ESKİ HALTERCİ GENÇ KIZ BALIK YEDİ, SÜT VE İLAÇ İÇTİKTEN SONRA HAYATINI KAYBETTİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Gazetede yer alan haberden bu genç kızımızın ani ölümü hakkında kesin bir şey söylemek mümkün değil ama ben ölüm olayının balık ve sütle ile ilgili bir zehirlenme olduğunu pek sanmıyorum.

Halk arasında balıkla beraber süt içilmesi veya yoğurt yenmesinin zehirlenmeye yol açabileceği şeklinde bir inanç vardır ama  bunun bilimsel bir karşılığı yoktur.

Zehirlenme bu iki yiyecekten birinin bozulmasıyla yani bunlarda çeşitli bakteri ve virüslerin üremesi ve bu mikroplardan salınan çeşitli toksinlerin alınmasıyla gerçekleşebilir.

Böyle bir tabloda bulantı, kusma karında kramp şeklinde ağrılar, şişkinlik ve ishal gibi belirtiler ön plandadır.

Yiyeceklere bağlı anafilaksi tipindeki ağır alerjik tepkiler de zehirlenme ile karıştırılabilir.

Süt ve yoğurt, peynir gibi süt ürünlerine karşı alerji erişkin yaşlarda görülmez, bu özellikle 3 yaşından önce görülen ve vakaların çoğunda tedavi edilmeden kendiliğinden geçen bir durumdur.

Laktaz enzimi eksikliğine bağlı “laktoz entoleransı” adı verilen klinik tablo ise bulantı, gaz, karın ağrısı ve ishal gibi belirtilere yol açar ama hiçbir zaman ölüme yol açacak kadar ağır olmaz.

Balık ve diğer deniz ürünlerine bağlı alerjiler herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir.

Besinlere bağlı anafilaksi tipindeki tepkiler yemekten kısa süre sonra vücutta ateş basması, kızarma, kaşıntı, dudak veya göz kapağında şişme, gıcık şeklinde öksürük, seste çatallanma gibi belirtilerle başlar. 

Gırtlak ve bronşlarda meydana gelen ödem zamanında müdahale edilmediği takdirde ölüme yol açabilir.

Bu genç kızda ölümün kalp yetersizliği, tansiyon düşüklüğü veya ritm bozukluğu gibi kalple ilgili bir sebepten kaynaklanması muhtemeldir.

Kendisine halter sporunu bırakması tavsiyesinde bulunulması bu ihtimali artırıyor.

Doğuştan olan kalp ve damarlarla ilgili gelişim bozuklukları ani ölüm sebebi olabilir ve bunların bazılarının kişi hayattayken tespiti de çok zordur.

Profesyonel olarak spor yapan birçok genç insanın müsabaka veya antrenman sırasında veya istirahat halinde iken aniden öldüklerini bildiren haberler medyada sık yer alır.

Bunlar içinde Feher, Foe, Ekeng gibi ünlü futbolcuları ve bizden de Ankaraspor’ lu De Nigris ve Eskişehirspor’ dan Ediz Bahtiyaroğlu’ nu hepimiz çok iyi hatırlıyoruz. 

Bunlar defalarca sağlık kontrolünden geçmiş olan ama hiçbir anormallik tespit edilmeyen sporculardır ve ölüm anlarına kadar da hiçbir belirti göstermeyebilirler.

Hipertrofik kardiyomiyopati, koroner damar anomalileri, aort anevrizması, aort stenozu, miyokardit en sık rastlanan ani ölüm sebepleridir.

Bu vesile ile ağır spor yapmanın hiç doğru bir şey olmadığını hatırlatmak isterim.

Sağlıklı yaşamak için yürüme, hafif koşu, bisiklete binme, yüzme, jimnastik gibi sporlar uygundur.

***

Halterci genç kızın feci sonu… Adana’da yaşayan 16 yaşındaki halterci Aysu Mantaşoğlu, balık yeyip, süt ve ilaç içtikten sonra hayatını kaybetti. Kalp büyümesi rahatsızlığı olan genç, otopsinin ardından yakınları tarafından alınarak gözyaşları arasında toprağa verildi.

Adana’da balık yeyip, süt ve ilaç içtikten sonra hayatını kaybeden halterci kız, gözyaşları içinde toprağa verildi.

Edinilen bilgiye göre olay, Yüreğir ilçesine bağlı Remzi Oğuz Arık Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, Eskişehir’de Eğitimciler Spor Lisesi’nde okuyan ve Isparta Halter Bölge Spor’un formasını giyen 16 yaşındaki Aysu Mantaşoğlu, kalp büyümesi nedeniyle çok sevdiği halteri bırakmak zorunda kaldı.

Okulu da bırakıp memleketi Adana’ya dönen Mantaşoğlu, dün akşam balık yedikten sonra süt içti. Mantaşoğlu kalp büyümesi nedeniyle sürekli kullandığı ilacını da içti.

Mantaşoğlu gece saat 01.00 gibi birden rahatsızlanarak Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Ancak yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Mantaşoğlu’nun cenazesi otopsi için adli tıp kurumu morguna kaldırıldı.

Yapılan ön otopside Mantaşoğlu’nun zehirlenme sonucu hayatını kaybettiği belirlendi. Kesin ölüm nedeni otopsi raporundan sonra ortaya çıkacak.

Mantaşoğlu’nun otopsisinin ardından cenazesi, yakınları tarafından alındı. Aysu Mantaşoğlu’nun cenazesi önce baba ocağına götürüldü. Burada anne Nazlı Bayram, “Kızım, kızım” diyerek gözyaşlarına boğuldu. Aysu Mantaşoğlu’nun teyzesi de ağıtlar yaktı. Cenaze daha sonra Buruk Mezarlığı’na götürülerek toprağa verildi.

Kaynak: http://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/balik-yedi-sut-ve-ilac-ictikten-sonra-hayatini-kaybetti-1814266/

Siz de yorumunuzu paylaşın: