TÜBERKÜLOZ İLAÇLARININ AKSİ TESİRLERİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
tüberküloz ilaçları

Merhaba hocam.

Tüberkiloz teşhisi konduktan sonra verem savaş dispanserine kaydımı yaptırdım. 5-6 gün ilaç kullandım ama şiddetli bulantı, iştahsızlık, kusma, ateş, halsizlik, ağrılar artmaya başladı.

Doktora başvurduğumda ilaçları kesmemi söyledi. Kısacası ilaçları kullandığımda ayağa kalkmak zorlaşıyor ama ilaçsız da tedavi olunmuyor.

Ne yapmam lazım? Bu konu hakkında bilgilendirirseniz sevinirim.

TÜBERKÜLOZ İLAÇLARININ AKSİ TESİRLERİ

Tüberküloz tedavisinde kullanılan ilaçların başka ilaçlar için de geçerli olduğu gibi bir takım aksi tesirleri vardır.

Sizin anlattığınız gibi tedavinin ilk haftasında görülen bulantı, kusma, iştahsızlık, hâlsizlik gibi şikayetler ilaçların karaciğere dokunduğunun bir işareti olabilir. 

Buna “hepatotoksisite” adını veriyoruz.

Tüberküloz tedavisine başlanmadan önce her hastada karaciğer enzimlerine (SGOT, SGPT) bakılması icap eder.

Rifampisin, isonizaid ve pirazinamid etken maddeli ilaçlar hepatoksisiteye yol açabilirler.

Bunun ispat edilmesi için tekrar karaciğer enzimlerinin bakılması gerekir; zira benzer bulgular mide tahrişinden de kaynaklanabilir.

Eğer karaciğer enzimleri başlangıca göre yükselmemişse veya hafif yükselmeler varsa tedaviyi kesmeye gerek yoktur.

İlaçların günün farklı zamanlarında alınması veya tedaviye mide koruyucu ilaçların eklenmesi bu sorunu halleder.

Bu enzimlerin 100′ den daha yüksek değerlere çıkması veya başlangıca göre 5 mislini geçen artışlarda tüm ilaçları kesmek gerekir.

Birçok hastada tedaviye ara verdikten bir hafta sonra hem tüm şikayetleri kaybolur ve hem de karaciğer enzim değerleri normale gelir.

Bundan sonra izlenen iki türlü yol vardır.

BİR: Tüm ilaçlara tekrar başlanır ve çoğu zaman da bir daha hiçbir sorun ortaya çıkmaz. Ancak bazı hastalarda ilk kullanıldığında olduğu gibi tekrar hepatotoksisite gelişebilir. İlaçların tekrar kesilmesi gerekir.

İKİ: İkinci kullanımda da karaciğer enzimlerinin yükselme ihtimaline karşı hepatotoksik etkili ilaçların üçüne birden değil bunlara tek tek ve düşük dozlarda başlanır. Bir sorun ortaya çıkmıyorsa ikinci ve gene hepatotosksisite gelişmiyorsa üçüncü ilaca başlanır.

Ben ilk kullanımda karaciğer enzimleri çok yükselen ve bununla uyumlu ciddi şikayeti olan hastalarda her zaman ikinci yolun uygulanmasını doğru bulurum.

Bu sayede hepatotoksiste yaratan ilaç daha çabuk bulunmuş olabileceği gibi tedaviye de daha az ara verilmiş olur.

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. serpil dedi ki:

    merhaba hocam,ben 32 yaşındayım vve nisan ayında şikayetlerimden dolayı doktora gittiğimde tüberkiloz olduğumu öğrendim şu anda tedavim devam ediyorilaçlarımda düştü ama çok büyük korku içerisindeyimçünkü ben sigara kullanıyordum ve hastahaneye yatınca 20 gün kadar içmedim ama daha sonra içtim .içtiğim için tedavimde bir sorun olurmu diye endişe ediyorum lütfen cevaplarsanız sevinirim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: