KOLESTEROLDE DEVRİM

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Sevsinler böyle “devrimi”!

BİR: PCSK inhibitörlerinin kanda LDL-kolesterolü statinlere oranla çok daha fazla düşürdüğü doğrudur ama bu düşmenin kalp krizi, felç ve bunlara bağlı ölümleri önlediği gösterilmemiştir.

İKİ: Kolesteroldeki aşırı düşmenin zararları ve bu grup ilaçların özellikle uzun vadedeki aksi tesirleri meçhuldür.

ÜÇ: PCSK9 inhibitörlerinin senelik maliyeti 15-20 bin dolar arasındadır.

DÖRT: Bu grup ilaçlar ancak çok sınırlı sayıdaki hastada yararlı olabilir.

BEŞ: PCSK9 inhibitörlerine “aşı” adı verilmesi ise bir pazarlama oyunu, daha doğrusu büyük bir sahtekarlıktır.

***

Hürriyet’ in haberi:

European Heart Journal’da yayımlanan bir araştırmaya göre kolesterol düşürücü bir aşının farelerde umut verici sonuç verdiği belirtildi.

AT04A ismi verilen aşı, bağışıklık sisteminin PCSK9 adlı proteine saldırmasını sağlıyor. Bu protein “kötü” düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolünün kanda toplanmasına yol açıyor.

Fareler üzerinde yapılan deneylerde, LDL kolesterolü seviyesi 12 ay içinde yüzde 50 oranında düştü. Deneylerde, aşının damarlarda kolesterol birikmesini önlediği belirtildi.

Statinlere alternatif olarak üretilmeye çalışılan aşı, fareler üzerinde alınan başarılı sonuçların ardından insanlar üzerinde de denenmeye başlandı.

Viyana Tıp Fakültesi’nde yapılan testlerin ilk aşaması bu yıl sonuna kadar tamamlanacak. Araştırmaya öncülük eden Dr. Günther Staffler, aşının güvenli ve yeterince etkili olduğunu görmek için yapılacak testlerin yıllarca sürebileceğini belirtti. 

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/kolesterolde-devrim-40496598

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: