YAŞLANMAYA KARŞI EN ETKİLİ BESİN BULUNDU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Pennsylvania Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, ergothioneine ve glutathione bulunan mantarların yaşlanmaya karşı en faydalı besinler olduğu ortaya çıktı.

Kuvvetli antioksidan olan her iki madde de serbest oksijen radikallerini ortadan kaldırarak etkili oluyor.

Araştırmada test edilen 13 mantar türü içinde lezzeti de mükemmel olan “porcini” mantarlarının en yüksek antioksidan aktiviteye sahip oldukları belirlendi.

Uzmanlar, diyetleri antioksidan bakımından zengin olan İtalya ve Fransa’ da Alzheimer ve Parkinson, kanser, damar sertliği gibi yaşlanmayla ilgili hastalıkların diyetleri antioksidan fakiri olan USA’ ya göre çok daha az görüldüğünü vurguluyorlar.

Gıdaların enerjiye çevrilmeleri sırasında serbest oksijen radikalleri oluşuyor ama vücudun kendi antioksidan sistemi sayesinde bunlar bertaraf ediliyorlar.

Oksijen radikalleri bir elektronla birleşmediklerinde hücrelere, proteinlere ve hatta DNA’ ya da zarar veriyorlar.

Uzmanlara göre yaşlanmaya karşı günde beş baş mantar yemek yeterli oluyor ve bunlar sıcağa dayanıklı olduklarından pişirilmeleri etkilerinde bir azalmaya yol açmıyor.

Gelelim neticeye

BİR: Uzun ve sağlıklı yaşamanın sırrını Çin’ de Maçin’ de yetişen sihirli ot, çöp, sap, saman, püskülde ve bunlardan üretilen besin desteklerinde arayan “şaşkınlara” duyurulur.

İKİ: Mantar yiyin ama mantar haplarından aman uzak durun! Vitamin ve antioksidanların fazlasının zararlı olduğunu da sakın unutmayın.

Kaynak: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S030881461730691X

Yazı için 7 yorum yapılmış:

  1. ayşe dedi ki:

    Hocam, meyve ve sebzelerin benzedikleri organa iyi geldiğini duymuştum. Mesela ceviz beyine benziyor ve beyine çok iyi geliyor. ben de mantarın baş kısmını buraya adını yazamayacağımız bir organa benzettim. Mantar acaba bu organa da iyi gelir mi? Evet derseniz kocama her gün yedirmeyi düşünüyorum.

  2. buse dedi ki:

    bu normal yediğimiz mantarlardan mı yoksa pahalı bir mantar mı

  3. y.t. dedi ki:

    Ayşe hanım bence siz beyefendiye mevlüt okutun lokum dağıtın siz de şansınıza küsün.

  4. Hüsnü dedi ki:

    Ayşe hanım, siz kocanıza bence hıyar yedirin. İşiniz daha da kolaylaşır

  5. Orhan dedi ki:

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz divertikül hatasıyım.aspirin atak yapıyor.Onun yerine ne kullanabilirim.

  6. Turgay dedi ki:

    Rasim bey, bu tür bilgilerin dogrulugunu teyit etme şansımız olmadığı için bu arastirmalari yapan akademik unvana sahip degerli bilim adamlarımiza güvenmek zorundayız. Bir önceki makalede serbest oksijen radikallerine karşı antioksidanlarin kullanilmasinin tam tersine zararlı olduğu yazarken, Bu makalede yaslanmaya karsi kullanılan mantarda ergothioneine, glutathione maddelerinin kuvvetli antioksidan oldugu ve serbest oksijen radikallerini yok ettiği belirtiliyor. Sağlıkli olan yaşlandıkça ortaya cikan serbest oksijen radikallerini yok etmekmidir, degilmidir ? İlgi ve bilginiz için sonsuz teşekkürler,
    Saygılar.

  7. ZEKİ dedi ki:

    Değerli Turgay Bey,

    Maalesef toplum olarak en önemli eksiklerimizden birisi de yeterince okumamak, araştırmamak..Okuyup araştırdıklarımızı da mantık süzgecimizden geçirip değerlendirmemek maalesef..

    Siteyi inceleyip yazıları dikkatle okursanız aşağıda alıntıladığım değerlendirmeleri göreceksiniz:

    “Araştırmada, bu antioksidanların reaktif oksijen radikallerini, DNA hasarını ve p53 ekspresyonunu azaltarak tümör büyümesini hızlandırdıkları belirlendi.

    Oksijen radikalleri ve DNA hasarının azalıyor olması önemli ama aynı zamanda p53 proteinin yapımının azalması durumu tersine çeviriyor

    Sebze ve meyvelerde tabii olarak bulunan birçok vitamin, mineral, karoten, likopen ve başka maddeler serbest oksijen radikallerini etkisizleştirerek hücre DNA’ sında meydana gelebilecek hasarları önlüyor ama bunların p53′ ü baskılaması söz konusu değil.”

    Yani benim anladığım kadarıyla doğal olarak meyve ve sebze ile beslenmede p53 azalması/baskılanması sözkonusu değil deniyor.

    Sağlıkla sıhhatle kalın…

Siz de yorumunuzu paylaşın: