DİYABETİN SEBEBİ YÜKSEK FRÜKTOZLU MISIR ŞURUBU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

Tip 2 diyabette şekerin rolünün incelendiği çalışmada yüksek früktozlu mısır şurubundan zengin işlenmiş gıdaların diyetten çıkarılmasının diyabet riskini azalttığı belirlendi.

Mayo Clinic Proceedings isimli dergide yayınlanan araştırmaya göre, günlük toplam kalorinin yüzde 25’ inin şekerden alınabileceğini bildiren diyet kılavuzlarının bu tavsiyeleri doğru değil.

Araştırma sebze ve meyvelerde bulunan şekerin ise herhangi bir sağlık sorunu yaratması bir tarafa diyabet ve komplikasyonlarına karşı koruyucu bile olduğunun altını çiziyor.

American Diyabet Derneği’ nin (American Diabetes Association) früktoz ihtiva eden şekerlerin belirli bir seviyeye indirilmesi konusunda bir tavsiyesi bulunmuyor.

Tıp Enstitüsü (Institute of Medicine) gibi bazı kuruluşlar ise kalorilerin yüzde 25’ e kadarının früktoz ihtiva eden ilave şekerden alınmasına müsaade ediyor.

Araştırma, diyette ilave früktoz veya başka herhangi bir şekere ihtiyaç olmadığını, Dünya Sağlık Örgütü’ nün de tavsiye ettiği gibi günlük toplam kalorinin en fazla yüzde 5’ inin şekerden alınmasının glukoz toleransını düzelteceğini ve diyabet ve metabolik sendromu önleyeceğini ileri sürüyor.

no fructose high corn syrup ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

Amerika’ nın yine, yeni, yeniden keşfinin bence hiçbir mahzuru yok hatta faydası çok.

Şekerin sigaradan daha sinsi bir düşman olduğunu bir kere daha tekrarlayalım ki Sağır Sultan da adeta “Diyabet Yayma Cemiyeti” gibi çalışan, “mısır şurubu, ilave şeker, suni tatlandırıcılar” hakkında tek bir kem söz etmeyen dernekler de duysun.

Kaynak: http://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(15)00040-3/abstract

***

EK 1 (20.9.2022): Farelerde tip 2 diyabeti indüklemenin ‘maliyet etkin’ yolu basitçe mısır şurubu ve glifosfatı birleştirmektir. Kan şekeri, insülin, trigliseritler, ürik asit 1.5-2 misli artıyor,

Kaynak: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33138673/

Makale: The use of combined high-fructose diet and glyphosate to model rats type 2 diabetes symptomatology

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: