftaya gidecegim tekrar alerji doktoru test yapacak (yama). Bu arda motilium ishalini artirdi birakim. Bebegim ayni kiloda (1,5 aydir 300 gr almis halbuki 3. Aya kadar gayet guzel kilo aliyordu) . Diyet yaptigim icin sutum de azaldi. Bebegimde duzelme de yok sadece ilacin etkisi veya sutumun azalmasi sonucu kusmasi azaldi.
    Cok caresizim ne yapayim ne yiyeyim bebegime ne yedireyim bilmiyorum… Acaba sut alerjisi degil mi kontrol sonrasi yavas yavas ek gida denemesi yapsam mi diyorum. Geceleri bunu dusunmekten uyuyamiyorum, devamli internette arastirma halindeyim. Cok uzuluyorum

  21. Burcu dedi ki:

    Yelda hanim bir iki kereye mahsus mama deneyin.evet zor bir karar fakat mamaya karsi repkiler vucutta artiyorsa kendinizde eksiltin yiyecekleri.yoksa yavrucak hicbir sekilde vitamin alamaz.benim kizimda da oglumda da reflu vardi.gaviscon infant cok iyi bir ilac.ayrica prebiyotict diye ilac ishallerine karsi bir ilacimiz da var.hepsi iyi geldi.sukur.gaviscon infant kilo almasina da yardimci oluyor.

  22. Burcu dedi ki:

    Sutunuz den vermeden mama deneyin.eksik yazmisim.

  23. naciye dedi ki:

    slm benim bi sorum olck artik icinden cikamiyorum kizim 3bucuk yasinda 1 yasinda inek sutune basladigimizdan beri istahi gitti ve yemekleri agzinda tutmaya basladi cignemiyo yutmuyo sonra ben sute ara veriyorum duzeliyo .sut alerjisi belirtilerinde boyle bi belirti yazmiyo peku neden boyle yapiyo drlarda test yapmiyolar alerji degil aliskanlik gecer diyolar gecmiyo gelisimide yavasladi 2 yildir ayni kiloda bi bir yol gosterin her gece sut icin agliyo versem yemiyo vermesem agliyo

  24. bwlna dedi ki:

    Başak hanim benim 2aylik oglumdada laktoz intoleransi var laktozim kulkandigim halde ishalini kesemiyorum. Siz nasıl bir tedavi görüyorsunuz. Çocuklarınız kac yasinda yavas ysvas tolere ediyormu

  25. Cihan dedi ki:

    Benim kızım daha 20 günlük 12 günlükken kanlı Ishal şikayetiyle dr gittik Hersey bakıldı testlerde birşey çıkmadı süt alerjisi olabileceği söylendi diyete başladık 5 gündür diyet yapıyorum sadece anne sutu alıyor ama hala kanaması geçmedi ne zaman düzelir beklemelimiyim diyetten başka neleri çıkarmam gerekir ne olur bir yol gosterin

  26. hatice kavak dedi ki:

    merhaba oncelikle herkeze cok gecmis olsun rabbim tez zamanda cocuklarinizi sagliklarina kavustursun zor zamanlardan gecmissiniz ve hala geciyorsunuz rabbim sabir versin ben size bisey sormak istiyorum çoğu yorumlari okudum allerji test sonuçlarınız cok yuksek benim bebegim alti aylik bizm sonucumuz 0.08 cikti ve doktorum bana iki yil sot yoğurt yemekyok bbebeğin de allerji var dedi sizlerin sikayetlerini okudum hicbiri bizde yok sadece kabizlik problemimz var tecrubeli annelerden yardim istiyorum ya benim doktorum bisey bilmiyor yada ben ozwle gidiyorum aklinca beni saf buldu benden para kazanmaya calisiyor

  27. fatma kızılay dedi ki:

    merhabalar benim oğlum 11 aylık bize çocuk doktorumuz 4,5 aylıkken kakada kan görülmesi nedeni ile süt alerjisi var dedi 4 aylık diyet sonunda yavaş yavaş başlayalım dedi.başladık 10 gün yoğurt yedik tabi bunlar aşama aşama oldu.10. gün sonunda çocukta ishal oldu ben şunu merak ediyorum nedeni yoğurtmuydu?yada bunun testi var mı kesin sonuç veriyormu?

  28. Hatice KOC dedi ki:

    Herkese geçmiş olsun,
    bizim bebişimizde de inek sütü alerjisi var. Başlarda epey sıkıntılıydı. Düzene girdi artık. Yaşadıklarımızı paylaşmak için bir site yaptık. Belki küçük te olsa bir faydamız dokunur. http://www.alerjikminik.com/

  29. Asli dedi ki:

    Merhabalar doktorumun fazla yardim etmedigi ve ne oldugunu net anlayamadigim ama korkudan öldügüm bir sut alerjimiz var.3 aylikken kakasinda sac teli gb ama minik bir kan gorduk doktorumuz yan komsumuz kapisini caldik bakti ve sut alerjisi dedi.sut urunu tuketme 10 gun sonra ufak ufak deneyelim dedi.diyet yaptim 1 haft sonunda peynir ve yogurt yemege basladim sorun olmadi.hatta arada sutte yapilmis puding yedim gene bisey olmadi..sonra birgun karninda isilik seklinde dokuntuler cikti nemlendirici ile gecti.doktor sut urunu yemissiniz dedi.tamamda peynir yogurt tuketiyorum arada pasta puding yiyorum buarada parmak izi gibi bebegimin yuzunde egzama var belli belirsiz ama gecmiyor bir turlu.peki bu ne simdi doktor alerjisi az diyor 7 aylik olduk ama peynir yogurt tuketemiyor.ama kuzu eti yiyor.vallahi o kdr bunaldim ki kahvalti yok cocuga yedirecek bisey kalmadi yumurta sarisi yedi oda alerji yapmadi ama hic sevmiyor oglum.bu ne alerjisi simdi yedirmek yedirmemek arasinda kaldim.9 aylik denicez dedi.korkudan öluyorum.lutfen yardin edin..

  30. tugce dedi ki:

    slm yedi aylik kizimda da sutaleejsi var ben sut urunleri tuketiyorm kizimida emziriyo emirm beni emince birsey olmuuyor fakat sut yogurt peynir kek sut oaln seylee de cok kotu kizariyr beni bikgilendirebilirmisins

  31. gürkan dedi ki:

    slm rabbim herkeze acil şfalar nasip etsin benim oğlumda süt alerjisivar 5.5 aylık iken ilk mamayı verdigimizde fark ettik fak emeden once farklı tatlara alışsın diye yemek suyundan yogurttan dudaklarına yalatıyorduk yogurdu yaladıgında dudak etrafı kızamaya baslıyordu ve arastırdık süt alerji diye bir rahatsızlık ogrendik ve bu hastalık ile savaşımız basladı 5,5aylık iken azda olsa mama verdik bilinçli olarak kusma ve kızarıklık belirtileri ortaya cıktı bu işin uzmanı prof esen hanımla tanıştık oğlum 4,5 yasında tedavimiz daha suruyor soru sormak iteyen arkadaşlar tel 05066004606 numaramdan ulasabilir yeterki rabbim herkeze şifa versin buarada kimi anne çocuğunu emzirirken anne süt vepeynir vs vs gıdaları tüketip çocuga birsey olmuyo kımisine dokunuyo dokunuyorsa anne perriz yapmalı çocugun bağısıklığı zayıf olduğu için sindirim sisteminde zarar verme sansıvar oyuzden dıskıda kanama oluyor okadar cok sey yasadımki ezberledim artık yazmakla bitmez tekrar geçmiş olsun herkeze.

  32. Ercan dedi ki:

    Allah herkese acil şifa versin benim oğlumda 2 yaşında 1 yıl önce fark ettik sute ve yumurta akına alerjisi olduğunu alerji doktoruna götürdük süt ürünleri vermememizi söyledi ve uzun bir süre vermedik geçti gibi oldu yalnız devamli hep burun akıntısı nezle tarzı rahatsizlanmaya başladı antibiyotik falan kullandi doktorumuz bunun alerjiden olduğunu söyledi ve tekrardan eskiye donduk ve bir arkadaşımın tanıdığı bi doktora sorduk bunun nedeni ni bebekliklerinden bu yana vücuda fazla antibiyotik yüklenmesinden ve sütünde antibiyotiğe karşı zıt olduğunu soyledi çocuğun ara ara terletilip ter yoluyla bunu dışarı atması gerektiğini söyledi denemeye başladık İnşallah şifa buluruz

  33. esra akan dedi ki:

    Merhaba arkadaşlar 1 yaşında bir oğlum var 11 aylık olana kadar yoğurt peynir yumurta sarısı herşeyden gayet güzel yiyordu ve hiç bir sorunumuz yoktu 11 ayımızı doldurduğumuz gün bacaklarında kırmızı değişken boyutlarda döküntü oluştu bazılarının ortaları hafif beyaz çocuk doktorumuz zirtec damla verdi damlayı verince geçiyor fakat 2 gün sonra tekrar azıyor. Bursa da yaşıyoruz Prof. Şebnem Kılıç’a gittik kendisi kandan alerji testi baktırdı sonuçlar yumurta akına 18 kU/l yumurta sarısına 1.1 kU/l inek sütüne ise 0.70 kU/l çıktı 1 hafta ilaç almadan yumurta ve içeriğinde yumurta olan hiç bir şey yemesin yine çıkarsa gelin fakülteden rapor çıkartalım pregomin mamaya geçelim ve süt ürünlerini de keselim dedi 3gündür yumurta ve içeriğinde yumurta olan hiç bir şeyi yemiyor ancak bacaklarımız dün geceden beri kıpkırmızı yine azdı döküntüler. Benim anlamadığım bu alerji 11 ay sonra neden çıktı sonradan gelişebilen bir şey mi? Bir de bu değerler ile bu kadar döküntü olması normal mi süt ve yumurtayı ne kadar süre vermezssek düzelir acaba kafam çok karışıksizler daha deneyimlisiniz yardımcı olursanız çok sevinirim…

  34. Fatma dedi ki:

    Mrb leyla hanım benim bebeğimde 40 günlükten beri kakasından kan geliyordu.hergün giderek arttı.Doktor süt alerjisi demişti diyet yapıyırdum ama halen kesilmedi.Şikayetimiz iyce artınca doktor yumurtayıda kesmemi söyledi ve yumurtayı kestikten 3 gün sonraveser kalmadı çok şükür.Şu an altı aylığız ve halen diyete devam ediyoruz.Belki sizde yumurtayı keserseniz şikayetleriniz sonlanır.

  35. Rana dedi ki:

    Esranur hm selamlar benim oğluma da 1 ay önce 5,5 yaşında süt alerjisi teşhisi konuldu. Anladığım kadarıyla siz bizden çok tecrübelisiniz lütfen neler yaptığınızı neler yedirdiğinizi kalsiyum eksikliğini nelerle giderdiğinizi ve bulduğunuz ilacı paylaşırmısınız Allah rızası için . Herkese bu zorlu yolda kolaylıklar diliyorum.

  36. Ahsen dedi ki:

    Merhaba herkese çok geçmiş olsun. Benim kızım da 10 gün sonra 4 ayını dolduracak doğduğu günden beri çok fazla kusması var sürekli hiç durmadan kusuyor iki sefer doktora götürdük reflu denildi daha sonra çocuk gastroentolojisine götürdük kan kaka idrar ultrason bakıldı doktor net birşey söylemesi ama süte dair ne varsa diyetten çıkardı 15 gün bu şekilde devam edicez. Kizim sadece anne sütü alıyor son 20 gündür felan ağız çevresinde sivilcelere benzeyen kırmızı noktalar var süt bıraktım ama kusmasinda bi değişiklik yok kızgınlıkları da bi azaljyo bi artıyor ama hiç kayboluyo.

  37. Ahsen dedi ki:

    Simdi benim kizimda sut alerjisi mi var laktoz intoleransi mi ayirt edemiyorum ikisinin de belirtileri var. Doktor da net bişey demedi.

  38. Duygu dedi ki:

    Selamun aleykum hanimlar benim oglum5 aylikken sut alejisi oldugu aciga cikti 1sene boyunca sute dair hic bisey yemedi 1yasina gekdiginde test yapildi ama gectigi soylendi simdi 2bucuk yasina girecek ama bugun tekrardan kizarikliklar oldu ilk zamanlarki gibi degil ama tekrar baslamis olabilirmi oyle bir risk varmi yasiyaniniz varma boyle bisey

  39. Hanife Hazar Haghgoui dedi ki:

    Süt içmesini çok seven 26 yaşındaki oğlum şiddetli gaz şikayetlerinden sonra süt içmemeye karar verdi sütü kestikten sonra eklem yerlerinde olan sedefe benzer yerler ve cildildeki döküntüler de büyük bir azalma oldu paylaşmak istedim herkese çok geçmiş olsun

  40. Müge dedi ki:

    Merhaba benim oğlum 6 aylık yüzündeki egzema dan dolayı doktoru 3 aylikken alerji testi
    istedi negatif çıktı bu süreçte sadece anne süt ü aldı ek gidaya geçişte 2 çay kaşığı yoğurt başladım ve 2 saat sonra egzamasi arttı ve 2 saat sonra geçti ertesi günü tekrar verdim yine 2saat sonra egzamasi cikti ve 2 saat sonra geçti doktoru mama baslamak istiyor ben sadece anne sütü vermek istiyorum mama vermesem ben dikat etsem bebegimede dikkat etsem mama vermeden olurmu yoksa mama tedavi amaçlı mi. Anne sütü yle kilo alımı iyi hatts ilerde

  41. Zeynep dedi ki:

    Hocam 2 yaşında kızım yüzüne sıkılaştırıcı krem sürmüş yüzü kızarıyor ne yapmalıyım aciill

  42. Mehtap dedi ki:

    2 aylık kızım doğduğundan beri ağlıyor ve meme reddi yaşadık tabi biz bu meme reddinin nedenini bilmeyerek çocuk çatlayacak gibi oluyor aglamaktan ama biz ısrar edıyoruz o meme alınacak.. :(( ilk olarak Aptamil prosneo kullandık yoğun kusma sonucu kaka tahlili yaptırdık ve testin sonucunda bağırsaklarda kanama olduğu ortaya çıktı mama değişimine gittik ve pregomin as kullanmaya başladık sürekli gece gündüz ağlama nöbetleri yaşıyoruz ağzında çamurumsu bir durum kına yeşili kaka ve kaka yapmakta zorlanan bir bebekle yaşamanın zorluğunu gerçekten yaşayanlar bilir Esranur hanım lütfen sizinle iletişime geçebileceğim bir bilgi paylaşır mısınız gercekten sizin deneyimlerinize ihtiyaç duyuyorum

Siz de yorumunuzu paylaşın: