D VİTAMİNİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

 Prof.Dr. Canan Karatay’ ın yazısı:

D vitamini bir vitamin değil, aslında bir hormondur.

Tüm vücut hücrelerimizde reseptörleri olduğu bilinmektedir.

Güneşin ultraviole B, (UVB) ışınları ile, cildimizde meydana gelen gün ışığı vitamini, kolesterolün de ön maddesi olan, (cholecalciferol), yani D3 vitaminidir. Derimizde yapılan ve kan dolaşımına geçen D3 vitamini böbreklerimize gelir ve orada aktif hale dönüşerek vücudumuzda etkisini gösterir. D vitaminin aktif hali, 1,25-vitamin D’dir.

Yiyecek ve içeceklerin D vitamini içeriğini artırmak için kullanılan D vitamini ise, mayadan elde edilen vitamin D2’dir.

Kanımızda ölçülen D vitamini, total olarak D2 ve D3ün toplamı olan 25(OH) D vitamindir [1] [2].

Hamileler ve yeni doğan bebekleri için önemli bir ana hormondur. D vitamini yüksek olan anne ve baba adaylarında kısırlığın önlendiği gösterilmiştir.

****D VİTAMİNİ DÜŞÜKLÜĞÜ ya da EKSİKLİĞİ

VİTAMİN D

D Vitamini düşük olan gebelerin bebeklerinde TİP 1 DM bir  çok sağlık sorunlarının geliştiği senelerden beri bilinmektedir [3] [4] [5].  Avustralyada 901 adet 18 haftalık gebenin 323’ünde (%36) D vitamini düşük düzeylerde bulunmuştur. Annelerinin D vitamini düşük olan çocukların 6 yaşlarında solunum sistemi hastalıkları, 10 yaşlarında öğrenme bozuklukları, ve ergenlik çağında da gelişme gerilikleri olduğu bildirilmiştir [6].  D vitamini düşük olan annelerin çocuklarında OTİZİM olma oranı yüksektir.[7]

SONUÇ:

D vitamini bebeklerde solunum sisteminin gelişmesi, beyin ve sinir sisteminin gelişmesi ve tabii ki, kemik ve adale ve tüm organların gelişmesi için, gerekli olan temel ve hayati bir hormondur.

Anne adaylarında, gebelerde D Vitamini eksikliği, gebelik şekeri, solunum sistemi hastalıkları, prematüre doğum, pre-eklampsi ve çocuklarda otism hastalıklarının oluşması nedeni olarak bildirilmektedir [8]. D vitamini eksikliği insülin direncini artırır ve pankreasın insülin üreten beta hücrelerinde fonksiyon bozukluğu nedenidir [9].

ÖZELLİKLE ANNE ADAYLARI, GEBE ANNELER VE LOHUSA ANNELER D vitamini düzeylerini yükseltirlerse sağlıklı BİR GEBELİK GEÇİRECEKLER, AŞIRI KİLO ALMAYACAKLAR, SAĞLIKLI BİR BEBEK DÜNYAYA GETİREBİLECEKLERDİR.

KAYNAKLAR:

A New Zealand study has found that a child born prematurely has a higher chance of insulin resistance – which can be the first step on the road to adult onset diabetes.

Title: New England Journal of Medicine
Author: Sperlin MA. Prematurity – A window of opportunity? 
URL: http://content.nejm.org/
2004 vol 351 p 2229

Title: New England Journal of Medicine
Author: Hofman PL et al. Premature birth and later insulin resistance. 
URL: http://content.nejm.org/
2004 vol 351 pp 2179

The New Glucose Revolution. The Dietary Solution for Lifelong Health. JB Miller, TMS Wolever,KF Powell, S Colaguri. Publisher Marlowe and Company. 245 West 17th street, NY NY 10011. 2003.

[1] Armas LAG. Et al. Ditamin D21 is much less effective than vitamin D3 in humans. J Clin Endoc and Met 2004;89:5387-81.

[2] Bodnar LM. Et al. High prevalance of vitamin D insufficiency in black and white pregnant women residing in northeren US and their neonates. J of Nutrition 2007;137.447-57.

[3] Hypponen E. Et al:Intake of vitamin D and risk of type 1 diabetes: a birth-cohort study. Lancet 358:1500-1503, 2001.

[4] Ziğitus CS: et al.Vitamin D supplementation in early childhood and risk of type 1 diabetes: A sysrematic review and meta-analysis. Arch Dis Child 93:512-517, 2008.

[5] Gregory JM., et al. Incorporating type 1 diabetes prevention into clinical practice 28:61-70,2010.

[6] Prue H.,et al. Vitamin D in Fetal Development: Findings From a Birth Cohort Study.

Published online December 15, 2014. (doi: 10.1542/peds.2014-1860)

[7] Khalsa Soram., the VITAMIN D SOLUTION. 2009.ISBN 978-1-4019-2470-6.

[8] Schroth RJ., et al. Prenatal Vitamin D And Dental Caries In Infants. Pediatrics, 2014

[9] Chiu KC., et al. Hypovitaminosis D associated with insulin resistance and beta cell dysfunction.Am J Clin Nutr. 2004May;79(5):820-5.

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. Deniz Kumcuoğlu dedi ki:

    Canan Hocanın bu yazıyı Ahmet hocanın 2 gündür yazdığı d vitamini işe yaramıyor ve D vitamini düşük olan uzun yaşıyor başlıklı yazılarına tepki olarak yazdığını düşünüyorum.

    Çünkü canan Hoca bir D vitamini meftunu, herkese d vitamini tavsiye ediyor hatta illa kanda d vitamini düzeyi 100′ ü geçmelidir diyor.

    Yanlış anlaşılmasın Ahmet Hoca D vitamininin vücuttaki etkilerini reddetmiyor, D vitamini gereksizdir demiyor, D vitamininin herkes tarafından gelişigüzel ilaç olarak alınması doğru değildir diyor.

    Destek olarak alınmasının faydalı olduğunu gösteren yeterli kanıt yoktur diyor.

    Bunu anlamayanlar ve Ahmet hoca D vitaminine de karşı diye düşünenler olabiliyor.

  2. mahizer dedi ki:

    Canan hocaya yürekten inananlardanım. Ahmet hoca da hemen hemen aynı söylemlerde bulunurdu. Fakat 2 gündür durup durup aklıma takılıyor ”acaba neden böyle söyledi ”diye…?Canan Karatay belgeleriyle göstermedi mi D vitamini eksikliğinde olanları? Destek olarak almasak ne yapacağız? Her gün güneşe çıkma şansı olamayabiliyor…

  3. Nuri Şener dedi ki:

    Ahmet Rasim Bey daima kendi doğrularını ve inandığı güvendiği kaynaklara dayanan doğruları yazıp söylüyor ama şu da bir geçek ki “doğrular” aynı zamanda “negatif” olan şeyler.
    Oysa insanlar kendilerine pozitif tavsiye bekliyorlar. Özellikle bir vitamin bir mineral bir antioksidan bir balık yağı gibi şeyin övülmesi teşvik edilmesi insanların çok hoşuna gidiyor.
    Doğruları duymak insanları rahatsız ediyor. Mesele budur ve bu kadar da basittir bilmem anlatabildim mi.
    Anlamadıysanız D vitamini içmeye, D vitamininizi 100′ ün üzerine çıkarmak için kan ter içinde kalmaya strese devam.

  4. Mehmet YILMAZTÜRK dedi ki:

    Arkadaslar Sir James DEVAR’ın bir sözü var.

    Diyorki: ”Akıl paraşüt gibidir. Sadece açık olduğunda iş görür”.

    O zaman bizde bu anlatılanlar karsısında kendi aklımızı açacaz.Neyin dogru neyin egri olduguna
    kendi aklımızla ve mantıgımızla karar vericez..!

    Ahmet Rasim Hocamız Teorik olarak bütün vitaminler,mineraller ve antioksidanlar konusunda haklı ama pratik olarak haklı olamaz.
    Gıdalarla alınan D vitamini bizim kandaki 25(OH)Vitamin D seviyesini ne yükseltmeye nede korumaya yeter.
    Onun için mutlaka takviye şarttır.

  5. duygu puskul dedi ki:

    dusuk duzeylerde seyreden d vitamini icin hamilelik oncesi damla kullandim ama gozle gorulur artis olmadi 6. ayimdayim ayda bir ampul kullansam herhangi hir sakincasi olurmu zira aciklamasinda gebelere onerilmemektedir ifadesi var ? ayrica hafif seyreden protein kacagi sorunum var decavit ve demir ilaci kullaniyrm ve birbkac gundurr magnezyum takviyesi almaya basladim ..cevaplarsaniz sevirim

  6. Özcan Sarı dedi ki:

    Merhaba.Ahmet Hoca,takviye olarak alınan omega3,K2 ve D vitamin ürünlerinin boş yere alındığını hiç bir faydaları olmadığı gibi zararlarının olabileceğini söylerken Canan Hoca, bu takviyelerin alınması gerektiğini söylüyor.Genelde sağlıklı beslenme konusunda görüşleri benzemekte ancak bu konuda büyük bir görüş ayrılığı hatta zıtlığı var.Bu durumu neden açıkça tartışıp bir açıklama yapmıyorlar.D vitamin hapları gereksiz mi değil mi artık bunu sonuçlandırmaları gerekiyor, yoksa hocaların inandırıcılığı zarar görecektir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: