MUTLU ÇOCUKLAR KALP HASTASI OLMUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Mutlu çocukları olanların erişkin yaşa geldiklerinde daha az kalp hastası oldukları belirlendi.

Finlandiya’ da Turku Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan araştırma, yaş, cinsiyet ve vücut kitle endeksi, kan yağları, tansiyon, şeker, sigara, yıllık gelir ve depresyon semptomları gibi erişkin risk faktörleri dışlandıktan sonra da bu ilişkinin devam ettiğini gösteriyor.

Cardiovascular Risk in Young Finns Study kapsamında 1980 senesinde 12-18 yaş arasındaki çocuklara ait psiko-sosyal parametreler tespit edildi ve 28 sene sonra 2008’ de erişkin yaşa ulaşan bu çocukların koroner arter kireçlenme (CAC) skorları ölçüldü.

311 katılımcının 55’ inde yani yüzde 17.7’ sinde koroner arter kireçlenmesi olduğu belirlendi.

CAC skoru 28 kişide 1-10, 20 kişide 11-100 ve 7 kişide de 100’ den yüksek bulundu.

Çocukluk çağı psikososyal faktörlerinin koroner arterin ön inen kısmındaki kireçlenme ile ters orantılı olduğu ve bu ilişkinin çocukluk ve erişkin dönemi risk faktörlerine göre ayarlama yapıldıktan sonra da devam ettiği ortaya çıktı.

Aynı araştırmacıların daha önceki bir çalışmalarında pozitif psikososyal tecrübeleri olan çocukların erişkin döneminde daha iyi kalp sağlığına sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştı.

Bu sonuçlar, psikososyal faktörlerin metabolik fonksiyonları ve enflamatuar olayları etkilediği ve menfi psikososyal etkenlerin enflamasyonu artırarak kalp-damar hastalıkları riskini artırdığı şeklinde yorumlanıyor.

Hayvan deneylerinde de stres, saldırganlık, psikososyal provokasyonlara cevap ve sosyal çevrenin damar sisteminde değişikliklere yol açtığı gösterilmişti.

Gelelim neticeye

BİR: Modern tıp, hasta olmamak için mutlaka ilaç, aşı kullanılması; tarama, çekap, rutin kontrollerle erken teşhis ve tedavi anlayışını savunur.

Benim inancıma göre ise sağlıklı yaşamak “adam gibi beslenme, yeteri kadar hareket, sigara alkol kullanmamak, kaliteli uyku ve huzurlu bir hayat” ile mümkün olabilir; bu araştırma da bu görüşümü destekliyor.

İKİ: Bu araştırma, birçok hastalığın ortaya çıkmasında etkisi olduğu veya tetiklediği bilinen ruh hâlinin kalp hastalıkları için de ne kadar önemli olduğunu bir kere daha gözler önüne seriyor.

ÜÇ: Statin meftunları bu araştırmayı dayanak göstererek mutsuz çocukların kolesterol hapı içmeleri gerektiğini söylerlerse de hiç şaşırmam.

DÖRT: Buyurun size yeni bir atasözü: Ağaç yaşken eğilir, insan çocukken kalp hastası olur

Kaynak:

http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2502623

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. İsmail Suat Bağcı dedi ki:

    Sağlıklı insanın ruh sağlığı da iyi olur. Birde bu açıdan değerlendirme yapabilirsiniz.

  2. bakkal dedi ki:

    aklı sapmayanın, kalbide sapmaz.

  3. Nesrin dedi ki:

    Çocuğum şekerle çikolatayla mutlu oluyor bunları versem olmaz vermesem çocuk mutsuz. Ben napiim şimdi?

Siz de yorumunuzu paylaşın: