SAHTE DOKTOR YAKAYI NASIL ELE VERDİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

CNN’ in haberinde yer alan sahte doktor “hasta muayene etmek” gibi Hipokrat döneminden kalma ilkel bir yöntemi uygulamaya kalkmasaydı kesinlikle yakayı ele vermezdi (1).

Kendisine “El değmeden hasta muayenesi” başlıklı yazımı hediye ediyorum (2):

“Modern tıbbın doktorları, hastalarını çoktandır el değmeden muayene etmeye başladı. Başınız mı ağrıyor hemen bir MR çekiliyor. Midenizde şişkinlik mi var, endoskopisiz teşhis konmuyor. Öksürdüğünüz için akciğer tomografisi Allah’ın emri oluyor. Çarpıntınız varsa anjiyo yapılmadan hastaneden çıkmanız adeta imkânsız. Onlarca çeşit kan tahlilini saymıyorum bile.”

Hastalar, bilgilerini yenilemeyen ve kendilerini topluma “tecrübeli hekim” diye yutturmaya kalkan etıbbaya zaten artık kesinlikle güvenmiyor.

Bunu böyle bilin.

***

CNN’ de Özge Aydos’ un haberi:

İstanbul’da yaşayan 31 yaşındaki E.T’nin kendini kalp cerrahı olarak tanıtıp, sosyal medyadan tanışıp sevgili olduğu kadınları dolandırıldığı iddia edilmişti. E.T’nin KOAH hastası bir kişiyi muayene ederken çektirdiği görüntüler ortaya çıktı.

Mert Mercan adıyla sosyal medyada değişik platformlarda hesap açan E.T kendini kalp cerrahı olarak tanıttığı, sosyal medyadan tanıştığı kadınlarla sevgili olduğu, kiminden borç aldığı, kimine evine sattırmak istediği, kimine ise ‘Çok ünlü bir CEO’nun babasının ameliyatını yaptım, o şirkete para yatır’ dediği iddia edilmişti.

E.T’nin sosyal medya hesaplarında fotoğraflarını kullandığı doktor Engin Kavak olayı yargıya taşımıştı. Sahte doktor E.T’nin KOAH hastası bir kişiyi muayene ederken çektirdiği görüntüler ortaya çıktı. 

E.T, videoda hastanın oksijen borusunu çıkarıyor, konuşmaya zorluyor ve kişiyi ‘bir daha ameliyat edeceğini’ söylüyor.

Öte yandan E.T doktor sitelerinde kendine bir profil oluşturmuş, sağlıkla ilgili gelen sorulara da yanıt veriyor. Doktorların uyarısı ise hastaların bu sitelere kesinlikle bakmaması. Çünkü bu sitelerde kişiler sadece mail adreslerini kullanarak doktor profili oluşturabiliyor. 

Kaynaklar:

1. https://www.cnnturk.com/video/turkiye/sahte-doktor-koah-hastasini-muayene-ederken-goruntulendi

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2011/06/04/yazilar/elestirel-yazilar/tip-egitimi/el-degmeden-hasta-muayenesi/

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. dursun dedi ki:

    Mütthiş bir analiz tabii anlayanlara.

  2. Hande Sönmez dedi ki:

    Haklıdın hoca ama 5 dakkada dokturun muayene yapmaı imkansız. Gelsin tomografi gitsin mr.

Siz de yorumunuzu paylaşın: