NUR TOPU GİBİ GRİP İLACIMIZ OLDU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Tıbbi fetva kurumu FDA, 20 seneden sonra ilk grip ilacına onay verdi (1).

Genentech isimli şirket tarafından üretilen ve etken maddesi baloxavir marboxil olan ilaç 12 yaşından büyüklerde komplike olmamış akut grip hastalığında kullanılıyor.

Grip tedavisinde aynı amaçla 20 senedir kullanılan Tamiflu nöraminidaz inhibitörü olarak, baloxavir marboxil ise seçici cap-bağımlı endonüleaz inhibitörü olarak etki gösteriyor.

1832 kişi üzerinde yapılan iki klinik araştırmaya göre, hastalık belirtilerinin başlamasından sonraki 48 saat içinde verilen ilaç plaseboya göre hastalık belirtilerini azaltıyor, hastalık süresini de bir günden biraz fazla kısaltıyor.

Buna karşılık ilacın bir diğer grip ilacı Tamiflu’ ya (oseltamivir) göre bir üstünlüğü bulunmuyor.

Hem A hem B tipi virüslere karşı etkili olan ve hatta Tamiflu’ ya dirençli virüslerin ve kuş gribi virüslerinin de üremesini etkileyen ilacın plasebodan bile zararsız olduğu, sadece ishal ve bronşit gibi yan etkileri dışında emniyetli olduğu bildiriyor (2).

Günde bir defa kullanılması istenen Xofluza’ nın önümüzdeki haftalarda 150 dolar fiyatla piyasaya verilmesi bekleniyor; sigortası olanlar ilaç için 30 dolar ödeyecekler.

Japon Shionogi & Co tarafından geliştirilen Xofluza, Tamiflu isimli diğer grip ilacının da sahibi olan Roche’ un Genetech isimli şirketi tarafından üretiliyor.

Korkutma kampanyasının sebebi anlaşıldı

Bugünlerde USA medyasında ülkede geçen yıl gripten dolayı 900 binden fazla kişinin hastaneye yatırılması gerektiğinin ve 80 bin kişinin öldüğünün sık sık haber yapılmasının sebebinin sadece grip aşılarını pompalamak olmadığı da böylece anlaşılmış oluyor.

Bu arada çok önemli bir husus da ilacın üreticisi olan Roche’ nin Dünya Sağlık Örgütü’ nün her sene gripten 250 bin-500 bin insanın öldüğü bilgisi yerine CDC’  nin yeni araştırmasına vurgu yapılıyor olması (2, 3, 4).

Gripten 291 bin-646 bin kişi hayatını kaybettiğini gösteren bu araştırmanın sonuçları tahrif edilerek rakam 650 bine de yükseltiliyor; yuvarlak hesap 700 bin deseler daha çarpıcı olurdu!

Böylece yüreklere korku salan bu rakam grip aşısından sonra grip ilacı için de iyi bir koz oluyor.

İlacın haberinde grip aşısı için “bazı insanlar aşı olsalar bile gribe yakalanıyorlar, grip aşıları kusurlu” ifadesini kullanan CNN’ i “aşı karşıtı” ilan ediyor ve Amerikan halkının sağlığını riske atmakla itham ediyorum (5). Koca CNN kaş yapayım derken göz çıkarıyor!

Bu ilaca güvenelim mi?

Yeni çıkan hiçbir ilaca güvenmediğimi beni takip edenler gayet iyi bilirler.

1832 kişi üzerinde ilaç şirketinin desteğinde yapılan araştırmadan ilacın etkili ve emniyetli olduğu sonucu çıkarılamaz.

Zaten ilacın faydası hastalık süresini bir günden biraz fazla süre azaltmaktan ibaret.

Üstelik Roche’ un bu mevzuda sicili de hiç parlak değil.

Tamiflu’ nun gribin yayılmasını önlemediği gibi hastaneye yatışları da hastalık komplikasyonlarını da azaltmadığı ortaya çıkmıştı (6, 7).

Bir ilaç araştırmaya göre emniyetli gibi görünse de ilacın yaygın kullanımı ile çok ciddi yan etkileri olduğu ortaya çıkabiliyor.

Çok emniyetli bir ilaç olarak takdim edilen Tamiflu’ nun da bulantı, kusma, psikiyatrik yan etkiler, intihar riski, böbreklere zararı olduğu gösterildi (7, 8).

Ünlü tıp dergisi BMJ Roche’ a karşı başlattığı kampanyada gizli veriler açıklanıncaya kadar firmanın ilaçlarının boykot edilmesini, Tamiflu alan ülkelerin de şirketi dava etmesini isteyecek kadar ileri gitti (9).

Gelelim neticeye

BİR: İlacın tam da USA’ da grip aşılarının artık “tüketildiği” şu günlerde ruhsat almış olması manidardır.

6 aylıktan itibaren her sene grip aşısı olmaya zorlanan Amerikan halkı şimdi de yeni grip ilacını “tüketmeye” teşvik edilecektir.

İKİ: Bir gün de olsa hastalık süresinin kısalması hoşuma gider diyenler 150 doları (850 TL) hazırlasınlar.

ÜÇ: Hastalık süresini bir günden biraz fazla kısaltan bu müthiş ilaçtan asıl faydayı, üreticisi şirket ve ilacın reklâmını yapacak bilim adamları görecektir.

DÖRT: İlacın patent süresinin dolmasına yakın Tamiflu ve Xofluza’ nın kombine şekli piyasaya sürülecektir; adı da benden olsun TAMFLUZA!

Demişti dersiniz.

BEŞ: Gribe karşı ilaçsız korunma tavsiyelerini ise Karatay Hocamdan bekliyorum.

Kaynaklar:

1.https://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm624226.htm

2.https://www.roche.com/de/media/releases/med-cor-2018-10-24.htm

3.http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/12/17/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/katil-grip-650-bin-kisiyi-oldurecek/

4.https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)33293-2/fulltext

5.https://edition.cnn.com/2018/10/24/health/xofluza-approved-by-fda/index.html

6.http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/04/12/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-ilacina-verilen-paralar-bosa-gitti/

7.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24718923

8.http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/02/03/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-ilacinin-bir-gencin-intiharina-yol-actigi-iddia-ediliyor/

9.http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/04/12/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-ilacina-verilen-paralar-bosa-gitti/

 

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Ahmet Mithat CAN dedi ki:

    Kışa girmek üzere olduğumuz bugünlerde rahmetli Prof.Dr.Ahmet Aydın hocanın “Gripten korunmak için ne yapalım?” tavsiyelerini hatırlamakta yarar var :

    • Hijyen kurallarına uyulmalı

    • Un ve şekerden fakir, sebze, meyve, et ve yumurta gibi doğal gıdalardan zengin bir diyet kullanılmalı

    • Margarin ve sıvı (mısır, soya, ayçiçeği vb) yağları kullanılmamalı, bunların yerine hayvani yağlar ve zeytinyağı yenilmeli

    • Balık yağı alınmalı

    • Bağırsak florasında bulunan probiyotikleri artırdıkları için bol fermantasyon ürünleri (kefir, turşu, yoğurt, peynir, boza, sirke, tuzlama yiyecekler) tüketilmeli

    • Günde en az 3-5 dakika kültür fizik yapılmalı ve yarım saat yürünmeli

    • Güneşlenilmeli ya da D vitamini alınmalı

    • Erken yatıp erken kalkılmalı

  2. Yakında bizde de reklamları başlar.

  3. Harlan Krumholz dedi ki:

    Harlan Krumholz’ un tweeti:
    Wondering about the new influenza drug, esp given the weakness of evidence for Tamiflu. Does anyone have a good reference for the pivotal trials? How many people? How well conducted? How definitive are the findings? Every approval should have a summary of all the relevant data.

Siz de yorumunuzu paylaşın: