BEYİN ÖLÜMDEN SONRA 10 DAKİKA DAHA ÇALIŞIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Kanadalı bilim insanlarının yaptığı çalışma, beyin ölümü ve organ nakli ile ilgili tartışmaları tekrar alevlendirdi. Bu çalışmada beynin, öldükten sonra 10 dakika daha çalışmaya devam ettiği ve derin uyku halindekine benzer bir aktivite sergilediği gösterildi.

Batı Ontario Üniveristesi’ndeki bilim insanları ilginç bir çalışmaya imza attı. Bu çalışmada gösterildi ki, ölüm sırasında kalp ve nabız duruyor ancak beyin aktiviteleri devam ediyor. Peki beyin ölümü, organ nakli gibi konular tekrar değerlendirilecek mi?

Yapılan klinik çalışmalarda, yoğun bakımda yatan hastalar incelendi. Klinik olarak öldüğü açıklanan 4 hastadan birinin beyin faaliyetlerinin, hastaların kalbi durduktan sonraki 10 dakika boyunca devam ettiği görüldü. Deneklerden alınan verilerinse, derin uyku halindeki beyin dalgalarıyla benzerlik gösterdiği açıklandı.

Bu durumun nedeni ile ilgili henüz bir açıklama yok ancak araştırma ‘ölüm sonrası’ hakkındaki tartışmaları da alevlendirmiş durumda. Peki yeni ölmüş bir hastadan organ nakli yapmak etik olarak farklı bir boyutta değerlendirilecek mi?

Siz de yorumunuzu paylaşın: