BAĞIRSAK BAKTERİLERİ DEPRESYONU TETİKLİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Bundan 10 sene evvel birisi depresyonun ve ruhsal hastalıkların sebebinin beyinde değil bağırsaklarda olduğunu söyleseydi çok ciddi tepki görürdü.

Oysa bugün bağırsak ve beyin arasında çok ciddi bir bağlantı ve iletişim olduğunu gösteren sayısız araştırma var ve her geçen gün bunlara bir yenisi de ekleniyor.

Belçika’ da Flemish Gut Flora Project kapsamındaki araştırmada 1000’ den fazla insanın dışıklarının mikrobiyotasının DNA sekansları belirlenerek farklı bakteri türlerinin hayat kalitesi ve depresyon ile ilişkileri araştırıldı.

Depresif kişilerde bağırsaklardaki Dialister ve Coprococcus türü bakterilerin azaldığı, mutlu hayatları olanlarda ise Faecalibacterium ve Coprococcus ise bakterilerinin fazla miktarda bulunduğu tespit edildi.

Bir nörotransmitter olan dopaminin parçalanma ürünlerinden olan 3,4 dihidroksifenil asetik asit sentez etme kapasitesi ile hayat kalitesi arasında bir korelasyon olduğu belirlendi.

Bu bulgular bir sebep-sonuç münasebetini göstermemekle beraber bağırsak mikrobiyotasının serotonin, GABA ve dopamin gibi nörotransmitterleri sentez edebileceği veya sentezini artırabileceği biliniyor.

Gelelim neticeye

Bu araştırma bağırsak mikrobiyotasının ruh sağlığı için de ne kadar önemli olduğunu bir kere daha gözler önüne seriyor.

Sağlıklı bir mikrobiyota için hazır gıdalardan uzak durmanın, liften ve fermente gıdalardan zengini bir diyetle “adam gibi beslenmenin” şart olduğunu bir kere daha anlıyoruz.

Yakın bir gelecekte depresyon tedavisinde ilaçların yerini probiyotikler alırsa şaşırmamak lâzım.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41564-018-0337-x

***

EK 1 (10.12.2022): Bağırsak bakterilerinden bazılarının depresyon riskini artırabileceği, bazılarının azaltabileceği bulundu. 13 bakteri grubunun depresyon puanları ile ilişkili olduğu tespit edildi. Çoğu durumda, depresyonlu kişilerde bağırsak mikropları azalmıştı ama Sellimonas ve Eggerthella gibi bazı bakteri grupları insanlar depresyonda olanlarda daha bol miktarda idi. Böylece beyin-bağırsak arasındaki seviyeli ilişki bir kere daha gösterilmiş oldu.

Bağırsaklarınıza gözünüz gibi bakın diye bir söz yoksa, ben demiş olayım.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41467-022-34502-3

Makale: Gut microbiome-wide association study of depressive symptoms

***

EK 2 (22.1.2023): Mikrobiyomu düzenleyen tedavilerin, daha geleneksel farmakolojik tedavilere alternatif bir yolla duygudurum bozukluklarının semptomlarını hafifletmede büyük bir potansiyeli var. İlle de ilaç diyenlere gelsin.

Makale: Advances in the Gut Microbiome and Mood Disorders

Kaynak: https://www.medscape.com/viewarticle/985215_9

***

EK 3 (28.4.2023): Majör depresif bozukluğun bağırsak mikrobiyomu ve kan metabolomunun etkileşiminin sebep olduğu, enerji ve lipid metabolizmasındaki bozulmalarla bağlantılı olabileceği bulundu.

Müthiş ama…

Gel de bunu psikiyatristlere anlat!

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/article-abstract/2803844

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Serra dedi ki:

    Depresyonun sebebi barsaklardadır diyen Canan karataya soruşturma açn ve ceza veren tabip odası bu işe ne diyecek aceba?

  2. fatih aydoğan dedi ki:

    merhabalar, sitenizdeki yazıları sitenizi kaynak göstererek kullanmam mümkün mü? teşekkürler

Siz de yorumunuzu paylaşın: