ORUÇ DİYABETİ DE ÖNLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
iftar sofrası

Amerikan Diyabet Derneğinin San Francisco’ da yapılan Bilimsel Toplantılarında sunulan bir raporda, dini inançları gereği oruç tutanlarda açlığın (intermittent fasting) sadece diyabeti önlemediği, yeni başlayan diyabeti hafifletebileceği ve hatta tamamen ortadan kaldırabileceği bildirildi.

Araştırma, 30-69 yaşlar arasındaki göbek çevresi genişliği, yüksek trigliserit, düşük HDL-kolesterol, yüksek kan basıncı ve yüksek açlık kan şekeri gibi metabolik risk faktörlerinden en azından üçüne sahip olan “prediyabetikler” üzerinde yapıldı.

Oruç kolesterolü düşürüyor

Analizlerde, açlığın kan glukoz seviyelerine bir etkisi olmadığı, oruç tutulan günlerde kan kolesterol seviyelerinin sağlıklı insanlarda olduğu gibi yükseldiği fakat 6 haftalık dönemden sonra kolesterolün yüzde 12 azaldığı tespit edildi.

Araştırmanın uzmanlarından Dr. Horne “Açlık dönemlerinde enerji sağlamak için kolesterolün kullanıldığını, bunun da muhtemelen yağ hücrelerinden geldiğini ve açlığın diyabete karşı etkili bir çare olabileceğini düşünüyoruz” diyor.

10-12 saat açlıktan sonra vücut kendini korumak için diğer enerji kaynaklarını kullanmaya başlıyor ve bu amaçla da şekeri değil yağ hücrelerindeki LDL-kolesterolü kullanıyor.

Bu da insülin direnci etkilerini yok ediyor çünkü fazla yağ ensülin direncine katkıda bulunan önemli faktörlerden biri.

İnsülin üretiminin pankreasın vücudun ihtiyacı olan insülini yapamayacak kadar yükselmesine “insülin direnci” adı veriliyor ve bu durumda kan şekeri yükselmeye başlıyor.

Prediyabet nedir?

Prediyabet, kan şekerinin artmış olduğu ama diyabet teşhisi için yeteri kadar yükselmedi olmadığı durumları tanımlayan bir tabirdir.

Bu kişilerde gerekli tedbirler alınmadığı takdirde diyabet ve komplikasyonlarının gelişim riski çok yüksektir.

İngiltere’ de yeni yapılan bir araştırma 2003’ de yüzde 11.6 olan prediyabet oranının 2011’ de yüzde 35.3’ e çıktığını gösteriyor.

Bu İngiltere’ de prediyabetli sayısının 8 senede 3 misli arttığı manasına geliyor; ülkemizde durumun İngiltere’ den farklı olduğunu sanmıyorum.

Gelelim neticeye

Dini inançları icabı oruç tutanlarda diyabet ve kalp hastalıklarının daha az görüldüğü biliniyordu.

Birkaç gün önce açlığın bağışıklık sistemini canlandırabileceğini gösteren bir araştırmadan söz etmiştim.

Bu araştırma, orucun insülin direncini yani yeni başlayan diyabeti hafifletebileceğini ve hatta tamamen ortadan kaldırabileceğini de düşündürüyor.

Açlık, yağ hücrelerinin parçalanma ve yok olmalarına yardımcı olduğundan insülin direncinin açlıkla önlenmesi mümkün görünüyor.

Böylece, “Sık sık yiyin, metabolizmanızı hızlandırın, böylece hem zayıflayın hem diyabetten korunun” diyen sosyete diyetisyenleri de bir kere daha çuvallamış oluyor.

KAYNAKLAR

http://www.medicalnewstoday.com/articles/278264.php

http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/06/07/yazilar/tip-yazilari/beslenme/ac-kalmak-bagisikligi-kuvvetlendiriyor/

http://bmjopen.bmj.com/content/4/6/e005002.full

Siz de yorumunuzu paylaşın: