LEBLEBİ GİBİ ANTİDEPRESAN YAZILMAZ BU ÜLKEDE KARDEŞİM

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

İstanbul Tabip Odası için insan sağlığı mı, devletin gereksiz ilaçlara harcadığı milyarlar mı yoksa ilaç endüstrisinin kayıpları mı önemli tam anlayamadım.

Karatay’a gelince…. yanlış kelam sarf etmiş.

Antidepresanlar leblebi gibi yazılmaz” diyeceğine “antidepresan içen fıstık gibi olur” deseydi, bırakın ceza yemeyi aksine mükâfatlandırılırdı! 

***

Benim de sitemde antidepresanların yanlış veya gereksiz kullanımı ile ilgili birkaç yazım var:

ANTİDEPRESANLAR LEBLEBİ GİBİ YAZILIYOR http://ahmetrasimkucukusta.com/2011/08/08/yazilar/tip-yazilari/modern-hayat/antidepresanlar-leblebi-gibi-yaziliyor/

YÜKSEK DOZ ANTİDEPRESANLAR GENÇLERDE İNTİHAR RİSKİNİ ARTIRIYOR

http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/05/01/yazilar/tip-yazilari/ruhsal-hastaliklar/yuksek-doz-antidepresanlar-genclerde-intihar-riskini-artiriyor

ANTİDEPRESAN ÇILGINLIĞINA KİM DUR DİYECEK? http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/08/12/yazilar/tip-yazilari/ruhsal-hastaliklar/antidepresan-cilginligina-kim-dur-diyecek/

ANTİDEPRESANLAR DEPRESYON YAPIYOR http://ahmetrasimkucukusta.com/2011/11/30/haftanin-haberi/antidepresanlar-depresyon-yapiyor/

***

 NTV’ nin haberi:

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay‘ın, “Leblebi gibi antidepresan yazılmaz bu ülkede kardeşim” sözlerine tepki gösteren Psikiyatri Derneği, İstanbul Tabip Odasına suç duyurusunda bulunarak Karatay’ın cezalandırılmasını istedi. 

İstanbul Tabip Odası şikayet üzerine soruşturma başlattı. Tabip odasına 12 sayfalık savunma sunan Karatay’a 882 lira ceza kesildi.

CANAN KARATAY’DAN AÇIKLAMA

İstanbul Tabip Odası’yla bir kez daha karşı karşıya gelen ve 882 lira ceza alan Prof. Dr. Canan Karatay ise, “Yalnız psikiyatristler değil, kadın doğumcular, ortopedistler, cerrahlar, fizik tedavi uzmanları da bu ilaçları yazıyor. Kontrolsüz olarak antidepresan kullanılmaktadır ve buna gerek yoktur’ dedik bu onları dillendirdik. ‘Bağırsakları sağlam tutarsak depresyonun da büyük bir kısmı azalır’ dedik buna kızdılar” açıklamasında bulundu.

Kaynak: https://www.ntv.com.tr/saglik/canan-karataya-istanbul-tabip-odasindan-ceza,AlHWTfs9aEKX0pz0w60ILA

***

EK 1 (5.12.2023): Tıp uzmanları ve politikacılar, hükümete yazdıkları açık mektupta Birleşik Krallık genelinde reçete edilen antidepresan miktarının azaltılması çağrısında bulundu.

NHS’ye göre, İngiltere’de 2022-23 yıllarında toplam 8,6 milyon hastaya antidepresan reçete edildi ve bu miktar 2011’den bu yana neredeyse iki katına çıktı.

Ruh sağlığını iyileştirmiyor

Salı günü British Medical Journal’da yayımlanan mektupta şu ifadeler yer alıyor: “Antidepresan reçetelendirilmesindeki artış, nüfus düzeyinde ruh sağlığı sonuçlarında bir iyileşmeyle ilişkili değildir; bazı ölçümlere göre antidepresan reçetelendirilmesi arttıkça bu durum daha da kötüleşmiştir.”

Mektupta, antidepresan reçeteleme oranının azaltılmasının, hafif rahatsızlıklar için antidepresan reçetelenmesinin durdurulması ve reçeteli ilaçlardan yoksunluk semptomları yaşayanlara yardımcı olmak üzere yeni hastalar için 24 saat hizmet veren ulusal bir reçeteli ilaç yoksunluk yardım hattı ve web sitesinin finanse edilmesi ve sunulması gibi önlemlerle sağlanabileceği belirtildi.

BMA başkan yardımcısı Prof Sam Everington ve Uluslararası Psikiyatrik İlaç Bırakma Enstitüsü başkanı Prof John Read’in de aralarında bulunduğu tıp uzmanları tarafından imzalandı.

Kaynak: https://medimagazin.com.tr/guncel/asiri-antidepresan-recetelenmesi-toplumun-ruh-sagligini-artirmiyor-hatta-bozuyor-108571

Makale: Politicians, experts, and patient representatives call for the UK government to reverse the rate of antidepressant prescribing

K: https://www.bmj.com/content/383/bmj.p2730

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran, Çocuk İmmünoloji-Allerji Mütehassısı dedi ki:

    Asabiye mütehassısı babacığım rahmetli olalı on yıl oldu, adı geçen odacığın hala haberi yok, aidat talep ediyor.
    Bu odacıklar para toplamak ve big pharma’ya hizmet etmekden başka bugüne kadar ne iş yapmışlar, gören, bilen, duyan var mı?
    Ceza vermiş miş!

  2. Nurcan dedi ki:

    Psikiyatri Derneğinin psikiyatrik bakımdan muayenesi gerekiyor.

  3. nazan içen dedi ki:

    nefes alamıyorum diye gitt
    iğim dahiliyeci bana lustral yazmıştı şok oldum oysa ki alerji hastasıyım püskürtme başlıklı temizleyiciden tıkanıyormuşum meğer onu da kendim keşfettim

Siz de yorumunuzu paylaşın: