KOAH MI ASTIM MI?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
KOAH SOLUNUM TESTİ

Hocam,

Babam 65 yaşında. 40 seneden fazla süre sigara içmiş. Hatta hâlâ da bize çaktırmadan günde 3-5 tane de içtiğini biliyoruz. Babamda son senelerde gittikçe artan nefes darlığı var. Artık bir katı bile dinlenmeden çıkamıyor, hatta evin içinde odadan odaya giderken bile durup soluklanmadan gidemiyor. Geceleri de doğru dürüst uykusu yok.

Babamı Yedikule Hastanesine götürdük. Film çekildi, üfleme testi, kan tahlilleri yapıldı. KOAH dediler, rapor çıkardılar, bir torba ilaç verdiler. İlaçları bir iki ay kullandık ama çok fazla bir rahatlama olmadı.

İçimiz rahat etmedi babamızı bir de bir profesöre götürelim dedik. Gittiğimiz hoca babama sırtından test yaptı, üfleme testi yaptı ve babamda neme, toz, polene, hayvanlara alerji olduğunu, 5 sene aşı tedavisi olması gerektiğini, Yedikulenin ilaçlarının babamı daha fena yapacağını söyledi.

Biz de şaşırdık kaldık. Babam KOAH mı astım mı? aşı tedavisi mi, fısfıs ilaç mı? ne kullanacağımızı şaşırdık. Ne olur bize yardımcı olun.

KOAH MI ASTIM MI? 

Anlattıklarınızdan babanızın hastalığının KOAH olduğu anlaşılıyor. Bu, esas olarak sigaranın sebep olduğu kronik bir hastalıktır.

Akciğerlerde sigaranın yarattığı tahribat seneler içinde sinsi sinsi ilerler. Hasta nefes darlığından şikayet etmeye başladığında solunum testlerinde ciddi kayıplar gelişmiş demektir.

Bu tahribat kalıcıdır ve bunu hiçbir ilaçla düzeltmek mümkün değildir. İlaçlar sadece bronşlardaki spazmı, iltihabı ve ödemi azaltarak hastanın nefes darlığını bir miktar gidermeye yarar.

Bu hastalığın duraksatılmasında en önemli, daha doğrusu tek etken “sigaranın bırakılmasıdır”. KOAH ömür boyu devam eden bir hastalıktır.

Babanızda bu kadar çok şeye alerji olması mümkün değil. İyi ihtimal “dermografizm” yani babanızın derisinin hassas olmasıdır. Bu kişilerin derisini çizmek oranın kızarması ve kabarması için yeterlidir.

Kötü ihtimal ise aşı satarak para kazanan şarlatan bir doktora gitmiş olmanızdır. Babanızı tanımıyor, hiçbir tıbbi tetkiki hakkında bilgi sahibi olmama rağmen anlattıklarınızdan böyle beş sene sürecek aşı tedavisinin hiçbir bilimsel tarafı ve yeri olmadığını söyleyebilirim.

Size tavsiyem Yedikule Hastanesinin takip ve tedavilerine devam etmenizdir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: