EV TOZU ŞİŞMANLATIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Ev tozları en titiz annelerin bile evlerinin olmazsa olmaz misafirleridir.

Ne kadar temizlik yapılırsa yapılsın bunlardan tamamen kurtulmak mümkün değildir.

Ev tozlarının daha doğrusu bu tozlar içinde bulunan ev akarlarına ait proteinlerin astım ve alerjik hastalıklardaki en sık rastlanan alerjenler oldukları biliniyordu.

Yeni bir araştırma ev tozlarının obezitede de rollerinin olabileceğini ortaya koydu.

Ev tozları bir proteini aktive ediyor

Environmental Science & Technology’ de yayınlanan ilginç araştırmaya göre ev tozunda bulunan maddeler yağ hücrelerine bir sinyal gönderiyor ve bu da metabolizmanın yavaşlamasına yol açıyor.

Araştırma için evlerden ve ofislerden toz örnekleri toplandı.

PPAR-gama1 ihtiva eden hücreler ev tozlarına maruz bırakıldı ve 1 miligramdan daha düşük miktarların bile hücreleri etkilediği görüldü.

Tozda bulunan bazı kimyasalların “PPAR-gama1” adı verilen bir proteini aktive ettiği ve bunun da yağ hücrelerinin büyümesine yol açtığı belirlendi.

Esas suçlu oleik asit

Araştırmacılar önce evlerdeki mobilya ve diğer eşyalardan kaynaklanan yanmayı önleyiciler gibi kimyasallardan şüphe etmişler ve bunların da PPAR-gama1’ i aktifleştirebileceği sonucuna varmışlar.

Aynı grup tarafından yapılan ikinci bir çalışmada birçok bitkisel ve hayvansal yağda bulunan oleik asidin esas suçlu olduğu neticesine ulaşmışlar.

Bu yağın, ev tozlarına kızartma yağlarından havaya karışma suretiyle veya insan ya da hayvanların deri ve saç hücreleri vasıtasıyla karıştığı düşünülüyor.

Araştırmacılar çocukların vücuduna günde 50 miligram kadar ev tozu girdiğini belirterek bu proteinin obeziteyi teşvik etmesinin mümkün olabileceğini ileri sürüyorlar.

Obeziteye yol açan kimyasallara “obezojen” adı veriliyor ve ev tozları da obezojen olarak görülüyor.

Gelelim neticeye

Bu tür laboratuar çalışmalarından çıkan sonuçların insanlar için geçerli olması elbette mümkün ama bu konuda hiç aceleci olmamak ve mantıklı davranmak gerekiyor.

Obezitenin iki önemli sebebi sağlıksız gıdalarla yanlış beslenme ve yeteri kadar hareket etmemedir; bu tür araştırmalara kanarak asıl suçluları gözden kaçırmamak gerekir.

Bu araştırmaya da bakıp “Madem asıl sebep ev tozuymuş o zaman evimi güzelce temizler dilediğimi yer içerim” gibi bir düşünceye kapılmak çok yanlıştır, benden söylemesi.

Kaynaklar:

1.http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.est.5b01523

2.https://student.societyforscience.org/article/can-house-dust-make-us-fat

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. faik dedi ki:

    Şapa oturma toz olur, şuna oturma şu olur diye bir şarkı olsaymış. İnşaatlarda tozu yiye yiye ölenler var. Adam ölüyor. Allah allah diyorlar, bu adamın ne sigarası ne içkisi vardı, nasıl oldu bu şaşıyorum.

    Bu tozdan büyük oranda belkide tamamen kurtulmak mümkün. Toz çıkarmayan/salmayan/dağıtmayan/tutmayan malzemeler var. Ama malzeme kısıtlı olduğu için herkese sunmak mümkün değil. Toz tutmayan giyimde var.

    Bulaşıkları yemekten sonra yıkıyorsanız ve korumuyorsanız, sonraki yemeğe kadar tozlanınca toz yiyorsunuz. Pişirirken dahi toz giriyor, toz yememeniz kaçınılmaz. Tencereler çelik, ısınınca onunda atıklarını yiyorsunuz. Elbiseleriniz tozlu, mutalaka yemeğe giriyor. Tozsuz passız pissiz hayat mümkün değil böylece.

  2. Nigar dedi ki:

    ben de temizlikçi kadınlar neden hep şişman oluyor diye merak ederdim, sebebi tozlarmış meğerse.

Siz de yorumunuzu paylaşın: