KIZAMIK VE KABAKULAK KALP KRİZİ VE FELÇLERİ ÖNLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Atherosclerosis isimli tıp dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre çocukken kızamık ve kabakulak geçiren erkeklerde kalp krizi yüzde 29 inme ise yüzde 17 daha az görülüyor (1).

Her iki enfeksiyonu geçiren kadınlarda ise kalp krizlerine yüzde 17 inmelere ise yüzde 16 daha az rastlanıyor.

Araştırma yaşları 1988-1990 senelerinde 40-79 arasında olan 43689 erkek ve 60147 kadının 2009’a kadar takip edilmeleri suretiyle gerçekleştirildi.

Bu, enfeksiyonların kalp-damar hastalıklarına olan etkisini prospektif olarak inceleyen ilk araştırmadır.

Sonuçlar tüm dünyaya uygulandığında kızamık ve kabakulağın milyonlarca insanı kalp krizi, felç ve ölümlerden koruduğu söylenebilir.

Kalp damar hastalıklarının elbette başta beslenme yanlışları, hareketsizlik ve sigara gibi pek çok sebebi var ama bu hastalıkların temelinde yatan damar sertliğinin (ateroskleroz) ortaya çıkmasında bağışıklık sisteminin rolünü yabana atmamak gerekiyor.

Boğmaca da kızları yumurtalık kanserinde koruyor

Epidemiyolojik olarak kabakulak yani tükürük bezi iltihabı geçiren kız çocuklarında yumurtalık kanserinin daha az görüldüğü bilinir.

Yeni bir araştırmada bu korumanın iltihaplı tükürük bezinde kanserle ilişkili MUC-1 antijenine karşı oluşan antikorlarla ilgili olduğu gösterildi (2)

Hijyen teorisine göre çocukluk çağında geçirilen enfeksiyonlar bağışıklığı kuvvetlendirerek astım, egzama, saman nezlesi gibi alerjik hastalıklara ve akut lenfoblastik lösemiye karşı koruma sağlıyor (3).

Gelelim neticeye

BİR: Koruyuculuğu sıfırın altına düşebilen grip aşısına bile methiyeler düzülen bir dünyada böyle bir araştırmanın medyada neredeyse hiç haber olmamasına şaşırmadım.

Kızamık ve kabakulağın kalp krizi ve felçleri önlemesi aşılarla sağlanmış olsaydı kızamık aşısı-kabakulak aşısı reklâmlarından geçilmezdi.

İKİ: Tüm çocukluk çağı enfeksiyonlarının aşılarla önlenmesi gibi hayatın tabii akışına müdahalelerin ciddi riskleri de beraberinde getirebileceğini akılda tutmak lâzım.

Kaynaklar:

1. http://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150(15)01380-5/abstract

2. http://highwire.stanford.edu/cgi/medline/pmid;20559706

3. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.25752/abstract

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Emine Karataş dedi ki:

    Çocukluk hastalıklarından korkmamak lazım bunlar bünyeyi kuvvetlendiriyor. Kızamık kabakulak azalıyor astım otizm alerji MS romatizma kanser obezite diyabet artıyor. Ne anladım azalmadan?

  2. Alkaki hayat dedi ki:

    Çocuklarınızı ve kendinizi sağlıklı besleyip yapay ve rafine gıdalardan katkı maddesi ve renklendiricilerden uzak durun iyi yağ kullanın alkali beslenen hasta olursanız gelin yüzüme tukurun okadar kesin..
    Asi neymiş ! Eskiden aşımı vardı

Siz de yorumunuzu paylaşın: