DETOKS MERKEZİ SORULARI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Doktorlar da hastaneler de elbette para kazanmalıdır, buna diyecek hiçbir şey yok ama sağlığın ticarete âlet edilmesi kabul edilemez.

Bu, kanunlara uygun olsa da ahlâka uygun değildir, ayıptır.

Sağlıkta ne açık ne de gizli reklâm olmamalıdır.

Arkadaşlık programlarına ve besin desteklerine getirilen yasak sağlık programları için de gereklidir.

Televizyonlarda seyrettiğiniz sağlık programları “sponsorludur”.

Bu, ya programa katılan doktorun kendisinin veya o doktorun çalıştığı hastanenin program için para ödemesi anlamına gelir.

Parayı veren ekrana çıkar.

Okur Temsilcisi’ ne tebrikler ama…

Tıbbı ticari ilişkilerine âlet eden, sağlık bilgileri veriyor görünürken “çaktırmadan” (!) kendi merkezinin reklâmını yapan gazetesinin yazarını tenkit eden Faruk Bildirici’ yi tebrik ediyorum.

Bu tenkit bir işe yarar mı?” sorusuna ben cevap vereyim.

Hayır, hiçbir işe yaramaz.

Bu gibi tenkitler, hatırlatmalar, uyarılar tüccar doktorlara vız gelir tırıs gider.

Detoks saçmalığı

Tabii işin bir de ayrıca üzerinde konuşulması gereken şu yönleri de var:

BİR: Detoks ticari tıbbın en büyük keşiflerinde biridir.

İKİ: Detoks Merkezi açmak ve detoks ürünleri Nobel’ i hak edecek icatlardır.

ÜÇ: Bu dünyada detoksla sağlığına kavuşacağını sanan aklı kıt parası çok milyonlarca insan var.

DÖRT: Alın teri dökmeden para sahibi olan ve bu parayı nereye harcasak diye uykuları kaçanları düşünen birilerinin olması da aslında hiç de fena bir şey değil.

Gelelim neticeye

Okur temsilcisinin satırları kuma yazılan yazı hükmündedir, kimsenin takacağını ve herhangi bir yaptırımı olacağını sanmam.

Bu işe gazetenin genel yayın yönetmenini el atması gerekir ama nerde böyle okuyucusunun menfaatini her şeyin üzerinde tutan yayın yönetmenleri?

Onun da kılını kıpırdatacağına ihtimal vermiyorum.

***

Hürriyet’ te Faruk Bildirici‘ nin köşesinden:

PROF. DR. Osman Müftüoğlu’nun “Yaşam reçeteleri” başlıklı sağlık sayfası, sanırım gazetenin en çok okunan bölümlerinden biri. Müftüoğlu, okurları bilgilendiriyor; sağlıkla ilgili merak edilen sorulara, herkesin anlayabileceği sade bir dille yanıtlar veriyor;  tartışmalı konulara açıklık getiriyor.

Fakat son zamanlarda Müftoğlu’nun sayfasında haftada bir yer alan bir duyuru dikkatimi çekiyor. “Hayat Okulu’nda bu hafta ne var” başlıklı bu duyuru, 28 Nisan Cuma günkü sayfada da yer alıyordu:

“…Yaşasın Hayat Kilo Yönetimi ve Detoks Merkezimizin bu haftaki ‘Hayat Okulu’nda ‘Çeşitli poşeleme yöntemleriyle et ve sebze pişirme’ konusu işlenecek ve pratik uygulamalar yapılacak. Faydalanmak isteyenlerin… No’lu telefondan temasa geçmeleri gerekiyor.”

Bu duyuru, sağlığa ilişkin bir panel, konferans gibi bir etkinliği haber veriyor olsa sorun yoktu. Ama Müftüoğlu’nun Şile’de bir otelde kurduğu “Detoks Merkezi”ticari bir kuruluş. Duyuruda belirtilen telefondan bilgi alınca merkezde gecelemenin fiyatının 170 Euro olduğu, en az bir hafta kalmanın önerildiği söyleniyor. Peki, bir sağlık sayfasında ticari bir merkezin duyurusunu (ya da tanıtımını) yapmak ne kadar doğru? Böyle bir duyuru, sağlıkla ilgili yazılanlara ticari gölge düşürmez, okurun güvenini sarsmaz mı?

Bu soruların yanıtının da tartışılması gerektiğine inanıyorum. Çünkü haberler gibi sağlıkla ilgili bilimsel yazıların da ticari çıkar kaygılarından uzak olması gerekir. Sağlık sayfalarının bilimsel nitelik taşıması, bağımsız ve bütün çıkar ilişkilerinden arınmış olması, güvenilirliği ve inandırıcılığı bakımından fevkalade önemlidir. 

O yüzdendir ki, Türk Tabipleri Birliği’nin kabul ettiği etik kurallar, “hekimlerin reklam yapmasını ve çalışmalarına ticari görünüm vermesini”  engeller. Gazetecilik etiği de reklam ile bilginin iç içe geçmesine karşıdır.

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. mustafa yasin dedi ki:

    Adam günde 170 avroyu veriyorsa bırakın versin size ne kardeşim. Alan razı veren razı üstelik de istihdam yaratılıyor şu isşssizlik döneminde. Osman hocamı kutluyorum.

  2. ali dedi ki:

    eeey okur temsilcisi diyorsunki Sağlık sayfalarının bilimsel nitelik taşıması, bağımsız ve bütün çıkar ilişkilerinden arınmış olması, güvenilirliği ve inandırıcılığı bakımından fevkalade önemlidir.
    eee o zaman ne işi var bu adamın gazetede
    söylesene patrona bu adamı atın diye

  3. halis demir dedi ki:

    Sağlık bakanlığının derhal soruşturma açması gerekir

  4. sadık ahmet dedi ki:

    osman bey işini bilir zenginin malı züğürdün çenesini yorar

Siz de yorumunuzu paylaşın: