GRİP AŞISI ÖLÜMSÜZLÜĞÜN ÇARESİ OLABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Prof. Dr. Serhat Ünal’ ın Habertürk’ te yer alan açıklamalarını okuyunca gayriihtiyari “Gılgamış ölümsüzlük otunu aramak için boşuna yorulmuş, meğerse bu bir bitki değil grip aşısıymış” diye düşündüm.

Diyor ki:

Birincil koruma etkinliği zaman zaman suşların uygunsuzluğundan dolayı yüzde 30-40’lara düşük zamanlar olsa bile, o yıllarda ikincil koruma yani aşı yapılmış yapılmamış kişiler arasında her türlü hastalıktan ölüm, her türlü hastalıktan hastaneye yatış farkına bakıldığında; hastaneye yatışlarda yüzde 50-60, mortaliteden yüzde 80’e kadar çıkan bir fark var” (1).

Grip aşısının gribi yüzde 30-40 önlerken her türlü hastalıktan hastaneye yatışları yüzde 50-60, ölümleri yüzde 80 önlemesi gerçekten, başka hiçbir aşıda olmayan müthiş bir özelliktir ve bu bilginin mutlaka aşı prospektüslerine de eklenmesi gerekir.

Gel gelelim bu sözlerine bazı itirazlarım var.

Grip aşıları ne kadar etkili?

BİR: Benim bildiğim grip aşılarının etkinliği suşlar uygunsuz olduğunda yüzde 30-40’a değil yüzde 0’ a (SIFIR) kadar da düşebiliyor.

Mesela, geçen sene bu oran Avustralya’ da H3N2 türü virüslere karşı yüzde 10 olarak bulundu (2).

Başlangıçta orta derecede olan etkinlik birkaç ay sonra SIFIR’ a kadar düşebiliyor hatta sıfırın da altına inebiliyor (3).

kinds of flu shots ile ilgili görsel sonucu

İKİ: Grip aşıları suşlar yüzde 100 uyumlu olsa bile etkinlikleri olmayabilir çünkü aşı elde etmek için yumurtada üretilen virüslerin mutasyon gösterdikleri, bu adaptif mutasyon olmadığı takdirde üreyemedikleri “yeni” ortaya çıktı (4).

Olayın yeni anlaşılmasının olayın da yeni olduğu anlamına gelmediğini hatırlatırım, dünya 70 senedir yumurtada üretildiği için mutasyona uğrayan virüslerden üretilen aşılarla aldatılmış pardon aşılanmış olabilir!

Buna göre, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) salgın yapacak virüs suşunu doğru tahmin etmiş olsa bile yumurtada üretilen grip aşılarının etkili olması mümkün gözükmemektedir.

Buruna püskürtülerek uygulanan canlı virüs aşılarının koruyuculuğunun da yüzde 3 (ÜÇ) olduğu ortaya çıktı (5).

Oysa 2003’ de ruhsat alan FluMist 2013’ e kadar çocuklarda daha etkili diye pompalanmıştı.

Ezcümle, gribi önlemekte aciz kalan aşıların her türlü hastalıktan hastaneye yatışları ve ölümleri önlemesi bir tıp mucizesi olarak da değerlendirilebilir ama bu durum bana daha ziyade “Şeyh uçmaz müridi uçurur” sözünü hatırlatıyor.

Zaten CDC de “Aşıdaki suşlarla salgın yapan suş uyumlu ise grip için doktora gitme riski yüzde 30-60 azalır” diyor (6).

Bunları da geçelim, ABD’ de uygulanan grip aşılarından Flulaval’ in prospektüsünde “Aşılandıktan sonra grip hastalığında azalma olduğunu layıkıyla gösteren kontrollü araştırmalar olmadığı” bilgisi yer alıyor, fazla söze gerek de kalmıyor (7).

no flu shots ile ilgili görsel sonucu

Aşı yapılanlar arttıkça hastaneye yatış ve ölümler de arttı

Serhat Ünal’ ın grip aşısıyla ilgili verdiği rakamlar kendi araştırmalarına dayanıyor olmalı çünkü hep sözünü ettiği ABD’ de durum çok ama çok farklı ve seneden seneye de kötüye gidiyor.

Mesela CDC, 2017-18’ de USA’ da 900 bin kişinin grip yüzünden hastanelik olduğunu ve 80 bin kişinin grip sebebiyle hayatını kaybettiğini açıkladı (8).

Oysa CDC bugüne kadar ABD’ de gripten ölümleri senede 3-49 bin arasında bildiriyordu (9).

Salgın yapan virüsün doğru tahmin edilemediği 2012-2013 sezonunda bile ölü sayısı 56 bindi.

Giderek daha çok Amerikalı grip aşısı olurken, grip aşıları her türlü hastalıktan ölümleri yüzde 80’ e kadar azaltırken 80 bin Amerikalının gripten ölmesi akıllara ziyan!

Yoksa Amerikalılara grip aşısı diye başka bir aşı mı yapılıyor, ben çözemedim.

Hayâli ihracat gibi hayâli aşı da yapılıyor olabilir

Serhat Ünal diyor ki:

ABD bu indikasyonları da kaldırdı 6 aydan büyük herkesi aşılıyor. Yılda 250-260 milyon doz aşı yapıyorlar”.

Amerika’ da herkesin aşılandığı doğru değil ama bunun bir “Amerikan rüyası” olduğu rahatlıkla söylenebilir.

CDC Amerikalıların sadece yüzde 40’ ına aşı yapıldığını söylüyor ve ABD’ nin nüfusu da 327 milyon (10, 11).

Bu bilgilere göre ABD’ de yılda 250-260 milyon değil 130 milyondan az insanın aşı olduğu anlaşılıyor.

Bu durumda ya yılda 250-260 milyon doz aşı yapıldığı sözü palavra ya da bazı Amerikalılar CDC’ den habersiz aşı yaptırıyor olmalılar.

İnsan ister istemez “kedi buradaysa ciğer nerede” diye sormadan edemiyor.

Bu vesile ile “Grip aşılarının hiçbir koruyuculuğu olmadığını ve hiç grip aşısı yaptırmadığını” iftiharla söyleyen Başkan Trump’ a ABD’ de her sene en az 120 milyon doz aşının yapılmış gibi gösterilerek Amerikan maliyesinin aldatılıyor olabileceğini hatırlatırım (12).

USA people get flu vaccine ile ilgili görsel sonucu

Kimler aşı olmalı?

Serhat Ünal mutlaka grip aşısı olması gerekenleri tek tek sıralarken çok önemli bir grubu ya atlamış ya da bilgisi eksik.

Prof. Dr. Önder Ergönül’ den öğrendiğimiz “yılda 3 defadan fazla grip geçirenleri, sürekli bundan şikâyet edenleri” risk grubu içinde saymamasını halk sağlığı adına büyük bir eksikliği gidermek için ben hatırlatıyorum (13).

Grip aşısı ölümsüzlüğe çare olabilir mi?

Serhat Ünal’ ın açıklamaları insanda adeta grip aşısının ölümsüzlüğün çaresi olduğu intibaı oluşturuyor.

İnsan, Gılgamış da peşinden gelenler de ölüme çareyi otta çöpte yani yanlış yerlerde aramışlar” diye düşünmeden edemiyor.

Grip aşılarıyla dalga geçen, aşı yaptırmayı buruna su fışkırtmakla eş tutan Alabama Eyaleti Halk Sağlığı Bürosu Müdürü Dr. Jim McVay’ i ise Amerikalıların sağlığını riske atmamaya davet ediyorum (14).

Gelelim neticeye

Prof. Dr. Serhat Ünal’ ın “gribin şakaya gelmeyeceği” uyarısına tüm yüreğimle katılıyorum.

Ben de “gribi ciddiye, grip aşısını cidtiye alıyorum”.

Kaynaklar:

1.https://www.haberturk.com/antalya-haberleri/63969274-ic-hastaliklari-kongresinde-grip-soguk-alginligi-degildir-sakaya-gelmez-mesajiprof-dr#

2. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp1714916?query=TOC

3. http://www.cidrap.umn.edu/news-perspective/2013/01/studies-flu-vaccine-effectiveness-waned-over-2011-12-season

4. http://www.pnas.org/content/early/2017/10/31/1712377114

5. https://www.webmd.com/cold-and-flu/news/20160623/cdc-panel-says-flumist-nasal-flu-vaccine-ineffective#1

6. https://www.cdc.gov/flu/about/qa/misconceptions.htm 18.10.2018′ de erişildi.

7. http://thegreatcontroversy.info/vaccine-hoax-admitted.html

8. https://www.medscape.com/viewarticle/902666

9. https://www.cdc.gov/flu/about/disease/us_flu-related_deaths

10. https://www.webmd.com/cold-and-flu/news/20161212/just-40-percent-of-americans-vaccinated-for-flu-this-season

11. http://www.worldometers.info/world-population/us-population/

12. https://www.youtube.com/watch?v=cDARZJxzeoY

13. http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/10/08/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-asisi-yaptirmak-ya-da-yaptirmamak/

14. https://www.al.com/news/index.ssf/2016/09/flumist_like_spraying_water_up.html

***

Habertürk’ ün haberi:

20.Ulusal İç Hastalıkları Kongresi’nde konuşan Prof. Dr. Serhat Ünal, gribin şakaya gelmeyeceğini belirterek, “Ülkede anlamadığım şeyler oluyor. Fol yok, yumurta yok ‘grip aşısı zararlıdır’ diyorlar. Bazı isimleri belli doktor arkadaşlarımız çıkıp ‘aşıya ne gerek var?’ diyor. ‘Şunu karıştırın için’ gibi bilimsel bazı olmayan şeyler söylüyor.

“İnfluenza aşısının koruyuculuğunu tartışıyorlar ama dünya artık tartışmıyor”
Korunma kısmında mutlaka İnfluenza aşısının yapılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Ünal sözlerine şöyle devam etti:
“Zaman zaman televizyonda görüyoruz, influenza aşısının koruyuculuğunu tartışıyorlar ama dünya artık tartışmıyor. ‘İnfluenza aşısının etkinliği düşüktür’ dedikleri, birincil koruma etkinliği zaman zaman suşların uygunsuzluğundan dolayı yüzde 30-40’lara düşük zamanlar olsa bile, o yıllarda ikincil koruma yani aşı yapılmış yapılmamış kişiler arasında her türlü hastalıktan ölüm, her türlü hastalıktan hastaneye yatış farkına bakıldığında; hastaneye yatışlarda yüzde 50-60, mortaliteden yüzde 80’e kadar çıkan bir fark var. Bu yüzden belli indikasyonlarda; belli indiksiyonlarda derken, ABD bu indikasyonları da kaldırdı 6 aydan büyük herkesi aşılıyor. Yılda 250-260 milyon doz aşı yapıyorlar. Bizdeki durumsa, o kadar aşımız yok. Belli indikasyonlar var; 65 yaş üstü mutlaka yapılmalı. Ayrıca diyabet, KOAH, sol kalp yetmezliği, kronik karaciğer yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği, immünsüpresif hastalar, streoid kullananlar, kanser tedavisi görenler, HIV pozitif hastalar. iki tane önemli grup; gebeler ve ekzojen obezitesi olanlar mutlaka bu mevsimde influenza aşısıyla aşılanmak durumundadır.”

Yazı için 7 yorum yapılmış:

  1. CANAN KARATAY dedi ki:

    BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEDEN,
    GRİP AŞISININ FAYDASI OLMAZ, KENDİMİZİ KANDIRMAYALIM.

    GRİP AŞISININ FAYDALI OLMADIĞINI BÜTÜN DÜNYA KABÜL ETMİŞ DURUMDA!!!

    YUKARIDAKİ YAZIYI CÜZ GİBİ OKUMAK GEREKİYOR!

  2. Yılmaz Ateş dedi ki:

    İşe yaramayan grip aşıları için bu milletin dişinden tırnağından artırdığı paralar boşa gidiyor. Telefonlarını kıranlar keşke grip aşılarını kırsaymışlar, daha doğru bir iş yapmış olurlardı.

  3. Konyalı Cemal dedi ki:

    Başlığın yanıltıcı olmuş Ahmet hocam. Hani sen grip aşıları işe yaramaz diyordun. Şimdi de kalmış grip aşıları ölümsüzlüğün aşısı demeye getiriyorsun. Kafa karıştırmada üstüne yok vallahi.

  4. Dr. Kamil dedi ki:

    Demek oluyor ki grip aşıları da aynen statinler gibi pleotropik etkilere sahip.

  5. Tamer Genç dedi ki:

    Ben buna bilimsel mizah yazısı derim. Literatürleri de olan mizah yazısı. Bu belki de ilktir.

  6. Stajyer Dr. Ali dedi ki:

    Grip aşılarıyla ilgili gerçek bilgileri vermeyip aşı firmalarının yaptığı/yaptırdığı araştırmaları kanıt gösteren hocalarımı kınıyorum. Bizler onlar gibi olmayacağız.

  7. Barış Aynacı dedi ki:

    Daha çok insan grip aşısı olsun diye yapılan bu açıklamalar sadece aşılara olan güveni değil tüm bilime olan güveni sarsıyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: