KALBİ SAĞLAM OLANIN BEYNİ DE SAĞLAM OLUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Kalp sağlıkları yerinde olanların beyin fonksiyonlarının da iyi olduğu belirlendi.

Journal of the American Heart Association’ da yayınlanan araştırmada sigara içmeme, normal kiloda olma, fiziki aktivite, doğru beslenme, kan basıncı, glukoz ve kolesterol değerlerinin normal olması gibi sağlıklı bir kalbe sahip olmak için gerekli olan 7 unsurun beyin üzerine olan etkileri incelendi (1).

Ortalama yaşları 72 olan 1033 kadın ve erkeğin yüzde 3’ ünde bu faktörlerin hiçbiri, yüzde 15’ inde 1’ i, yüzde 33’ ünde 2’ si yüzde 30’ unda 3’ ü, yüzde 14’ ünde 4’ ü, yüzde 4’ ünde 5’ i, yüzde 1’ inde 6’ sı vardı. 7 unsurun tümüne sahip olan kimse yoktu.

Katılımcılara çalışmanın başında ve 6 sene sonra beyin işleme hızı, düşünce ve hafıza fonksiyonlarını değerlendiren bir dizi test uygulandı.

Daha fazla kalp sağlığı unsurlarına sahip olanlarda beyin işleme hızının daha iyi olduğu, hafıza ve düşünce fonksiyonlarının daha az azaldığı tespit edildi.

Araştırmacıların başı olan H. Gardaner “Bu ideal faktörlere sahip olmak sadece kalp değil beyin sağlığı için de çok önemlidir. Bazı insanlar beyin sağlıklarının korunması için daha iyi motive olabilirler. Bu 7 unsura sahip olmak için çaba sarf etmenin bilişsel fonksiyonların korunmasına da yardımcı olabileceğini vurgulamak gerekir” diyor (2).

Sağlıklı olmak bir bütündür

Amerika’ lıların neden böyle manasız çalışmalar yaptıklarına hakikaten anlam veremiyorum.

Kalp sağlığı için gerekli olan 7 unsur genel beden, akıl ve ruh sağlığı için de genel sağlık için de olmazsa olmaz faktörlerdir.

Akıl var mantık var, sağlıklı yaşamak bir bütündür.

Kalp sağlığı için ayrı, karaciğer için ayrı, böbrekler için ayrı, kemikler için ayrı bir beslenme veya egzersiz düzeni olamaz, sigara alkol kullanmak hiçbir hastalığa iyi gelmez.

Gelelim neticeye

Ne yani bu araştırmadan bu 7 unsura sahip olanlarda beyin fonksiyonlarının daha kötü olduğu gibi bir sonuç çıksaydı sigara için, abur cubur yiyin, yerinizden kıpırdamayın, tansiyonunuzu, şekerinizi, kolesterolünüzü yükseltin mi diyeceklerdi.

Kusuruma bakmasınlar boşuna zahmet etmişler, Allah bu Amerika’ lılara akıl fikir versin.

Kaynak:

1. http://jaha.ahajournals.org/content/5/3/e002731.full

2. http://time.com/4261651/heart-health-brain/

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. faik dedi ki:

    Elin için el, kolun için kol, cinsel organın için cinsel organ, dilin için dil, beynin için beyin, kalbin için kalp ye dediler. Bende yedim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: