ENDOKRİN DERNEĞİ’NDEN OBEZİTEDEKİ ARTIŞ İÇİN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

İç hastalıkları uzmanı Dr. Mücahit Altuntaş’ ın yazısı:

Sayın Canan Karatay’ın açıklama yapmalarından kendilerinin yani derneğin kamusal yararla, saikle hareket ettiğini anlıyoruz. Teşekkür ediyoruz.

Aynı şekilde biz ya da ben de kamusal yarar adına bu sorunu yani Türkiye’ deki obezite sorunu açıklamakla mükellef olduklarını dolaylı yoldan ifade etmiş oldular. Bu yüzden Metabolizma derneğinden, derneğin kamusal yarar ! ilkesinden dolayı, Türk toplumunda ortan obezite ve bozulan metabolizma değerleri için bir açıklama bekliyoruz.

Takipsizlik kararını şöyle belirtilmiş..

Takipsizlik kararında, Canan Karatay’ın bu sözleri şikayetçiler tarafından iddia edildiği gibi halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla söylemediği, şahsi olarak düşüncelerini ifade ettiği, vatandaşların kamu hizmetlerinden yaralanma hakkını engellemesi gibi bir eylemi bulunmadığı kaydedildi.”

Şimdi böyle bir karar verilmiş. Güzel..

Buradan kamusal hak adına soruyorum. Türkiye’de obezite son on on beş yılda katlanarak büyürken Endokrin Metabolizma Derneği bu artışta ne gibi stratejiler çizdi, kamuoyunu nasıl bilgilendi?

Bu aşağıda da verilmiş olan oranlardan ve artış hızından, artış oranlarından korkmak ve paniğe kapılmak için yeterli gerekçeleri var mıdır ?

Son olarak eğer dernek olarak her ne yaptıysa, yapılanlar işe yaradı mı?  Yaramadıysa niye yaramadı?

Bilimsel öngörüleri nedir? Bunu, bu bilimsel gelişmelerine rağmen obeziteyi önleme üzerine neyi eksik ya da yanlış yapıyorlar, ya da bu sonuçlara ulaşmada kör nokta, başarısızlık nedir, nereden kaynaklanmaktadır ?

Dernek yöneticileri ve Endokrin metabolizma uzmanları ne düşünüyor ? Neden obezite artıyor !

Kamusal hak adına bu soruları soruyorum ! Stratejileri nedir ?

Soruyu sorma gerekçemizde ise şudur:

Türkiye’de obezite yüzde 44 arttı! Dünya Diyabet Günü’nde tablo ürkütücü… Diyabet hasta sayısı Türkiye’de yüzde 7.7’den yüzde 13.7’ye yükselirken bu artış oranı Avrupa’yı 4’e katladı. Obezitedeki artış ise yüzde 44” ya da

5 yaşın altında her 4 çocuktan 1’ini tehdit eden aşırı kilo veya obezite” ve “Türkiye’de ise çocuklarda obezite, 9 yıl içinde 2 kat artış gösterdi“.

Gerekçeler bunlardır. Yeterli mi ? Ne yapmak gerekiyor ? Nedenleri nedir ?

Derneğin stratejisini kamusal yarar ve sorumlulukları adına bekliyoruz.

Siz de yorumunuzu paylaşın: