BİRA VİRÜSLERE KARŞI KORUYUCUYMUŞ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
bira sarhoş

Japonya’ da Sapporo Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanları tarafından yapılan bir araştırmada biranın solunum yolları enfeksiyonlarına karşı koruyucu olabileceği iddia edildi.

Amerikan medyasında yer alana haberlere göre bunun sebebi, biranın üretildiği şerbetçiotunda bulunan ve biranın tadını veren “humulon” isimli madde.

Humulon’ un RSV adı verilen virüse karşı etkili olması yanında anti-enflamatuar yani iltihap giderici özelliklere de sahip olduğu bildiriliyor.

RSV, özellikle 1 yaşından küçük çocuklarda bronşit ve pnömoniye sebep olurken erişkinlerde daha çok üst solunum yolları enfeksiyonu tablosuna yol açıyor.

Buraya kadar her şey iyi hoş ama birkaç kutu bira içmekle bu enfeksiyonlardan hemen kurtulmak biraz zor görünüyor; çünkü biranın etkisini gösterebilmesi için her biri 350 mililitre olan kutulardan tam 30 tane içmek gerekiyor.

İçilen su olsa bile 30 kutu tam 7 litre ediyor.

Hadi erişkinler dişini sıktı ve 30 kutuyu zor belâ bitirdi diyelim fakat bu miktarda birayı çocuklara içirmek olacak iş değil.

drunken baby drinks beer ile ilgili görsel sonucu

 

 

Haberdeki kafa karıştıran bir iki nokta var:

Birincisi, haberde adı geçen Sapporo Üniversitesi Sapporo Bira Fabrikaları tarafından kurulmuş olan bir üniversite.

Yani tam da “bozacının şahidi şıracı” durumu mevzubahis: Biracıların destek verdiği bir üniversite şarabın veya votkanın nimetlerini ortaya koyan bir araştırma yapacak değil herhâlde.

İkincisi, haberde araştırma ile ilgili hiçbir ayrıntı yok, hangi dergide yayınlandığı bile bildirilmiyor.

Tam bir “biz yaptık oldu” türü çalışma.

Üçüncüsü, birada sadece humulon yok ki. Flavonlar, proantosiyanitler, amino asitler, polifenoller, mineraller, vitaminler de var.

Biranın enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisi pek âlâ bu maddelerle de alâkalı olabilir.

Gelelim neticeye

Haberi okuduktan sonra şu sorular aklıma geldi:

BİR: 30 kutu bira içen bir adam soğuk algınlığının farkına varabilir mi?

İKİ: 30 kutu bira içilen bir vücuda giren virüsler de sarhoş olmaz mı? Sarhoş virüslerin hastalık yapma potansiyelleri var mıdır?

ÜÇ: Bu araştırma laboratuarda mı yoksa bir meyhanede mi yapıldı acaba?

Not: Resimde virüslere karşı bira içerek korunmaya çalışan bir Japon çocuk görülüyor.

KAYNAK

http://www.medicaldaily.com/articles/13402/20121206/beer-effective-against-respiratory-syncytial-virus-health.htm#4kzc7cfkMlItkr8O.99

Yazı için 7 yorum yapılmış:

  1. Hüsrev Hatemi dedi ki:

    Başlık korkuttu.”Ahmet Rasim Bey de bira reklamcılığı yaparsa,gerçekten 21 aralık dünyanın sonu galiba”dedirtti.Yorumlarınız,rahatlattı ve bais-i neş’e oldu.Teşekkürler.

  2. ft dedi ki:

    resim çok komik.

  3. H.K.- 18.12.2012 18:43

    Bu yazi “Şarap”in durumunu hatirlatti. Bununla da ilgili bircok sey ileri surulmedi miydi? Internette kisa bir tarama yapildiginda karsiniza bir cok veri cikiyor, mesela:

    1.kırmızı şarap – ekşi sözlük….
    2.KIRMIZI ŞARAP chablis, bordeaux, kadeh, romantik, chianti, soave, toscana
    3.Türkiye’nin en iyi kırmızı şarapları |VM| Milliyet.com.tr ülkemizde tavsiye etmeye değer şarap sayısı çok az. Şarap …
    4.Kırmızı Şarap Nasıl İçilir? | istanbella; Birçoğumuz beyaz şarap içmekten keyif alırken, iş kırmızı şaraba geldiğinde durum farklılaşıyor.
    5.Kırmızı Şarap – Şarap Rehberi
    Yurtiçi ve yurtdışında aldığı ödüller ve benzersiz şaraplarıyla … Nodus Shiraz Pamukkale Şarapları’na ait Nodus bağlarının bir ürünü olan …
    6.Kırmızı şarap hangi sıcaklıkta içilir? – sorusunu İçki Uzmanı MY. görüntülü yanıtlıyor…
    7.Şarap Lekesi Nasıl Çıkar ? dikkatsiz sarapcilara leke çıkarma tavsiyelerinde bulunuyor.
    8.Kırmızı Şaraplar.. Web Sitesine Hoş Geldiniz. PAPAZKARASI OSMANLI DÖNEMİNİN EFSANEVİ …
    9. En güzel kırmızı şaraplar | En İyiler….
    kırmızıröfleli canlı bordo, Koku: Baharat, kuru kırmızı meyve aromaları ile kompleks, Tat: Güçlü tanenli, entegre meşe …
    10.Türk şarap üreticileri, şarap haberleri, Ömer Hayyam ve dörtlükleri…
    11.İlaç niyetine bir kadeh şarap….arsiv.sabah.com.tr/…/gur102-20050122-101.htmlCached
    12. Şarap! Şarabın faydalarını say say bitmez, evliyseniz eşinize muazzam…”
    ……..
    Sarapcilarin dogru yolda olduklarini destekleyen temel maddenin üzümün kabuğundan çıkan resveratrol maddesi olduguna dair haberler cikinca, son 5-6 yilda artan reklamlarla sarap adeta goklere cikarildi. Bu arada “Dini” sebeplerle sarap icmiyenelere “Bakin bagnazlar! kendinizi neden mahrum ettiginizi ogrenin” seklinde laf captirmalar falan da artti. Ayrica, icilen alkolun damarlarda kolestrolu cözüp vucuttan temizledigini iddia edenler de oldu. Dindar’in genel tavri soyle idi: “Yahu kardesim git isine, Allah bunu yasakladiysa ben ona uyarim, senin “resveratrol” dedigini uzumden almak varken sen neden “haram” seyin reklamini yapip duruyon…”

    2012 yili itibariyle gelinen noktada ortaya cikan bilgiler soyle:

    Amerikalı moleküler biyolog Prof. Dipak Das, son 5 yıl içerisinde şaraptaki bu maddenin mucizeleri konusunda bircok makale yazdı, bir sağlık dergisinin başına getirildi ve dünyada büyük üne kavuştu.
    Çalıştığı Connecticut Üniversitesi son 3 yıldır Das’ı incelediklerini ve hakkında 60 bin sayfalık inceleme raporu hazırlandığını duyurdu. Buna göre, Das’ın bilimsel makalelerinde 145 farklı hileye başvurduğu ve resveratrol maddesiyle ilgili makalelerinin tümünde kullandığı verilerin sahte olduğu tespit edildi. Üniversite yönetimi, profesörün universite ile ilişkisinin kesilmesi için gerekli prosedürün başlatıldığını duyururken, Das, başında bulunduğu sağlık dergisinden de kovuldu.

    Gelelim neticeye:
    Dogru yolda olduklarini iddia eden şarapcilara duyurulur…. Yanlis yoldasiniz! Kirmizi uzum yiyin, Tabe ya! hem de cekirdeginle birlikte….

  4. Prof Dr Sefa Saygılı- 19.12.2012 14:32

    Hocam ne diyeyim bu çok hoş yazınız için teşekkürler

  5. misafir- 19.12.2012 20:03

    Hocam, aşağıda sorduğunuz sorulara cevaplar konusunda bir ipucu vermemişsiniz. Sorularınıza cevaplar bence şöyle:

    1. 30 kutu bira içen adam farkında olsun olmasın böbrekler şikayetçidir. Ceza olarak o adamı devamlı tuvalete gönderir. Bu cezayı ödememekte direnen mayışır kalır, su koyverir

    2. Sarhoş olan virusler daha tehlikelidir, çünkü içki birçok kötülüklerin anasıdır. Virüsler alkollü bünye ortamında mutasyona uğrayarak toplumdaki masumları çok daha tehdit edici hale gelirler

    3. Bu araştırmanın meyhaneyle-bira fabrikatörleriyle ilgisi büyüktür. Laboratuvarda yapılmış olamaz çünkü labaratuvarda içki içmek-içirmek dünyanın her tarafında yasaktır

  6. Mustafa dedi ki:

    2006’dan beri gün aşırı ya da her gün olmak üzere bira tüketiyorum. Hoşlanmıyorum bu durumdan fakat durum bu. Neyse. Son 5 sene içinde yani hemen hemen 2010’dan beri ağır hastalık yaşamadım, güneşte gözlerimin yaşarması gibi alerjik durumlar haricinde tek bir şikayetim olmadı.
    1 sene boyunca alkol almayı kestim ve 3 kere ağır grip geçirdim.

    Yakın zamanda yine bir grip geçirdim 2 hafta boyunca kullandığım ilaçlar pek etki etmedi, tabi antibiyotik kullanmamıştım. Arkadaş eğlencesinde sadece 4 tane bira tükettiğim günün sabahı, gribe dair çok çok ufak belirtilerin haricinde neredeyse tamamen geçmişti.
    Bu tür durumları çok sefer yaşadım. Kesinlikle iyi ya da kötü yorumum yok. Defalarca yaşadıktan sonra, aklımdan “ya hakikaten etkisi mi var bu meretin” diye geçirirken aramak istedim ve sitenize ulaştım.

    İyileştirici etkisi olsa dahi vücut da yaptığı tahribatı düşününce güzel hisler uçuveriyor.

  7. Murat dedi ki:

    Eğer böyle olsaydı İngilizler hiç hasta olmazdı,yaz kış bira içiyorlar ama onlardan daha hasta yok.

Siz de yorumunuzu paylaşın: