PROMOSYONLA YAZILAN İLAÇLARIN FATURASI 1.8 MİLYAR DOLARI BULUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Promosyonla yazılan ilaçların faturası 1.8 milyar doları buluyor” başlıklı haber Hürriyet gazetesinde 6 haziran 2008 tarihinde yayınlanmıştı (1).

Bu, hastalara ilaç şirketlerinin hediyeleri karşılığı gerekli olmayan ilaçların yazılması manasına geliyor.

O günden bugüne ne değişti de mesai saatleri içinde mümessillerle görüşen doktorlarla ilgili yasal işlem yapmaktan vazgeçilip mümessil ziyaretleri serbest bırakılıyor (2)?

Promosyonla ilaç yazma devri kapanmış mıdır, kapanmamışsa bugünkü karşılığı nedir?

İlgililerden cevap bekliyorum.

***

Hürriyet’ in haberi:

Hürriyet’te yayınlanan, “Doktorlara rüşvet olarak derbi bileti dağıtıldı” haberi, Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi.

İlaç firmalarının, doktorlara promosyon dağıtarak reçete yazmalarını önlemek amacıyla bakanlık bir genelge yayınladı. Genelgeyle, ilaç mümessillerinin hastanelerdeki çalışmalarına sınırlama getirildi. Mümessiller, artık mesai saatlerinde hastanelere giremeyecekler. İl sağlık müdürlüklerine gönderilen genelgede, mesai saatlerinde mümessillerle görüşen doktorlar hakkında yasal işlem yapılacağı uyarısında bulunuldu.

Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı araştırmada, Türkiye’nin yıllık sağlık giderlerinin 10 milyar dolar ile 13 milyar dolar arasında olduğu, bunun yüzde 30’unun ise ilaç ödemelerine harcandığı belirlendi. Bakanlık, yıllık yaklaşık 4 milyar dolarlık ilaç harcamasının yüzde 40’ının ise mümessillerin doktorlara dağıttığı promosyonlar karşılığında yazılan reçetelere harcandığını tespit etti. Bakanlık, promosyon karşılığı yazılan reçetelerin ülkeye maliyetini de yıllık ortalama 1.8 milyar dolar olarak açıkladı.

Radikal önlemler alınacak

Bakanlık kaynakları, promosyon karşılığı reçete yazımının önüne geçebilmek için radikal kararlar almaya hazırlanıyor. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, “İlaç giderleri dışında medikal harcamalara da önemli pay ayırıyoruz. Her iki sektörün sıkı denetim altında tutulması için komisyonlar oluşturuldu. Yeni alınacak tedbirlerle doktorlar artık tedaviye yarayacak ilacı yazmak zorunda kalacak” dediler.

Kaynaklar:

1.http://www.hurriyet.com.tr/gundem/promosyonla-yazilan-ilaclarin-faturasi-1-8-milyar-dolari-buluyor-9110831

2.https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-mumessillerin-hastaneye-girislerinde-yeni-donem-bekleniyor-ziyaret-kisitlamasi-olmayacak-11-681-80217.html

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Turhan Kaymaz dedi ki:

    Doktorlarımız hocalarımız neden bu hediyelere karşı çıkmıyorlar anlamak mümkün değil. Bu hediyeler doktorların saygınlığına büyük bir darbedir. Ve mutlaka bitirilmesi gerekir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: