ZERDEÇAL MUCİZESİ DE BOŞ ÇIKTI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Journal of Medicinal Chemistry de yayınlanan yeni bir araştırma makalesinde zerdeçalda bulunan en önemli kimyasal turmerik’ in sağlığa olan etkilerinin abartılı ve sınırlı olduğu açıklandı (1).

Literatürde binlerce araştırma olmakla beraber zerdeçalın sağlığa olan faydalarını ispatlayan çift-kör, plasebo-kontrollü hiçbir araştırmanın olmadığı bildiriliyor.

Makale, Hint ve Çin mutfağının vazgeçilmezlerinden olan turmerikle yapılan klinik ve epidemiyolojik araştırmaların sonuçlarının medyaya doğru yansıtılmadığını ve kurkuminin tek başına bir gıda olarak veya gelecekte ilaç araştırmalarında kullanılabilmesinin de çok şüpheli olduğunu ortaya koyuyor.

Birçok araştırmacının endüstri ile menfaat münasebetleri bulunması ise araştırmaların güvenilirliğini zedeleyen bir başka önemli husus.

Araştırmacılardan bazıları, gıda takviyesi şirketlerinin sahibi ve bunların satışlarının artması tabii ki onların çok işine geliyor.

Kurkumin mucize bir besin ögesi değildir

Bu araştırmayı Time dergisine yorumlayan diyetisyen W. Bazilian tam benim kafamda biri.

Diyor ki (2): “İnsan ve hayvanlarda yapılan çalışmalar bu baharatın sağlığa bazı faydaları olduğunu gösteriyor ama herhangi bir yiyecek veya bir yiyecekten çıkarılan bir besin ögesi her şeyi tedavi etmediği gibi kurkumin de her şeye deva olmuyor.

Kurkumin mucize bir besin ögesi değil ama bir yiyecekteki farklı besin ögelerinin sinerjistik etkileri olabilir.

Şeker, tuz ve yağ eklenmeden çeşitli otlar ve baharatlarla sağlıklı gıdaların daha lezzetli olması sağlanabilir.”

Tıpkı elma yemek varken kuersetin hapı içmenin, balık yemek varken omega 3 hapı yutmanın, güneşlenmek varken D vitamini hapına abone olmanın akıl ve mantık dışı olması gibi!

Zerdeçal karabiberle daha iyi emilir

Bir başka diyetisyen de zerdeçalı tavsiye etmeye devam ettiğini söylüyor ve şunları ekliyor (2):

Kurkuminin emilim problemi eskiden beri biliniyor ama bu, zerdaçalın sağlığa faydasız olduğu anlamına gelmez.

Karabiberle beraber yendiğinde zerdeçalın emilimi kolaylaşıyor.

Gelecekte çift-kör çalışmaların yapılacağını umuyorum ve zerdeçaldan ümitliyim.

Zerdeçal, fazla yendiğinde asit reflüsü, kan şekeri düşüklüğü ve başka yan etkilere yol açabiliyor”.

İlaçlar gibi vitamin ve gıda desteklerinin de modası var

Vitaminlerin, minerallerin, balık yağının devri çoktan geçti gitti.

Son senelerin modası “süper-gıdalar” adıyla satılan ürünler.

Bunlar içinde de en gözde olanı “zerdeçal”!

Zerdeçal, anti-enflamatuar ve anti-oksidan etkileriyle göklere çıkarılıyor, başta kanser ve Alzheimer birçok hastalığa karşı kalkan olarak tanıtılıyor.

Benim böyle süper-gıda, mucize-besin, hayat kurtaran kür gibi ifadelerden nefret ettiğimi devamlı okurlarım gayet iyi bilirler.

Bana göre mucize besin diye bir şey yoktur, herhangi bir gıda ile bir hastalığın önlenmesi veya tedavisi mümkün değildir.

Beslenme bir bütündür ve tek tiptir; herhangi bir hastalığa karşı veya herhangi bir organ için özel bir yiyecek veya beslenme diye bir şey yoktur.

Gelelim neticeye

Adı “altın baharata” çıkan zerdeçal tabii ki faydalı bir baharattır, tabii ki soframızda bulunmalı ve makul miktarda yenilmelidir ama bundan mucize bekleyenler yanılırlar.

Hocaları müritleri, bitkileri tüccarları uçurur.

Paranızı kurkumin haplarına kaptırmayın.

Mucize tüccarlarının oyununa gelmeyin.

Kaynaklar:

1. http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jmedchem.6b00975

2. http://time.com/4633558/turmeric-curcumin-inflammation-spice/

Yazı için 31 yorum yapılmış:

  1. ali murat dedi ki:

    Televizyonlara fitoterapi uzmanı falan gibi ünvanlarla çıkan ve ekranlarda güya evde yapılacak kürler anlatanların hepsi de tüccar doktorlar. Hepsinin de şirketleri ve pazarladıkları bitkisel gıda takviyeleri var. Bunlar çaktırmadan kendi reklamlarını yapıyorlar ama televizyonlar buna bilerek mi alet oluyorlar anlayamadım.

  2. Bekir Kara dedi ki:

    Ahmet Hocam senden de astım ve alerjiler için gıda takviyesi bekliyoruz,köşe olursun valla köşe.

  3. Burçak dedi ki:

    Yaklaşık 1 aydır bu sayfanızı okuyorum. Güvendiğim bir doktordunuz ama artık size o kadar çok kızıyorum ki. Sizin durmadan eleştirdiğiniz o diğer para babalarından zerre kadar farkınız yok. Hatta daha kötüsünüz. O marankiden filan da yok. Bence siz artık kemoterapi manyaklarının kulvarındasınız. Okuyucularınızı onların kucağına atma hedefindesiniz. Bir yerlerden çalışmalar bulup, çok kesin ve emin ifadelerle burada paylaşıyorsunuz. O çalışmalar doğruysa bile, siz doğruysanız bile yemin ederim siz çok hatalı bir yoldasınız. Neden bunları yazıyorum? Her şeyi sağlıklı beslenmeye bağlıyorsunuz! benim annem diyuetisyen! sigara içmez, alkol almaz. Spor yapardı. Son aşama meme kanseri, bütün kemiklerine metastaz yapmış. Defalarca radyoterapi ve kemoterapi gördü, ameliyat oldu. Hiç ümit yok artık!!!!!!! son aylarda son çare olarak!!! zerdeçal, mantar vs gibi çarelere yöneldik. Annemde önemli ilerleme başladı. Ama siz bu paylaşımları yapıp duruyorsunuz sürekli ve yemin ederim o ufacık plasebo etkisi bile varsa, o ufacık umut varsa, alıp süpürüyorsunuz. Bari boş çıktı demeyin! Bütün başlıklarınız böyle! Çok mu eminsiniz? Elin yaptığı çalışmaları pervasızca paylaşıp duracağınıza, şu paylaştıklarınızı siz keşfetseydiniz! Şüpheli deyin, ne bileyim, siz ne biçim doktorsunuz? ne biçim bilim adamısınız? Siz neyin peşindesiniz? Aklınız sıra insanları sağlıklı beslenmeyemi teşvik ediyorsunuz? Başına gelmeyen bilemez bunları. Başınıza gelmez umarım. Umarım zerdeçala, çöerkotuna filan bel bağlamazsınız bir gün. O zaman anlarsınız siz bu üstün körü ve pervasızca yazdıklarınızın aptallığını. Ben eminim ki annemden daha sağlıklı besleneni yoktur. Siz annemden daha sağlıklı besleniyor olamazsınız mesela. İnsanlar bu yöntemlerle uğraşmasınlar ve gidip kendilerini o saçma sapan insafsız ve acımasız doktor müsveddelerinin kucağına atsınlar diye yazıyorsunuz siz bunları. Topalmışsınız kendiniz gibileri, her yazdığınızın altında bir kaç yalaka. Emin olun size hakaret yada beddua etmemek için kendimi zor tutuyorum. Hiç birinizin diğerinden zerre kadar farkınız yok. İşiniz gücünüz kendinizi tatmin etmek. Teter artık be yeter……….

  4. solmaz dedi ki:

    İlaçsız hayat diyerekten palavra sallayan tüccar doktorlar kedni adlarıyla yüzlerce liraya hap satıyorlar.

  5. cemal dedi ki:

    Televizyonlarda sağlık beslenme, bilmem ne kürleri diye güya halka bedava öğüt verme görüntüsü çekenlerin asıl amaçlarının kendi gıda desteklerini satmaları olduğunu şimdi daha iyi anlaşılıyor.

  6. yalakanın hası dedi ki:

    Burçak isimli okuyucu ya bu hapları satan tüccarlardan birinin adamı ya da yazının gelelim neticeye bölümünü okumamış veya da okumuş anlamamış veya da anlamış ama işine gelmemiş.

  7. Hasan Ellialtı dedi ki:

    Birazda kemoterapi mucizesinden bahset bize.Journal of Medicinal Chemistry denen FDA uşağı kurumların güvenilmez raporlarına neden güvenelim. Sizide kesinlikle güvenli bulmuyorum. Eğer bu dayfa size aitse.

  8. Dr ercument konur dedi ki:

    Meslektaşınız olarak üzülerek toplumu yaniltmanizi seyrediyorum.bilginiz ve bukonuda pıratiginiz olmadan insanları yanlış yönlendiriyorsunuz bunu derhal kesiniz.d vit ve omega içinde aynı yanlışları yaptınız.kendi alanınızla ilgili paylaşımlar yapsanız.. ..

  9. TC vahap dedi ki:

    Dr. ercüment beyin fitoterapi veya gıda desteklerinden menfaat temin eden biri olduğuna kuşkum yok. yazısı menaffat zedelenmesini ortaya koyuypr. sen üzülmeye devam et doktor bey biz hocamızın halkı uyaran tüccarların ekmeğeine kan doğrayan yazılarından çooook ama çooook mutluyuz.

  10. MUHARREM dedi ki:

    Bitkisel ilaç satarak halkı kandıranların bu sitedeki yazılardan hoşlanmaması çok normal

  11. LALE ANADOL dedi ki:

    Merhaba Burçak annenize belkide deva olabilecek bir doktor tanıyorum,e-mail adresinizi verirseniz size telefonunu veririrm…Sevgiyle kalın…

  12. faik dedi ki:

    Zerdeçal acaba hangi hayvanın yiyeceği?

  13. Emre Aktaş dedi ki:

    Arkadaşlar, bu memlekette ne kadar çok ot-çöp-sap-saman uzmanı ve bitkisel ilaç tüccarı doktor varmış, hayretler içindeyim. Lale hanım beni bu hokkabazlar koruyacak bir doktor da önerseniz neiyi olacak.

  14. Harun dedi ki:

    Televizyonda adeta bir anti-kapitalist halk kahramanı gibi konuşan fitoterapist bir arkadaş var.. Hani şu Sağlıklı Yaşıyoruz tarikatının da ha bire pohpohladığı, reklamını yaptığı..

    Öyle ne güzel konuşuyor ya TV’de gayet kapitalizm karşıtı söylemler, yok ilaç endüstrisi şöyle, yok Amerika böyle vs..

    Sonra bir bakıyorsun kendisinin Nişantaşı’nda darphan.. eee kem küm muayenehanesi var.

    Neydi arkadaşın sloganı? “ilaçsız yaşam” Ooo aaman aman ne güzel. Yazıyoruz google’a “ilaçsız yaşam” diye. Çıkan ilk sayfaya bakıyoruz.. O da nesi? Hocamızın bitkisel destek ürünleri sattığı mağaza çıkıyor karşımıza. Sonra bir de bakıyoruz ki 60 kapsüllük bir kutu zerdeçal hapını sadece ve sadece 170 (yüz yetmiş) TL’ciğe satıyor. Ka-de-ve dahildir herhalde. :)) Ne diyelim; hayırlı işler, bol güneşler. 🙂

    Bu arada Canan Hoca ve New life arasında ne gibi bir akçeli iş dönmüş olabilir bilen var mı?

    Ünlü olmadan önce New life’ın internet sitesinde görüyorduk da kendisini. :))

    Hımm omega-3 trigliserid form olacakmış mutlaka. Başka türlü olmazmışmış. Bakıyorsun o tarihte Türkiye’de sadece New life satıyor o ürünü. Zaten hanımefendi de efa s-1200 ürününü tavsiye ediyormuş. Neyse tesadüftür yaa.

    Eee omega-3 mutlaka yanında kuvvetli bir antioksidanla alınmalı diyor hanımefendi. CQ10’mi dedi biri? Ama öyle her COQ10 olmaz haa. CO-QH olacak illa. Bir de bakıyorsun aaa o tarihte Türkiye’de sadece New life satıyor o ürünü.

    D vitamini olmazsa olmaz. Aman efendim yanında mutlaka K2 vitamini de olmalı yoksa cıss olursunuz. Türkiye’de bir tek kim mi satıyor bu ürünü? Evet bildiniz. :))

    Kısa süre öncesine kadar bu ürünleri satan tek bir firma vardı Türkiye’de. Yeni yeni başka markalar çıktı.

    Daha çok yazılıp çizilecek şey var da, neyse..

    Şu Sağlıklı Yaşıyoruz tarikatının da acilen kapatılması gerekiyor. Halkı yanlış yönlendiriyorlar ve adeta birilerinin tetikçiliğini yapıyorlar.

  15. Burçak dedi ki:

    YALAKANIN HASI! benim yazdıklarımın karşısında eğer sen bunu söyleyebiliyorsan, sana yazıklar olsun. İyice utanmaz olmuşsunuz. Aksi görüş sahibine hemen tüccar demeye devam edin siz. Yazının sonunu okumamışım! Başlığını okudum, yetti bana sayın HAS YALAKA. Söylediğim tek şey şu: Rasim Küçükusta yada başka biri, hiç kimsenin attığı her başlıkta ve yazdığı her yazıda bu derece emin ve net ifadeler kullanarak, ölmeyi bekleyen insanların tutundukları son dalı kırmaya hakkı yoktur. YALAKANIN HASI ve RASİM KÜÇÜKUSTA başta olmak üzere, diğer dalga geçenler; inşallah ne demek istediğimi yaşayarak anlarsınız diyeceğim ama yemin ederim böyle şeyleri kimse için isteyemiyorum bir türlü……. Siz ne kadar insanlığını yitirmiş canlılarsınız böyle! Benim yazdığım tükenmiş bir insanın ricası idi sadece… ümitsiz deyince, yoğun bakımda hasta zannettiniz galiba! Okuyorlar buraları durmadan! Koskoca bir grup insan, buraları okuyorlar! Ne biçim doktorsun sen be RASİM KÜÇÜKUSTA! sen bari anla be! Zaten anlamamaya devam edersen, yasal süreci yakında başlatacağım. Bu sayfaları okuyanların önemli bölümü umutsuz kanser hastaları! Hepsi de bütün gün dertlereine derman arıyorlar umutla. Bir daha yeter artık demeyeceğim! Arkadaşımla beraber bu 5. ricamız! gerisine mahkeme, bakanlık ve BİMER bakar artık.

  16. yalakanın hası dedi ki:

    Burçak hanım mı bey mi bilemiyorum ama ben sana yazıyı okumadan yorum yaptığını yazdım ve sen de cevabınla evet okumadım başlığına baktım yalnızca diyorsun. Bizlere utanmadan yalaka diye hakaret ettiğin yetmiyormuş gibi bir de kalkıp mahkeme bakanlık bilmem ne diyorsun. Tablet veya akıllı telefon sahibi ol, internete girmeyi bil, yorum yazmayı becer, sonra da mağdurmuş gibi cevap yaz. Sen önce insanlara hakaret ederek zaman kaybedeceğine adam gibi yazıyı okumayı öğren. Hocanın insanları bitkisel şarlatanlara, umut tacirlerine karşı uyardığını gör de özür dile. Esas ben seni dava edeceğim, görürsün. Yalaka demenin ne demek olduğunu sana unutmamak üzere öğreticem.

  17. YUSUF dedi ki:

    AHMET Hocanın başlık yazısı yani manşeti şu şekilde “ZERDEÇAL MUCİZESİ DE BOŞ ÇIKTI” Ben bu konuya ilk baktığımda çok şaşırdım .Ya ben Ahmet hocayı çok tanımamışım yada farklı bir şey var dedim.Makaleye okudum,yorumları da okudum.Evet maalesef insanları suistimal eden her kesimden insan var.Fakat Ahmet hocanın yaklaşım tarzı beni şaşırttı.Ahmed hoca yazının sonunda kendine göre gerekli hatırlatmaları yapmış.Umut tüccarlarının tuzağına düşmeyin dikkatli olun demiş.Zerdeçal da faydalı bir ürün demiş.Fakat konunun başlığına öyle bir manşet atmış ki,zerdeçalin içini boşaltmış.Zerdeçalin insan sağlığına sağladığı fayda ayrı bir konu zerdeçal ve benzeri ürünler üzerinden insanları suistimal etmek ayrı bir şeydir.Birilerin bu tip yöntemlerle çok para kazanıyor olmasının zerdeçalin faydasını veya zararını değiştirecek hali yok.Ahmet hoca bu yazıda bir tek makale ile zerdeçalın içini boşaltı vermiş.O zaman Ahmet hoca ,zerdeçal faydalı olduğuna dair diğer ilgili bilimsel makaleleride yayınla ,bize tercüme ediver.Kim kimin değirmenine su taşıyor belli değil.Olan biz vatandaşlara oluyor

  18. BURÇAK dedi ki:

    Sayın LALE ANADOL; yorumunuzu çok geç gördüm, özür dilerim. Çok teşekkür ederim gösterdiğiniz ilgi için. Gerçekten çok memnun ettiniz beni. Eğer gerekirse mutlaka buradan yardımınızı alırım ama şu anda işler yoluna girer gibi:) tabii belki sadece 1 arpa boyu yoldur kat ettiğimiz ama bunca zaman sonrasında o arpa boyu yol beni çok sevindirdi. Dileyen dilediğini kötüleyebilir, umrumda değil. YALAKANIN HASI, sen hiç ama hiç umurumda değilsin. Git işine, Allahtan bul. Ne yani? Sen adını YALAKANIN HASI olarak kendin yazmışsın, ben de sana adınla hitap etmişim. Bunun neresi suç? Birine kendi beyan ettiği ad ile hitap etmek suç değildir. Zaten yalaka demek de suç filan değildir. üstelik çok da gerekesiz bir şekilde sana sayın bile demişim. Sen geç o boş lafları, ben her kelimeyi bilerek yazan biriyim kardeşim! karşılaştığın kişileri küçümseme sakın taşeron yorumcu! Üstelik; “Tablet veya akıllı telefon sahibi ol, internete girmeyi bil, yorum yazmayı becer, sonra da mağdurmuş gibi cevap yaz.” demişsin ya! kişiliğini ispatlamışsın. Yeterince zeka kokmayan basitin de basiti bir üsluba sahipsin ve sen asla ve asla bana laf yetiştiremezsin. Artık insanlığını mı yitirmişsin? adını mı yansıtıyorsun? bilemiyorum ama benim derdimi bile anlamaktan aciz bir es kaza yaratılmış olarak, kalkıp bana yazıyı okumamışsın deme bari. + AHMET RASİM KÜÇÜKUSTANIN BU YAPTIĞI SUÇ bunu bilsin, inanmıyorsa, bir avukat bulup, inceletsin. Burası internet, ne yazarsam gider demesin bence! Ciddiyim, bilsin ve üslubunu değiştirsin. Attığı tek bir başlığın bile ciddi psikolojik yıkıma sebep olabileceğini düşünmek zorunda. Sayfayı açıp, alan adını tescil ederken bunları kabul ettiğini açıkça beyan etmiş çünkü. O sınırlı sorumluluk beyanı da hiç bir işe yaramaz, bu sayfa sahibinin gerçekten kim olduğu alan sağlayıcıda bellidir, burada yazılan her şeyden de kendisi bizzat sorumludur. Sınırlısı şusu busu yok bunun. Yorumlardan da!… Yada kendisi bilir.

  19. ilhan dedi ki:

    insanlar kansere ilaç bulamadıklarından nasrettin hoca misali herkes haklı..diyelim ki eczanede kanser hapı var.kim uğraşır zencefil..zerdeçal meyan köküyle.daha çok dinleyecez bunları..çare kansere ilaç bulunmasıyla biter

  20. Ali dedi ki:

    http://m.ahaber.com.tr/webtv/yasam/akciger-kanserinin-zerdecal-ile-yendi-dunya-tip-tarihine-gecti

    Modern tıp Labaratuvarda fareler üzerinde deney yapıp sözde kansere çare ararken,bir başarı örneği ülkemizden geldi okuyun bakalım buna ne diyeceksiniz ! Budamı masal yanılıyorsun Ahmet bey 7000 üzerinde makale yayınlanan zerdeçal masal olamaz olmadığının ispatı ülkemizde ve ABD de gösterildi .

    Tabiki ilk önce şifa verenin ALLAH(C.C) olduğunu bilmek buna inanmak gerekiyor. Zerdeçal dediğimiz baharatı 5TL ye bir torba dolusu alıp 1 ay kullanılıyoruz bu bize ayda 5 TL ye mal oluyor,bu parayı hiç başarı elde edilemediği halde milyonlarca dolar harcanan kemetorapi ilaçlarıyla karşılaştırdığımızda kimin daha büyük pazar sahibi olduğu ortaya çıkar,bütün bu yazdığımız sebeplerle,bilimsel makalelerin de ispatladığı gibi, zerdeçal kanser tedavisinde mucizevi etkileri olan bir baharattır.Fitoterapi uzmanlarına güveniyorum ve inanıyorum özellikle Dr.Ümit Aktaş’a ve Pataloji ve fitoterapi uzmanı Dr.Elif Güveloğluna inanıyorum ,özellikle not düşüyorum kemetorapi kendisi kanser yapan bir zehirdir,kemetorapi sonrası gelişen metastazların baş sorumlusudur.Kanser hücresi oksijeni sevmez ,kaçar,bu konuda modern tıp ve fitoterapi uzmanları ittifak etmişlerdir.Vücuttaki oksijen molekülünü taze yeşil sebzelerin suyuyla,sodyum bikarbonatla,Himalaya tuzu ile hayvansal gıdalardan uzak durarak arttırabilirsiniz saygılarımla !

  21. metehan buğra dedi ki:

    SİZİN BENCE BOŞ VAKTİNİZ ÇOK… sağdan soldan bulduğunuz ve işinize gelen yayınları burada allayıp pullayıp yazıyorsunuz, böylece kendinizi diğer doktorlardan farklı, bilge, doğrucu göstermeye çalışıyorsunuz ancak tam aksi olduğunuzu düşünüyorum, SPEKÜLASYON yapıp rant elde ediyorsunuz, isminiz gündemde kalıyor, bu bir pazarlama politikası buna vakıfım, bahsettiğiniz yayınların tam aksi görüşünde olanda birçok bilimsel yayın var onlardan neden bahsetmiyorsunuz…yukarıda bir okuyucu yazmış aynı tavsiyede bende bulunayım size, burada şaov yapacağınıza bilimsel araştırma yapıp bunu kendiniz yayınlayın, tıp litaratürüne bir katkınız olsun eğer bunu yapabilecek kadar yetkinseniz tabi…..

  22. koray dedi ki:

    ALLAH İHTİYACI OLAN HERKESE YARDIM ETSİN İŞALLAH Bİ BAKIN BİÇOK NİVERSİTE ARAŞTIRMA SONUCU. http://www.zerdecal.org/curcumin-arastirma-sonuclari.php

  23. Emsal dedi ki:

    pubmed de birçok zerdeçal makalesi var, özellikle düzenli ve sağlıklı beslenemeyen şehir hayatında yaşayan eklem kas ağrıları olan bireylerde antienflamatuar destek olarak kullanılabilir.

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=curcumin

  24. Filiz dedi ki:

    Sayın hocam,
    Siz hep spekülatif başlıklarla okuyucuların bakış açılarını değiştirmek istiyorsunuz. Farkındalık yaratmak amacıyla yapıyor olabilirsiniz. Ama bazen gerçekten çok keskin ifadeler kullanıyorsunuz. Lütfen bilimsel olarak kesinliği henüz kanıtlanmamış her ne var ise konuya ilişkin üslubunuzu yumuşatın ve daha esnek yazmaya çalışın. Saygılarımla.

  25. oz tan dedi ki:

    bence siz herşeyin tersini söyleyerek öne çıkıp şov yapmayı çok seviyorsunuz. sizin besinler konusunda fetva verecek yeterlişikte bir uzman olmadığınızı biliyorum. neden kendi uzmanlık alanınızdışında bu kadar kesin konuşuyorsunuz. tek amacınız şov bence. kanser konusunda dedikleriniz de bence çok saçma.

  26. ahmet dedi ki:

    Bilim adamı invivo ve invitro deneyler yaparak bir şeylere ulaşarak bunu paylaşır. Amerkada bilmem kim bunu dedi şeklinde copy paste yapmaz.. Batı tıbbından şifa bulamayan amerikalılar doğuya çine gidiyor..

  27. Eren ışık dedi ki:

    Zerdeçal sayesinde annem8n iyileşmez dedikleri hastalığı iyileşti. Modern tıbbın (güya tadavi ediyor) güzide askeri bir kaç doktorunun receledigi ilâçlarsa kullananları bin pişman ediyor. Insanlar uyanıyor artık! Kimin şarlatan kimin dürüst olduğunu ayırmaya başladılar. Siz istediğiniz kadar böyle kötüleyin biz gıda takviyelerinin sağlığımıza faydalarını test ederek öğrendik!!! Kimyasal ilaçların da çöp olduğunu çok daha iyi anladık. Allah herkesi doğruya sevketsin insallah

  28. 1111 dedi ki:

    sizin bu konuda çalışmanız var mı. Bir çalışma mucize diyor diğeri değil diyor. Siz neye göre değerlendiriyorsununz.

  29. İlknur tuğrul dedi ki:

    Hoca dikkat çekmek için bir başlık atıyor sağ gösterip sol vuruyor ben yıllardır takip ediyorum hep aynı uslup olanı olduğu gibi yazsa dikkat çekmez diye düşünüyor sanırım yada kendisine bu sanal alemde rehberlik edenler böyle yap dikkat çek diyor

  30. Mehmet Mutlu dedi ki:

    Doktor var, doktorcuk var emperiyalistlerin küresel ilaç sanayisinin doktorları bizi ilaç bağımlılısı yapıp paramızı ve sağlımızı yok ediyorlar,fitoterapist,yani gerçek doktorlar bitkiler ile sağlımızı koruyorlar,ben asla ilaç öneren doktora güvenmem

  31. Saniyeoruc dedi ki:

    Doktora su konuda katılıyorum tabiki her bitki her derde deva değil .alıcı cogalsin adını 8 den 9za çıkarılıyor .aynı şey ilaclar için de geçerli …ilaçlar çoğunluk veya azınlığı hem bitki hem kimyasal diye biliyorum.. bitki ler tek başına katkısız olduğu için.insanlari tüccar yada satıcı sade bitki özellikli diyor.satis için .ilaç uzmanı doktor
    Bilinçsiz bitki tüketmeyin uyarıyor.dogrudur.bilincsiz bilmediğin birdsyi tüketmek ciddi sorunlar yaratabilir.. tekrar uzman doktor.soyle biz inceleyerek gözetim ettik ilaç üretimi yaptık .ne için nasıl kullanılır yazdık …insanları .iki arada kalıyor ..yine isteyen hem doktora gidiyor .ham aktara . gidiyor.bence bitki tukemini uzman doktora aile hekimine danisiyor

Siz de yorumunuzu paylaşın: