GÜNDE TEK BİR SİGARA BİLE ERKEN ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Hayatları boyunca günde tek bir sigara içenlerin erken ölüm risklerinin hiç sigara içmeyenlere göre yüzde 64 fazla olduğu bildirildi (1).

Risk, günde 1-10 sigara içenlerde yüzde 87’ ye kadar çıkıyor.

JAMA’ da yayınlanan araştırma “NIH-AARP Diet and Health Study” kapsamındaki 290 binden fazla kişiye ait verilerin analizi ile yapıldı.

National Cancer Institute uzmanlarına ait araştırma, az içtikleri sigarayı bırakanların riskinin hala içenlere göre daha düşük olduğunu ve ne kadar erken bırakılırsa risk azalmasının o kadar fazla olacağını da gösteriyor.

Günde tek bir sigara bile kanser riskini artırıyor

Araştırmaya göre ilk sırada gelen erken ölüm sebebi akciğer kanseri.

Hayatları boyunca günde ortalama olarak bir sigaradan bile az içenlerin akciğer kanserinden ölme riskleri hiç sigara içmeyenlere göre 9 misli, 1-10 sigara içenlerde ise 12 misli yüksek bulundu.

Günde 1-10 sigara içenlerde KOAH’ tan ölüm riski hiç içmeyenlerden 6 misli, kalp-damar hastalıklarından ölüm riski ise bir buçuk misli fazla çıktı.

Gelelim neticeye

BİR: Araştırma, günde 1-2 sigara içmenin kendilerine hiçbir zararı olmadığını zannedenlerin bile nasıl büyük bir yanlış içinde olduklarını gösteriyor.

Kahve yanında sigarayla keyif yapanlara” önemle duyurulur.

İKİ: Sadece günde 1-2 sigaranın değil, pasif olarak sigara dumanına maruz kalmanın (ikinci el duman) ve hatta üçüncü ve dördüncü el dumanların da aynı şekilde riskli olduğunu hatırlatırım (2).

Kaynaklar:

1. http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2588812

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/03/17/yazilar/tip-yazilari/sigara/7-cesit-sigara-dumani-var/

Siz de yorumunuzu paylaşın: