GÜVENİLİRLİĞİ REKLAMA TAHVİL ETMEK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
FARUK BİLDİRİCİ

Hürriyet gazetesinde Okur Temsilcisi Faruk Bildirici’ nin köşesinden:

Hürriyet yazarlarından Osman Müftüoğlu’ nun bir inşaat şirketinin reklâm yüzü olmasını ve reklamlarda oynamasını Hürriyet okurlarından tepki geldi.

Açık söylemek gerekirse ben de şaşırdım.

Zira yazarların reklamlarda oynaması konusu geçen yıl gündeme gelmiş, bunun üzerine Hürriyet bu konuda Yayın İlkesi oluşturmuştu:

“Yazar, karikatüristler ve muhabirler başta olmak üzere, editoryal kadroda görev alanlar, sosyal, bilimsel ve sanatsal amaçlı ücretsiz kampanyalar ve gazetelerinin tanıtımı dışında reklamlara çıkamaz; bu yolla maddi çıkar sağlayamazlar”.

Bu ilkeyi, Okur Temsilcisi köşesinde 7 Ocak 2013’ te çıkan “Hem gazeteci hem reklamcı olunamaz” başlıklı yazımda duyurmuştum.

Ardından reklamlarda yer alan üç Hürriyet yazarından Ayşe Arman reklamlarını durdurmuş, reklamlarını devam ettiren Erman Toroğlu’ nun da Hürriyet ile yolları ayrılmıştı.

O dönem Prof. Dr. Osman Müftüoğlu da reklamlarını durdurmuş, Hürriyet’ in “yazarların, firmaların reklam yüzü olmaması” ilkesine de destek vermişti.

Müftüoğlu’ nun bu konudaki sözlerini 1 Nisan 2013’ te bu köşede yayımlanan “Reklamlardaki Hürriyet yazarları” başlıklı yazımda aktarmıştım:

“Gazetem Hürriyet’ in, yazarlarının reklamlarda görünmesine olumlu bakmayan yaklaşımını saygıyla karşılıyorum. Diğer taraftan Sırma Su tarafından toplumu düzenli ve güvenli su içme konusunda bilinçlendirmeyi de hedefleyen bu kampanya ile ilişkili işbirliğinin iki yıl önce başlatıldığını ve üç yıl daha süreceğini belirtmek istiyorum.”

Müftüoğlu, bu ilkeyi saygıyla karşıladığını belirttikten sonra o reklamı durdurdu ve kendisi geçen hafta tv ve gazetelerde bir inşaat şirketinin reklamlarında görünene kadar da bu konu bir daha gündeme gelmedi.

Aslında ne Hürriyet’ in ilkeleri değişti bu arada ne de Müftüoğlu’ nun reklamlara çıkmasına onay veren başka bir gelişme oldu.

Okur Temsilcisi olarak, Müftüoğlu’ nun reklamlara çıkmasının Yayın İlkelerine ve gazetecilik etiğine bağdaşmadığını ifade etmek durumundayım.

Müftüoğlu, bir tıp insanı olarak gazeteye dışarıdan yazmasına ve editoryal kadrodan olmamasına rağmen Hürriyet ile bütünleşmiş bir isim.

10 yılı aşkın bir süredir yazıları yayımlanıyor Hürriyet’ te.

Dolayısıyla bir reklama çıktığında Hürriyet’ in ve gazeteciliğin güvenilirliği bir inşaat şirketinin reklamına tahvil edilmiş oluyor.

Ayrıca sadece Doğan Yayın İlkleri değil, Unesco ilkelerinden Türkiye Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ ne kadar, evrensel gazeteciliğin etik birikimini yansıtan ütün metinler, biz gazetecilere “her türlü çıkar ve nüfuz ilişkisinden uzak durmayı” öğütlüyor.

Aksi halde okura sadece ve sadece gerçeği aktarma faaliyeti yara alır.

Kaynak: http://sosyal.hurriyet.com.tr/Yazar/59388/Faruk-Bildirici/65269/Guvenilirligi-reklama-tahvil-etmek

Siz de yorumunuzu paylaşın: