MERCİMEK KÖFTESİ KANSERSAVAR İLAN EDİLDİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Mercimek köftesi kansersavar ilan edilmiş!

YE-MEZ-LER!

BİR: Mercimek köftesi de, yeşil çay da, zerdeçal da ve başka herhangi yiyecek veya içecek de çok yeyip içseniz de kanseri önlemez.

Sağlıklı beslenme bir bütündür ve sağlıklı beslenenlerin kanser riski düşüktür.

İKİ: Kanseri önleyen gıda yerine asıl “kansere yol açan yiyecek ve içecekleri” dikkate almak gerekir. 

Endüstrinin elinin değmediği hiçbir gıda kanserojen değildir.

ÜÇ: İşlenmiş, katkı maddeleri eklenmiş ve paketlenmiş bütün gıdalar kanser riski taşır.

DÖRT: İşlenmiş şeker, un ve trans yağlardan yani hazır gıdalardan kesinlikle uzak durmak gerekir, bunları zerresi dahi sakıncalıdır.

***

Hürriyet’ te Mesude Erşan‘ ın haberi: 

Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü’nün (AICR) kansere karşı önerdiği dünya besinler listesinde Türkiye’den mercimek köftesi yer alıyor. Enstitünün farklı coğrafyalardan önerdiği ilk 7 besin içinde yer alan mercimek köftesi anti-kanser listesine protein ve lif yönünden zengin olması nedeniyle girdi.

Kanserle ilgili araştırmalar yapan Sabancı Üniversitesi Moleküler Biyoloji Genetik ve Biyomühendislik Programı öğretim üyesi Doç. Dr. Devrim Gözüaçık, hastalığa yakalanmayı önlemede en etkili yollardan birinin sağlıklı beslenme ve hareket olduğunu söylüyor.

Sebze, meyve, baharatlar ve balığıyla Türk mutfağının geleneksel tatlarının (kebaplar hariç) anti kanser olduğunu belirten Gözüaçık, “Tabii ki sadece bunlarla kanser yüzde 100 önlenebilir demek mümkün değil. Bazı aktif maddeleri tüketmekte fayda var. Mesela yeşil çayla ilgili çok çalışma var. Fermente yeşil çay veya beyaz çay denilen bazı çaylar içinde çok etkili polifenoller, antikanser maddeler olduğu düşünülüyor. Zerdeçaldaki kurkumin maddesi ilgili çalışmalar kanserli hücreleri intihara sürüklediği düşünülüyor. Yemeklere bir parça zerdeçal serpiştirdiğiniz zaman kanser riskinizi düşürüyor. Başka antioksidan içeren sebzeler meyveler tüketilebilir” diyor.

Mercimek köftesi kansersavar ilan edildi

TEDAVİDE AVATAR YÖNTEMİ

Kanser tedavisiyle ilgili çalışmalar da  çok koldan sürüyor. Bu konuda fütüristik bazı çalışmalar var. Bunlardan biri de ‘avatar tedavisi’. Tümörden bir örnek alınıyor, önce genom analizleri yapılıyor. Birkaç günde tamamlanan genom analiziyle, tümörün bütün genlerini analiz etmek ve bozukluklarını görmek mümkün. Örneğin avatar tedavisinde, alınan parçayı 200’e bölüp, 200 tane fareye enjekte edip ondan sonra çeşitli ilaç kombinasyonlarıyla tedavi etmeye çalışıp en iyi sonuç veren kombinasyonu hastaya verme gibi bir yaklaşım söz konusu. Gözüaçık, “Bu tip yaklaşımların yanında doku mühendisliğiyle tümör dokularını çipler üzerinde üretip onların ilaç kombinasyonlarıyla tedavileri de deneniyor. Geçen yılın en büyük gelişmelerinden biri olan bağışıklı tedavisi de (bağışıklık sisteminin o kişinin kanserine karşı eğiterek kanser hücrelerinin yok edilmesi) çok ümit verici sonuçlar vermeye başladı” diyor.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/mercimek-koftesi-kansersavar-ilan-edildi-40934658

Siz de yorumunuzu paylaşın: