KOLESTEROL İLAÇLARINI NASIL BİLİRDİNİZ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Pek yakında “nur topu gibi” yeni bir kolesterol ilacımız olacağını sadece siz değerli okurlarım biliyor.

Amerikan Kardiyoloji Kolejinin son toplantısında sunulan bildirilerle gündeme gelen ve kısaca PCSK9 inhibitörleri adı verilen yeni ilaçlar hakkında medyamızda Milliyet gazetesinde Murat Tuzcu’ nun birkaç satırlık yazısı dışında ne bir haber ne bir yorum çıktı.

Kolesterol teorisi çöktü” başlıklı yazımda, karaciğerdeki LDL-reseptörlerinin parçalanmasını önleyerek kötü-kolesterolün kandan temizlenmesini sağlayan bu yeni ilaçlar için Amerika’ nın çeşitli üniversitelerinden birçok uzmanın düzdüğü methiyelerden çok “hislendiğimi” belirtmiştim.

En çok da Cleveland Kliniğinin Kardiyoloji Bölüm Başkanı S. Nissen’ in sözlerinden etkilendim.

Şöyle diyor Nissen:

Bu ilaçların uzun vadede emniyetlerinin ve kalp krizi ve felçleri ne oranda önlediklerinin belirlenebilmesi için daha büyük çalışmaların yapılması lâzım ama FDA bu maliyeti yüksek araştırmaların sonuçlarını beklemeden de karar alabilir. Çünkü statinler için onay verirken kolesterol seviyelerini düşürmesini yeterli bulmuştu.”

Bir insan ancak bu kadar “ileri görüşlü” bu kadar “uyanık” olabilir.

Yeni ilaca daha faz I safhasında sahip çıkmak ve hemen ruhsat vermesi için FDA’ yı gaza getirme faaliyetlerine başlamak her babayiğidin harcı değildir.

Eeee, adamı boş yere Cleveland’ da Bölüm Başkanı yapmıyorlar.

Yeni ilaç pahalı ilaçtır ama…

Halk arasında kolesterol ilaçları olarak bilinen statinler dünyada en çok satan ilaçların başında geliyor ama önümüzdeki günlerde büyük firmaların statinlerden elde ettikleri kazanç hızla azalacak.

Çünkü patent süreleri dolan bu ilaçların jenerik formları çok ucuz fiyatlarla eczane raflarını doldurmaya başladı.

Az kârla yetinmek gibi kötü bir âdeti olmayan büyük firmalar yeni kolesterol ilaçlarından statinlere nazaran çok daha fazla para kazanacaklarını çok iyi biliyorlar.

Bu yeni kolesterol düşürücü ilaçlar “çok daha pahalı” da olacak; çünkü bunlar laboratuarda üretilen ve üretim maliyeti yüksek olan antikorlardan (mono-klonal antikor) oluşuyor.

Forbes’ te yer alan habere göre PCSK9 inhibitörlerinin bir senelik tutarının 20 bin doları bulacağı belirtiliyor. Oysa Amerika’ da statin tedavisinin bir senelik maliyeti 400 dolar civarında.

PCSK9 inhibitörlerinin kolesterolü düşürüyor olması ruhsat almak için yeterli değil; bu ilaçların hem kalp krizi ve felçleri önlediklerinin ve hem de güvenli olduklarının ispat edilmesi gerekiyor fakat FDA bu “ufak ve önemsiz sorunları” ne yapar eder kısa zamanda hâlleder.

Görünen köy kılavuz istemez; Nissen Hocamız da uygun gördüğüne göre PCSK9 inhibitörlerinin ruhsat alması eli kulağında demektir.

Gelelim neticeye

Statin lobisine “ âcizane” bir tavsiyem var:

Statinlerin devri kapanıyor; yeni bir dönem başlıyor.

Aynen FDA’ nın yaptığı gibi statinlerin hafıza kayıpları, diyabet, kas hasarı gibi çok ciddi yan etkileri olduğundan; bunların kolesterolü yeteri kadar düşürmediklerinden; yeni ilaçları denemek gerektiğinden dem vurmaya başlayın.

İstikbâl göklerde değil yeni ilaçlardadır.

Nissen Hoca’ nın “Nasıl bilirdiniz?” sorusuna da hazırlıklı olun.

Çekinmeyin; son defalık “İyi bilirdik” diyin.

KAYNAK

http://www.forbes.com/sites/johnlamattina/2012/03/26/new-cholesterol-lowering-drugs-will-test-the-future-healthcare-system/

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. tuna erinçler dedi ki:

    Sadece kolesterol ,ilaçları için değil, Türkiye’de satılan tüm ilaçlar için araştırma gerekli. Yurt dışında çok kullanılan ve yararlı oldukları saptanmış ucuz ilaçlardan bazıları Türkiye’ye bir türlü gelemiyor da yeni çıkan pahalı bir ilaç hemen geliyor. Ancak aynı işi gören ve yıllardan beri yurtdışında kullanılmakta olanı bir türlü gelememiş. Bu nasıl oluyor?

  2. Metin Uğurlu dedi ki:

    Nissen hoca yıllar yılı statin lobisine yardımcı olmuştu, yeni ilaç çıkınca onlar yeni ilaca yanaşacak, olmadı onların devirleri (statincilerin) sona erecektir.

  3. d.demircioğlu dedi ki:

    kolestrol düşürme ilacı olan statinler,insanların belli bir kısmının kolestrolünü düşürmüş, ancak hangi grubun kolestrolünü düşürdüğü bilinmediğinden,her kalp damar hastasına tavsiye edildiğini murat tuzcu’dan öğrendim.eğer zararlı oluyor ise bunun tabinin dokturumuz tarafından yapılacağını kardiyoloji derneği söyladi.

Siz de yorumunuzu paylaşın: