KOLESTEROL HAPLARININ FOYASI BİR BİR ÇIKIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yeni ilaçlar her zaman neredeyse 100 etkili ve yüzde 100 emniyetli oldukları iddiası ile piyasaya sürülür.

Oysa henüz çok az sayıda insan üzerinde denendikleri için bunların ne etkinlikleri ne de emniyetleri hakkında kesin hükümlere varmak mümkün değildir.

Üstelik bu deneme araştırmaları tamamen ilaç şirketleri tarafından gerçekleştirilir yani sonuçlarına kesinlikle güvenmemek gerekir.

Araştırmaların “mükemmel” sonuçları dünyaya şirketler tarafından değil genellikle “top sakallı ve papyonlu bilim adamları” tarafından büyük dünya kongrelerinde açıklanır.

Bu ilaçlar çeşitli pazarlama numaralarının da devreye sokulmasıyla kısa zamanda “blockbuster” yani hasılat rekorları kıran ilaçlar olurlar.

Tıpkı “kolesterol ilaçlarında” (statinler) olduğu gibi!

Amma velâkin gün gelir yere göğe sığdırılamayan bu ilaçların aslında o kadar da etkili olmadıkları ve ciddi yan etkileri olduğu ufak ufak dillendirilmeye başlar ve bir de bakarsınız ki bu muhalif ifadeler adeta bir “itibarsızlaştırma kampanyasına” dönüşmüştür.

Bugünlerde bunun en çarpıcı örneğini üzerine toz kondurulmayan kolesterol ilaçlarında yaşıyoruz.

Tüm zamanların en çok satılan ilacı unvanını alan statinler için mırın kırın etmeler, homurtular giderek artıyor.

Bu arada statinlerin prospektüslerine şeker hastalığı ve hafıza kaybı yapabileceği uyarıları eklendi bile ve hiç şüphesiz ki yakında bunlara yenileri de ilave edilecek.

Peki sebep?

Sebep, statinlerin patent sürelerinin dolması ve ucuz muadillerinin piyasaya çıkmasıyla beraber kolesterolü düşüren yeni ilaçların da piyasaya verilme aşamasına gelmesidir.

Eğer statin alamıyorsan yan etkisi daha az olan ilaç var

Top sakallı bilim adamlarının gözdesi artık PCSK-9 inhibitörleri adıyla bilinen ilaçlar.

FDA, kısa bir süre önce evolucumab (Repetha) ve alirocumab (Praluent) isimli PCSK9 inhibitörlerine ruhsat vermişti.

Bunlar kolesterol sentezini baskılayarak değil, kolesterolün kandan temizlenmesini artırarak etkili oluyorlar.

Endüstrinin yaptığı ve destek olduğu çalışmalar” bu grup ilaçların kolesterolü statinlere göre çok daha fazla düşürdüklerini ve daha emniyetli olduklarını gösteriyor.

Bunların kolesterolü kısa sürede daha çok düşürmelerine diyecek yok ama henüz çok az sayıda insan üzerinde ve üstelik de çok kısa vadede denenmiş ilaçların emniyetinden bahsetmek için USA’ da bir üniversitenin papyonlu profesörü olmak lâzım.

Ayrıca da PCSK-9 inhibitörlerinin kolesterolü daha çok düşürmesinin kalp krizi ve felçleri ne ölçüde önleyip önlemedikleri hatta “önleyip önlemedikleri” belli bile değil ama ne gam!

Kolesterol hapı içenlerin yarısında kas ağrıları ortaya çıkıyor

Amerikan Kardiyoloji Koleji’ nin senelik toplantısında sunulan ve JAMA’ da yayınlanan araştırma kötü-kolesterolü yüksek olan 511 kişi üzerinde yapıldı (1).

Araştırmanın ilk safhasında katılımcıların bir kısmına 10 hafta süreyle bir statin veya plasebo verildi ve sonra statin alanlara plasebo, plasebo alanlara statin verilerek bir 10 hafta daha tedaviye devam edildi ve neticede statin kullananların yüzde 43’ ünün “kas problemleri” yaşadıkları belirlendi.

İkinci safhada ise kas şikâyetleri olanlar gene iki gruba ayrılarak bir kısmına bir PCSK-9 inhibitörü olan evolucumab bir kısmına ise bağırsaklardan kolesterol emilimini engelleyen ezetimibe isimli ilaçlar verildi.

24 hafta sonra evolucumab alanların LDL-kolesterollerinin yüzde 50, ezetimibe alanlarınkini ise sadece yüzde 17 azaldığı, evolucumab alan sadece bir kişinin kas ağrıları yüzünden ilacı bırakmak zorunda kaldığı tespit edildi.

Bu sonuçlar “statin kullananların neredeyse yarıya yakınında kas şikâyetlerinin ortaya çıktığını” ortaya çıktığını gösteriyor.

Bu çok ama çok önemli çünkü kas ağrıları bu kişilerin egzersiz yapmalarını engelliyor; oysa kalp krizi riski olanların tam aksine mutlaka düzenli yürümeleri, hareket etmeleri gerekiyor.

Araştırmanın başı olan Nissen de zaten “Bu çalışmanın hem kılavuzlar hem düzenleyici politikaları belirlemede çok önemli olduğunu çünkü statinlerin yol açtığı kas şikâyetlerinin gerçek ve tekrarlanabilir olduğunun ispatlandığını” söylüyor (2).

Meşhur Time dergisindeki haberin başlığı durumu gayet güzel özetliyor: If You Can’t Take Statins, There’s a New Drug With Fewer Side Effects! (3).

Yani “Eğer statin alamıyorsan yan etkisi daha az olan ilaç var”.

Hani statinler dünyanın en emniyetli ilaçlarıydı?

Asıl acı olan ise “statinlerin bu yan etkilerinin gayet iyi bilinmesine rağmen ilaç satışlarının zarar görmemesi için toplumdan saklanmasıydı.”

Statinler hakkında halktan gizlenen gerçekleri öğrenmek istiyorsanız “BÜYÜK KOLESTEROL YALANLARI” isimli kitabıma başvurabilirsiniz (4).

Kolesterol haplarını mukaddes vatan toprağı gibi savunan “milyonlarca insan tarafından kullanılmış ve dünyanın en emniyetli ilaçlarıdır” diyen kahraman bilim adamları şimdi nerelere saklandılar merak ediyorum.

PCSK-9 inhibitörleri statinlerden daha tehlikeli olabilir

Az sayıda insan üzerinde yapılan kısa süreli küçük bir araştırma ile PCSK-9 inhibitörlerini sadece daha az kas şikâyetine sebep olduğu için statinlerden daha güvenilir ilan etmek için Cleveland’ da kürsü başkanı olmak gerekiyor.

Bu ilaçların özellikle uzun vadede çok ciddi riskleri olması kuvvetle muhtemeldir.

İngiltere’ de kısa adı NICE (The National Institute for Health and Care Excellence) olan kuruluş, isimli yeni kolesterol ilacını tavsiye etmediğini açıkladı (5).

Birleşik Krallıkta Ulusal Sağlık Servisi (NHS) tarafından yapılan ilaç ödemeleri NICE’ in tavsiyeleriyle belirlendiği için bu karar büyük önem taşıyor.

PCSK-9 inhibitörlerinin önemsiz bir kusuru daha var, bunların senelik maliyeti 14 bin dolarcık yani bizim paramızla 40 bin lira (6).

Gelelim neticeye

Modern tıp diye imrendiğiniz şeyin artık “ticari tıp” olduğunu unutmayın ama kararlarınızı bunu bilerek verin.

Tıp davalarında hasta ya da sağlık hizmetinden faydalanan yerine tüketici tabiri kullanıldığını aktaran Yargıtay 13. Hukuk Dairesi Üyesi Hüseyin Erkuş, 28 Mayıs 2014’ten sonra belirli sözleşmelerin de tüketici hukukunun alanına alındığını, bundan sonraki süreçte tıbbi hataya maruz kaldığını düşünen kişilerin artık tüketici sıfatıyla tüketici mahkemelerinde haklarını arayacaklarını anlattı (7).

Derdinize derman aradığınız mekânın hastane değil AVM, size hizmet sunan beyaz gömleklilerin “SATIŞ ELEMANI” ve kendinizin de hasta değil “TÜKETİCİ” olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Kaynaklar:

1. http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2511043

2. http://www.telegraph.co.uk/science/2016/04/03/statins-do-cause-muscle-pain-scientists-conclude/

3. http://time.com/4279674/statins-heart-disease/

4. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/04/02/kitaplar/yeni-kitaplar/buyuk-kolesterol-yalanlari/

5. http://www.nice.org.uk/news/press-and-media/nice-issues-draft-guidance-on-evolocumab-for-lipid-disorder

6. http://www.cbsnews.com/news/study-confirms-what-millions-taking-statins-have-said-for-years/

7. http://www.haberler.com/kayseri-tip-hukuku-gunleri-8273243-haberi/

 

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Asistan doktor dedi ki:

    Hastaları da doktorları da derin uykudan uyandırdınız. Başımızı kuma gömmüş her kolesterolü yüksek hastaya şakır şakır statin yazıyorduk. şimdi benim elim titriyor statin yazarken. Sadece ben değil çevremdeki tüm arkadaşlarım da öyle. Kitabınızın tıp fakültelerinde zorunlu okunması gereken kitaplardan olması gerektiğine inanıyorum. Halkı ve bizleri bilinçlendirmeye devam edin sayın Hocam.

  2. Seda Sokulgan dedi ki:

    Merhaba,

    Ben nerdeyse 8 senedir CRESTOR 10 mg kullaniyorum.
    Paylastiklariniz beni gercekten soke etti. Ne yapmami oneriyorsunuz? Ben , gercekten ilaclardan biktim usandim. Acaib unutkanlik basladi ve surekli vucudum agriyor… halsiz, ve uykusuzum..
    Lutfen bir yol gosterin.
    Tesekkurler
    Seda Sokulgan

Siz de yorumunuzu paylaşın: