VİTAMİN D MS’ İN İLACI OLABİLİR Mİ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Günde 10.400 IU yüksek doz D vitamininin kısaca MS adıyla bilinen multipl skleroz hastalığında vücudun hiperaktif immun cevabını düzeltebileceği, tedavinin iyi tolere edilebileceği ve emniyetli olduğu bildirildi.

Tek merkezli, randomize, çift kör pilot araştırma Amerikan Nöroloji Akademisi’ nin Neurology isimli dergisinde on-line olarak yayınlandı.

Johns Hopkins Hospital’ de 2010-2013 senelerinde atak ve iyileşme dönemleri olan başlangıç 25 (OH) D seviyeleri 20-50 ng/ml arasında olan 40 MS’ li hastanın bir grubuna 6 ay süreyle günde 10.400 IU, bir grubuna ise 800 IU kolekalsiferol verildi.

Yüksek doz alanlarda 25 (OH) D seviyeleri ortalama 34.9 düşük doz alanlarda ise 6.9 ng/ml arttı.

Her iki grupta da küçük yan etkiler ve birer atak tespit edildi.

Serum sitokin seviyelerinde bir farklılık olmamakla beraber yüksek doz kolekalsiferol alanlarda interleukin-17+CD4+ T hücreleri, CD161+CD4+ T hücreleri ve efektör hafıza CD4+ T hücrelerinde anlamlı azalma ve santral hafıza CD4+ T hücreleri ve naif CD4+ T hücrelerinde de bir artış tespit edildi.

Düşük doz D vitamini alanlarda bu değişikliklerin hiçbirine rastlanmadı.

Kanda D vitamini seviyesi düşüklüğünün MS riskini artırdığı ve düşük D vitamini seviyelerine sahip olan MS’ lilerde hastalık aktivitesi ve hasarlarının daha fazla olduğu bilinir.

Bu çalışmanın sonuçları D vitaminin MS belirtilerini düzelttiğini ve hastalığın gidişini değiştirdiğini değil, MS’ in ilerlemesinde rolü olduğu bilinen bazı bağışıklık sistemi hücrelerinin oranlarının azaldığını gösteriyor.

Az sayıda hasta üzerinde yapılan kısa süreli bu çalışma gene de önemli çünkü hastalığın mekanizması hakkında bilgiler sağlıyor.

MS nedir?

MS, beyin ve omurilikteki sinir liflerini çevreleyen koruyucu myelin kılıfına bağışıklık sisteminin bir saldırısı ile gelişiyor ve bunun sonucunda da kas zayıflığı, hissizlik, görme problemleri, denge ve koordinasyon bozuklukları gibi belirtiler ortaya çıkıyor.

Hastalık atak ve iyileşme dönemleriyle seyrediyor ve zamanla hareket etme ve yürüme imkânsız hale gelebiliyor.

MS’ in kesin sebebi bilinmiyor ama hastalığın gelişiminde genetik ve çevresel faktörlerin rolü olduğuna dair bilgiler var ve bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışabilmesi için gerekli olan D vitaminin yetersiz alınması da bu etkenlerden biri.

Yüksek doz gerekli

USA’ da normal erişkinlerin günde 600 IU vitamin D almaları tavsiye ediliyor ama bu araştırmada da ortaya konduğu gibi MS’ e karşı çok daha yüksek dozların kullanılması icap ediyor.

USA’ da halen sürmekte olan bir çalışmada günde 5000-10000 IU dozunda D vitamininin MS üzerine etkileri araştırılıyor.

Gelelim neticeye

BİR: Ucuz ve nispeten yan etkiler bakımından emniyetli olması D vitaminini cazip kılmakla beraber bu araştırma yüksek doz D vitamininin MS’ i önlemede etkili olduğunu da MS’ i tedavi ettiğini de ispatlamıyor.

İKİ: D vitamini sağlıklı yaşamak için elbette gereklidir ama adam gibi beslenen bir insan yeterli D vitaminini yiyecek ve içeceklerle, güneş banyosu ile alabilir.

ÜÇ: D vitamininin yüksek dozlarda alınmasının böbrek taşı, iştahsızlık, kabızlık ev halsizlik gibi şikâyetlere yol açabileceği unutulmamalıdır.

Kaynak:

http://www.neurology.org/content/early/2015/12/30/WNL.0000000000002316.abstract

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: