REŞAT AYSU 101 YAŞINDA “UFUK AÇAN BESTEKÂRLIK”

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
REŞAT AYSU

İçinde bulunduğumuz 2011 yılı, Türk Musikisi’nin son dönemine, ufuk açıcı bestekârlığıyla silinmez izlerden birini bırakan Reşat Aysu’nun 101’inci doğum yıldönümü.

Dârüşşafaka’da okurken, büyük bestekârımız Zekai Dede’nin oğlu Hâfız Ahmet Efendi’nin öğrencisi olması, Reşat Aysu’nun belki de müzik hayatındaki en büyük şansıydı. Sonraki yıllarda ve hayatı boyunca müzikle hep amatörce ilgilendi. Tamamen bir otodidakt olarak öğrendiği Batı Müziği ve kemanla senfonik orkestralarda birinci kemanlığa kadar yükseldi.

Reşat Aysu, Türk Musikisi’nde çığır açan bir bestekâr olarak tarihe geçti. Çünkü kendi kendine öğrendiği halde derinlemesine vâkıf olduğu Batı Müziği tekniğini, Türk Musikisi’nin ruhuna en uygun şekilde uygulamayı ustalıkla başardı. Eserlerinin tamamı virtüozite çizgisini gerektirmesine rağmen kullandığı teknik hiçbir zaman eserlerindeki “yerli” ruhun önüne geçmedi. Özellikle saz eserleri bestekârlığı, Türk Musikisi dünyası için ufuk açıcıydı.

Reşat Aysu’nun saz eserleri, yepyeni havalarıyla büyük yankı uyandırdığından, bestekârlığının diğer kanadını oluşturan sözlü eserleri daima gölgede kaldı. “Reşat Aysu 101 Yaşında” projesi, bestekârımızın bu önemli yönünü de gündeme taşıyacağı için ayrı bir önem kazanıyor.

Mehmet Güntekin tarafından hazırlanan proje, bestekârın şehri olan İzmir’den, Halil İbrahim Yüksel’in hazırlayıp yönettiği  Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Klasik Türk Müziği Korosu tarafından uygulanacak. 14 Kasım 2011 Pazartesi akşamı saat 20:00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda verilecek olan konserin birinci bölümünde bestekârımızın saz eserlerinden; ikinci bölümünde ise sözlü eserlerinden seçmeler seslendirilecek.

Konserin başında, Reşat Aysu’nun dostu olan ve projeye özel koleksiyonundan verdiği orijinal notaların yanı sıra önerileriyle de katkıda bulunan tarihçi ve müzikolog Murat Bardakçı tarafından bir değerlendirme konuşması yapılacak.

“Reşat Aysu 101 Yaşında / ufuk açan bestekârlık konseri, CRR Konser Salonu Genel Sanat Yönetmenliği, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı, Maltepe Üniversitesi ve Türk Musikisi Vakfı’nın kurumsal destekleriyle gerçekleştiriliyor.

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Enver Arslan dedi ki:

    Batı Müziği eğitimi alan bazı müzisyenlerde Türk Müziğini küçümseme eğilimi vardır. Oysa böyle bir ruh hali içine girmeden, batı müziği tekniğini kendi müziğimizin gelişimi için kullanmak daha doğru olmaz mı? Bu şekilde düşünen kişiler, Reşat Aysu’nun Kürdili Hicazkar Saz Semaisini dinledikleri zaman ne demek istediğimi anlayacaklardır.
    Hiç bir müzik eğitimi almamış bir dinleyici olarak benim gördüğümü onlar çok daha iyi takdir edeceklerdir.

    Hacı Arif Bey de hiç kuşkusuz ufuk açan, hatta kürdili hicazkar makamını ve şarkı formunu konfigüre eden bestekâr olarak, Türk Müziğinin bir devrimcisidir.

    Türk müziği hakkında yukarıda bahsettiğim marazi düşüncelere sahip olanlara 30 eserden oluşan bir kürdilihicazkar dinleme reçetesi veriyorum. İstenilen saatte ve sıklıkta istenilen dozda alınabilir.

    1) Peşrev – Vasilaki
    2) Peşrev – Tamburi Cemil Bey
    3) Semai – Reşat Aysu
    4) Semai – Tatyos Efendi
    5) Longa – Kemani Sebuh
    6) Muntazır Teşrifine Hazır Kayık– Hacı Arif Bey
    7) Sana Ey Canımın Canı Efendim – Rahmi Bey
    8) Ey Mutribi Zevk Aşina – Rahmi Bey
    9) Her Teli Saçı –Kaptanzade Ali Rıza Bey
    10) Koparan Sinemi Ağyar Elidir – Bimen Şen
    11) Seninle Ey Gül–i Ahsen – Bimen Şen
    12) Yüzüm Şen – Bimen Şen
    13) Karşıyaka’da İzmir’in Gülü – Hristaki
    14) Gidelim Göksu’ya – Hristaki
    15) Bir Kendi Gibi Zalimi Sevmiş– Lemi Atlı
    16) Bağa Girdim Kamışa – Manol Ağa
    17) Şen Gözlerine Neşe Salan– Udi Mısırlı İbrahim Efendi
    18) Ne Demiştin Niçin Caydın Sözünden – Selahattin Pınar
    19) Nereden Sevdim O Zalim Kadını- Selahattin Pınar
    20) Sen Beni Bir Buseye Ettin Feda – Mahmut Celalettin Paşa
    21) Meftunun Oldum Ey Vechi Ahsen – Ahmet Mithat Güpgüpoğlu *
    22) Geçmesin Günümüz Sevgilim Yasla – Dr.Alaeddin Yavaşca
    23) Gel Gitme Ey Kadın – Selahattin Pınar
    24) Ne Senin Aşkına Muhtaç Ne Esirin Olacağım – Erol Sayan
    25) Öyle Dudak Büküp Hor Gözle Bakma – Avni Anıl
    26) Avuçlarımda Hala Sıcaklığın Var – Yusuf Nalkesen
    27) Manolya – Zeki Müren
    28) Seni Ben Ellerin Olsun Diye mi Sevdim-Baki Duyarlar
    29) Seni Benden Alamazlar- Zeki Duygulu
    30) Rüyalarım Olmasa – Zekai Tunca

    (*) Ahemt Mithat Güpgüpoğlu bu sitenin sahibi Ahmet Rasim Hocamız gibi memleketimin gururudur. Demek ki Kayseri’den sadece tüccar değil, sanatçı da çıkarmış.

Siz de yorumunuzu paylaşın: