HÜRRİYET’ TEKİ İLAÇ KARŞITI MAKSATLI HABERİ KINIYORUM

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Hürriyet gazetesindeki “Statin kalp sınavını geçti” başlıklı haberi büyük bir üzüntüyle okudum (1).

Bu resmen ve alenen kolesterol haplarını (statinler) küçük düşürmek için yaptırılmış olan “ilaç karşıtı” kasıtlı bir haberdir.

“Statin kalp sınavını geçti” demek dünyanın gelmiş geçmiş en önemli hayat kurtaran ilacı olan kolesterol haplarını etkinlikleri belli olmayan hâlâ denenen ilaçlar olarak gösterme gayretinden başka bir şey değildir.

Nerdeyse 30 seneye yakın zamandır kullanılan, etkinliği defalarca ispatlanmış ve bugüne kadar hiçbir ilacın ulaşamadığı satış rakamlarına erişen statinleri “sınava sokmak” kimsenin haddi değildir.

Hele de Hürriyet’ in hiç değil.

Bu bir üniversite profesörünü tekrar tıbbiyenin birinci sınıf derslerinden imtihan etmekten, Messi’ yi PAF takımında denemekten farksızdır ve fevkaladenin fevkinde ayıptır.

Haberi kaleme alan muhabiri de başlığı atan sayfa editörünü de genel yayın yönetmenini de şiddetle kınıyorum.

Siz hangi diplomanızla hangi bilgilerinizle ve kim oluyorsunuz da insanların adını duyduklarında ayağa kalkıp ceketlerinin önünü ilikledikleri bir ilacı sınava sokmaya kalkışıyorsunuz Allah aşkına?

Statinler etkinlikleri ve emniyetleri ispat edilmiş ilaçlardır ve bunu ortaya koyan binlerce araştırma ve yayın var.

Bunları tek tek sayıp dökmenin manası yok, sadece aşağıda kaynağını verdiğim bilimsel yayını okumak kâfi.

Statinlerin insan ömrünü uzattığı ispatlandı

BMJ Open isimli tıp dergisinde yayımlanan makale, takip süreleri 2-6.1 sene arasında değişen 6’ sı birincil korunma (primary prevention) ve 5’ i ise ikincil korunma (secondary prevention) için düzenlenen toplam 11 randomize araştırmanın değerlendirilmesiyle hazırlandı (2).

Birincil korunma ifadesi, hâlihazırda herhangi bir kalp hastalığı olmayan ama riski yüksek olanlara ilaç verilmesi, ikincil korunma ifadesi ise koroner kalp hastalığı olan ve bunun tekrarlaması için ilaç verilmesi anlamına geliyor.

Analizlerde, tüm sebeplere bağlı ölümün birincil korunma için statin verilenlerde 3.2 gün (yani 3 gün 5 saat) ve ikincil korunma için statin verilenlerde ise 4.1 gün (yani 4 gün 3 saat) geciktiği hesaplandı (2).

Bir gün size kısa bir süre gibi görünmesin, bu sonuçlar statin kullananların kullanmayanlara göre neredeyse yüzde 30 daha uzun yaşadıkları anlamına geliyor.

Bu araştırma, “statin kullananların kullanmayanlara nispetle daha uzun yaşadığını” açık ve net olarak, hiçbir şüpheye mahal bırakmayacak şekilde ortaya koyuyor.

Kolesterol hapları hakkında atıp tutanların, statinlerin insan hayatını belirgin şekilde uzattığını ispatlayan bu meta-analiz karşısında artık söyleyecekleri bir söz olabileceğini sanmıyorum.

Gelelim neticeye

Bu haberi okuyanların “Bu ilaçlar daha sınava girip çıkıyor, demek ki ne işe yaradıkları belli değil, bizi de kobay yerine koyuyorlar” düşüncesine kapılıp ilaçlarını bırakmaları ve hayatlarını riske atmaları mümkündür.

Statinler “ölüme meydan okuyan ilaçlar”dır ve bunlar hakkında kuşku doğuracak haberlerin yapılması halk sağlığı için ciddi bir tehdittir.

Hürriyet’ e aldırmıyoruz, “hapı yutmaya” devam ediyoruz!

Kaynaklar:

1. http://www.hurriyet.com.tr/statin-kalp-sinavini-gecti-40085014

2. http://bmjopen.bmj.com/content/5/9/e007118.full

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Pınar dedi ki:

    Hem Hürriyet gazetesi hem bilim dünyası ile güzel dalga geçmişsiniz.

  2. UFUK AKCAN dedi ki:

    DÜZENLİ BESLENMEYİP KOLESTEROLLERİ ARTAN İNSANLARA KOLESTEROL HAPI YARDIMCIDIR..

  3. Gökhan Çınar dedi ki:

    Daha önce sadece laboratuar sonuçlarına bakılarak yüksek olan herkese istisnasız kolesterol hapı yazılıyordu. Bu anlayış rahmetli Ahmet Aydın, Canan Karatay ve Ahmet Rasim Küçükusta’ nı yazı ve söylemleriyle yıkıldı. Artık doktorların eli statin yazarken titriyor ve hastalar da ilaça yazılsa bile zaten bunu içmiyor. Murat Tuzcu ve gazetenin ilaç reklamı beyhudedir.

  4. Sakatatçı Cemalettin dedi ki:

    Hürriyet gazetesinin sınavını başarıyla geçen kolesterol ilaçlarını, üreticileri ve de hapı yutanları tebrik ediyorum.

Siz de yorumunuzu paylaşın: