RAMAZANDA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dişhekimliği dernekleri ve hocalarıyla yetiştirdikleri dişhekimleri arasında diş macunu konusunda dağlar kadar farklılıklar var.

Üst makamlar, diş macununu olmadan asla olmaz demekle kalmıyor bir de “bol kepçe” tavsiye ediyorlar; florürü de vitamin veya omega 3 gibi faydalı bir besin ögesi olarak tanıtıyorlar.

Üst makamlar, beslenme ve diş sağlığı arasında bir ilişki olduğunu kabul etmiyor, sağlıklı beslenseniz de dişleriniz çürür diyorlar.

Neyse ki talebeler “üst makamlar” gibi düşünmüyor.

Ramazan ayında ağız ve diş sağlığının koruması için dikkat edilmesi gerekenleri sıralayan dişhekimi İbrahim Edhem Mahrebel’ in açıklamaları hocalarına bir ders niteliğinde:

Bol kepçe tavsiyesine karşı “fırçaya çok az macun sürün” diyor.

“Florürsüz olmaz” diyen hocalarına karşı “florürün adını bile ağzına almıyor”.

Diş sağlığı için beslenmeyi dikkate almamalarına karşı beslenmenin ne kadar mühim olduğunu vurguluyor ve çok faydalı tavsiyelerde bulunuyor.

***

CNN’ in haberi:

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte özellikle sağlıklı beslenme önerileri öne çıkar. Ancak sağlıklı beslenme kadar, bu ayda ağız ve diş sağlığını da korunmak gerekiyor. Çünkü oruç pek çok vücut işlevin de olduğu gibi dişleri koruyan ağız mukozasında da değişikliklere neden oluyor. Buna iftar ve sahurdaki yemek alışkanları da eklenince Ramazan ayında ağız ve diş sağlığını korumanın önemi daha da artıyor. “Dişler de bir organdır” diyen Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi’nden Med. Dent. İbrahim Edhem Mahrebel, Ramazan ayında ağız ve diş sağlığının koruması için dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

İftardan ve sahurdan sonra dişlerinizi mutlaka fırçalayın

İftardan ve sahurdan sonra mutlaka dişlerinizi ve dilinizi fırçalayın, diş ipi kullanmayı ihmal etmeyin. Özellikle oruç sırasında dil üzerinde pas oluşurken, dilin pütürlü yapısı bakterinin tutunmasına neden olur. Dişlerimizi kuru fırçaya çok az macun sürerek en az 2 dakika fırçalayın. Oruçluyken ara öğün şansı olmadığı için ağız ortamının asit oranı artabilir. Bunun için de gün içerisinde ağzınızı su ile çalkalayabilirsiniz.

Hızlı yemeyin, lokmaları iyi çiğneyin

Hızlı yemek yememek, lokmaları yavaş ve iyi çiğneyerek yemek hem sindirime yardımcı olur hem de diş sağlığı açısından çok önemli olan tükürük salgınızı artırır. Ayrıca çok sıcak ve soğuk yemeklerin hızlı bir şekilde yenmesi, dişlerine ve diş etlerinize zarar verir. Bu nedenle yemeklerinizi ne çok soğuk, ne de çok sıcak tüketin.

Peynir ve süt dişlerinizi korur

Ramazan ayında özellikle iftarınızı açtıktan sonra peynir ve süt ürünleri tüketmeye özen gösterin. Bu sayede doğal yolla dişlerinizin çürümesini engellemiş olursunuz. Yapılan birçok çalışma karbonhidratları takiben yenen bir küp peynirin diş plağının asidik özelliğini azaltarak, dişleri çürüklere karşı koruduğunu göstermiştir. Ayrıca peynir ve diğer süt ürünlerinde yüksek seviyede bulunan kalsiyum ve fosfor da diş çürüklerini önler.

Mucize meyve çilek

İyi yıkanmış elma armut gibi meyvelerin kabuklarıyla beraber yenmesi dişlerinizi kuvvetlendirir. Özellikle çilek diş ve dil temizliğinde çok faydalı ve yararlı bir bir meyvedir. New York’lu diş hekimleri çileğin diş macunlarında kullanılması gerektiğini savunuyor. Zira içerisindeki malik asit dişlerin beyazlamasını sağlıyor. Bir fincan kahveden veya bir kadeh kırmızı şaraptan sonra 2-3 tane çileğin lekeleri giderdiği biliniyor. Çileği yediğiniz zaman dilinizi çıkarıp bakın farkı göreceksiniz.

Çay ve kahve tüketimine dikkat

Ramazan ayında diğer aylara oranla tatlı çeşitleri daha çok tüketildiği, akşam saatlerinde daha çok atıştırıldığı, kahve, çay gibi içecekler daha çok tüketildiği için bakterilerin artması ve dolayısıyla çürüklerin oluşması hızlanmaktadır. İftardan sonra içilen çayın çok demli ve sıcak olması dişlerin hem sararmasına hem de hassasiyetine neden olabilir. Çok kahve tüketimi de aynı şekilde dişlere zarar verebilir. Özellikle çay içerken bol şeker tüketiminden kaçınmanızı öneririm. Şeker kullanıyorsanız çayın içine limon dilimi atarak şekerin zararlı etkilerini azaltabilirsiniz. Yine çayı şeker yerine bal ile tatlandırmak sizi beyaz şekerden uzaklaştıracaktır.

Asitli içecekleri pipetle için

İftardan sonra soda ve maden suyu gibi gazlı- asitli içeceklere ihtiyaç duyuyorsanız, bunları dişinize temas ettirmeden, pipetle tüketmelisiniz. Diş minesinde erime olduğu zaman dişler çürümeye başlar. İngiliz Diş Hekimleri Birliği tarafından yapılan araştırmaya göre, genç yaşlarda meydana gelen diş çürümelerinin en önemli nedenlerinden biri yaygın olarak tüketilen kola ve türevi içecekler.

Doğal fırçamız “tükürük”

Tükürük dilin altındaki tükürük bezleri aracılığıyla üretilir. Sindirimi başlatan ve kolaylaştıran tükürük, ağızda olası birçok bakteriyi yok eder, dişlere yapışan tartarları parçalar ve ağızda kalmış yiyecek artıklarını ayrıştırmayı sürdürür. Ancak ağzın düzenli temizliği sağlanmadıkça bu antibakteriyel bileşiklerin etkisi yetersiz kalır. Oruçlu olduğunuz gün içinde yeme-içme fonksiyonlarınız azaldığından, tükürük bezlerinin ürettiği salgı ve tükürüğün yıkama kapasitesi azalır. Bu da bakterilerin üremesi ve diş çürüğünün oluşması için uygun ortam hazırlar. Bu nedenle iftar ve sahurda bol bol su içerek tükürüğünüzün kalitesini arttırabilirsiniz.

Kaynak: http://www.cnnturk.com/saglik/ramazanda-agiz-ve-dis-sagligi-icin-oneriler

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Burcu dedi ki:

    Bu diş doktoruna aferin diyorum, hocalarının negatif beyin yıkaamalarından etkilenmemiş.

  2. uğur dedi ki:

    Keşke Türk Dişhekimleri Derneği bu resmi görse de sitesindeki bir parmak macunlu resmi değiştirse, ayıp oluyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: