EKİNEZYADA ÖLÜM RİSKİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
ekinezyada ölüm riski

Bugün gazetesinde Nesrullah Sonay’ ın haberi:

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Cengiz Uzun, ekinezyanın karaciğere ciddi hasar verdiğini bu nedenle ölüme yol açabileceğini ileri sürdü. Prof. Dr. A. Rasim Küçükusta da, “Ticari bir ürün. Faydası yok yan etkisi çok” dedi.

Bağışıklık sistemini güçlendirdiği, gribi önlediği, hastalık yapanmikro organizmaların çoğalmasını zorlaştırdığı ve alerjik reaksi-yonları önlediği gerekçesiyle, son günlerde sıkça kullanılmaya başlanan ekinezya bitkisiyle ilgili iddialar kafa karıştırdı. Universal Taksim Alman Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Cengiz Uzun, bitkisel ilaç diye kullanılan ekinezya gibi otların bilinçsiz kullanıldığında karaciğerde hasara veya karaciğer yetmezliğine yol açabileceğini öne sürdü.

ENZİMLERİ DÜŞÜRÜYOR

“Özellikle ekinezya kullanıp da karaciğeryetmezliğinden ölen insanlar var” diyen Uzun, “Bana da ekinezyayla ilişkili hastalargeliyor. Yapılan tetkiklerde karaciğer enzimleri oldukça yüksek çıkıyor. Araştırıyoruz ama bir şey bulamı- yoruz. Bitkisel ilaçkullanıyor mu diye sorduğumuzdabu gerçek ortaya çıkıyor. Kullanımı kestiklerinde karaciğer enzimleri düşüşe geçiyor” diye konuştu.

MİKTAR FARK ETMEZ

Az ya da çok kullanımın fazla fark etmediğine işaret eden Dr. Uzun “İçilenbirbardak ekinezya çayı bile karaciğere zarar verebiliyor. Kullanılan miktarla ilişkili değil. Oaçıdan bunların çok dikkatli kullanılması lazım” dedi.

SAFRA KESESİNİ BOZUYOR TAŞ YAPIYOR

Dr Uzun ekinezyanın karaciğerin yanı sıra safra kesesi rahatsızlığı ve taşına neden olduğunu söyledi. “Eskiden safra kesesi 40 yaş üstü, beyaz tenli, sarışınlar ve kadınlarda olurlardı. Ancak son yıllarda gençlerde ve erkeklerde çok sık görülmeye başladı. Bu durum da kullanılan bitkisel ilaçlardan kaynaklandığı belirtiliyor. Bugün reçeteyle satılan ilaçlar piyasaya çıkmadan önce birçok aşamadan geçiyor. Buna rağmen bitkisel ilaçlar hiçbir araştırmadan geçmiyor.Bilinmeyen bir şeyi fazla tercih etmemekte fayda var. Çünkü ne yapacakları bilinmiyor” ifadelerini kullandı.

SON DERECE SAKINCALI

Ekinezya bitkisinin insan sağlığı açısından son derece sakıncalı olduğunu savunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta ise şunları söyledi: “Hiçbir faydası yok. Tamamen ticari bir ürün. Bağışıklığı güçlendirdiği, gribi önlediği şeklindeki iddiaların hepsi bu ürünü üreten ve para kazananların iddiası. İnsan sağlığına verilen paraya değecek bir katkısı olduğunu gösteren hiçbir bilimsel araştırma yok. Bir faydası olmadığı gibi vücutta yan etki yapabiliyor. Çocuk ve gebelere verilmez. Zararsız bir şey olsa en başta onlar kullanırdı. Günümüzde 7’den 70’e insanlar ilaç kullanıyor. Bu bitkilerin ilaç metabolizmasını etkilemesi söz konusu. Tıbbın da çok iyi bilmediği bir konu. Ne ekinezya için ne de başka bir bitki için bilimsel araştırma yapılmadı. Ekinezyayı ilaçla birlikte kullanan insan ya o ilacın faydasını görmez ya da kanda ciddi doz aşımına yol açıp ciddi zararlar verebilir.”

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Tuncay EREN dedi ki:

    Ben ekinezya ile yaklaşık 4-5 sene önce tanıştım. Soğuk algınlığı hastalık belirtileri başladığını fark eder etmez akşam yatmadan önce içtiğim bir iki bardak ekinezya çayından sonra sabah kaltığımda hastalık belirtilerinin kaybolduğuna birçok kez şahid oldum. Ailemde de kullanmaya başladım ve çoğu kez işe yaradığını gördüm. Tecrübelerime göre bu bitkinin hiç bir faydası yok diyemem.

  2. Hiç bir bilimsel araştırmaya dayanmadan bikinin fermakolojik özelliklerini dahi bilmeden ve en ilginci dünya genelinde bir çok gelişmiş ülkede immunist sistem destekleyici olarak eczanelerde yerini almış bir bitkinin sıf bu arkadaş ilginç bir yorumda bulunacak diye karalanması ve alakasız bir haber yapılması çok manidardır. İster istemez her şeyin fazlası zarardır. Lakin haber içeriğinde dozundan bile bahsedilmiyor. Biz Herbalistlere Yıllarını bitki bilimine vermiş insanlara cevap hakkı doğduğunu düşünüyorum yorumumuzu yayınlarsanız ise seviniriz

  3. Fatih Murat Yücel dedi ki:

    Merhaba,
    Kendi bahçemde yetiştirdiğim ekinezya bitkisinin çiçek ve yapraklarını içeren bir karışımdan hazırladığım çaydan arka arkaya 3-5 gün içtikten sonra bir gece şiddetli bir karın spazmıyla acil servisin yolunu tuttum. Tahlil neticeleri korkunçtu. Karaciğer enzimlerinin tamamı normal değerleri kat be kat aşmıştı. Artış bazı enzimlerde 10 – 20 katı bulmuştu (Mesela, max. 40 olması gereken bir değer 800’e çıkmıştı).Hemen çayı kestim. Değerler, ancak 3 aylık bir süreçte normal hale geldi.
    Bu tecrübemi paylaşmak istedim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: