KADINLARI AYAKLANMAYA DAVET EDİYORUM

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Gebelikleri süresince hareketli olan farelerden doğan yavruların erişkin yaşa geldiklerinde anneleri gibi koşmayı sevdikleri, hareketli olmayan farelerin yavrularının ise hareketi sevmedikleri belirlendi.

Aynı durum insanlar için de geçerli olabilir çünkü anne babaları fiziksel olarak aktif olan çocukların da hareketli oldukları fakat yerinden kalkmaktan bile hoşlanmayan ailelerin çocuklarının da ebeveynlerine benzedikleri bilinir.

Mekanizması bilinmiyor

FASEB’ de yayınlanan araştırma gebelikte yapılan egzersizin anne karnındaki fetüsü nasıl etkilediğini göstermiyor.

Araştırmacılar annenin yaptığı hareketlerin rahmi de sallayabileceğini ve beynin motor kontrol ve davranışlarını düzenleyen kısımlarının gelişimini veya egzersiz sırasında üretilen bazı niyo-kimyasalların plasentadan fetüse geçerek onun fizyolojisini ve gen aktivitesini etkileyebileceğini düşünüyorlar.

Genetik rol oynayabilir

Yeni çalışmalar olayın genetik taraflarının da olabileceğini gösteriyor.

Bazı genlerin insanları daha hareketli kıldığı ama bazı gen varyasyonlarına sahip olanların patates çuvalına benzedikleri gösterilmiştir.

Bir teoriye göre bebeğin gelişen vücudu ve DNA’ sı ana rahminde iken ve doğduktan hemen sonra çevresel etkenlerle değişebilir ve bu değişiklikler de hayat boyu sağlığı ve hastalık risklerini etkileyebilir.

Gebeliklerinde fazla kilolu ve metabolizmaları sağlıklı çalışmayan farelerin yavruları da obez ve diyabete yatkın olur.

Gelelim neticeye

Tabii ki fareler üzerinde yapılan bir deneyin sonuçlarının insanlar için de geçerli olduğu söylenemez ama düzenli egzersizin sağlıklı olmak için herkese gerekli olduğuna da hiçbir şüphe yoktur.

Kadınların da gebelikleri boyunca hareketli olmaları yani yürümeleri ve yüzmeleri hem kendi hem bebeklerinin sağlıkları için önemlidir.

Koşmayalım ama yürüyelim arkadaşlar!

Kaynak:

http://www.fasebj.org/content/early/2016/03/31/fj.201500018R.abstract?sid=1a055ea2-172d-4dd6-bb33-3f3d068aadb3

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. CANAN KARATAY dedi ki:

    Gebelik süresince yapılan aşıların ve şeker tükleme testinin, özellikle TETANOZ aşısının 600-650 olan, henüz tam gelişmemiş olan fetüse ne faydası olduğunu neden kimse sorgulamaz.

    SMA hastalarının bu kadar artmasının nedeni de neden sorgulanmaz.

Siz de yorumunuzu paylaşın: