FATİH ALTAYLI SENDROMU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Fatih Altaylı Beyefendi birkaç gün önce başından geçenlerle ilgili olarak iki yazı yazdı (1, 2).

Bunlardan “Bana ne oldu? başlıklı olanda bir gece sabaha karşı uykusundan sol kolundaki ağrıyla uyandıktan sonra başından geçenleri anlatıyor ve yazısını şu cümlelerle bitiriyor:

Bu durumumla ilgili olarak bir minik tavsiye vermek isterim. Canan Karatay Hanımefendi’nin önerdiği diyetleri uygulamayın. Bu diyetler kulağa hoş ya da işinize gelebilir. Belki birkaç kişiye de yaramış olabilir. Ama çok daha fazla insanın başına dert açtığından ve hatta ölümüne neden olduğundan şüpheniz olmasın.”

Sayın Fatih Altaylı’ ya “kalpten” geçmiş olsun dedikten ve sevdikleriyle beraber uzun ve sağlıklı bir hayat sürmesini temenni ettikten sonra yazılarını tenkit etmek istiyorum.

Altay’ lı hastalığını Karatay’ ı suçlamak için kullanıyor

Altaylı’ nın yazılarından hastalığını Karatay’ ı suçlamak için vesile yaptığı, ona karşı intikam hissiyle dolu olduğu net olarak ortada.

Canan Hoca’ yı sevmeyebilir, görüşlerini benimsemeyebilir ve elbette onu tenkit de edebilir ama bunu yaparken ileri sürdüğü iddialarının bilimsel olmasından vaz geçtim en azından tutarlı olması, akıl ve mantıkla bağdaşması gerekir ki, her iki yazısında da bu unsurlardan eser bile yok.

Önce, Canan Hoca’ dan “profesör doktor” unvanını ağzına almadan “Canan Karatay Hanımefendi”, “Canan Karatay” ve “Canan Hanım”  diye sıradan bir insanmış gibi bahsetmesi Fatih Altaylı gibi “kibarlığı ve nezâketi” ile haklı bir şöhret kazanmış olan “değerbilir bir beyefendiye” hiç ama hiç yakıştıramadığımı belirtmek istiyorum.

Prof. Dr. Canan Karatay, bu milletin beslenme yanlışlarını karşılaştığı tüm saldırılara rağmen hiç kimseden çekinmeden cesurca ortaya koymuş, halkın gözünü açmış ve gönlünde taht kurmuş bir Hoca’ dır ve halkın Canan Hoca’ sının şüphesiz ki Altaylı’ nın takdirine de iltifatına da zerre kadar ihtiyacı yoktur.

Altaylı, ne dediğinin farkında değil

Medya âleminin en “tutarlı” mensuplarından biri olarak tanınan Altaylı’ nın yazılarındaki ifadeleri birbirini tutmuyor, ne dediğinin farkında değil.

Hem “Canan Karatay’ın önerdiği bir diyeti falan uygulamadım çok şükür” diyor hem de kalp damarlarının tıkanmasından Karatay’ ı sorumlu tutuyor.

Devam ediyor: “Ben iyiyim diye gaza gelip, hiç yemediğim kadar tereyağ, hiç yemediğim kadar kırmızı et, kokoreç, sakatat yemiştim”.

Adama, bu ne perhiz bu ne lahana turşusu diye sorarlar.

Bir de sizin gibi aklı başında birine “gaza gelmek” yakışıyor mu beyefendi, çocuk musunuz, cahil misiniz, ne demek gaza gelmek?

Medyamızın bu “külyutmaz” beyefendisi madem Karatay Diyeti’ nin yanlış ve sakıncalı olduğunu biliyordu o diyetin temel unsuru olan o besinleri neden hiç yemediği kadar yedi acaba, birisi mi onu zorladı, tehdit mi aldı, kendini mi kaybetti?

Üstelik de Karatay Diyeti sadece tereyağı, kırmızı et, sakatat ve işkembe yemekle sınırlı değil ki; başta şeker, tahıllar, mısır şurubu, meyve, katkı maddeleri, hazır gıdalar, sigara ve alkolden uzak durmak üzere birçok unsuru olan bir beslenme modeli. 

Bunun sadece bir unsurunu yerine getirip diğerlerini yok saymak doğru olabilir mi?

Kendisine “gaz verenleri” değil de doğrudan diyetini uygulamadığım dediği Karatay’ ı suçlamasının arkasında hangi sebep veya sebepler yatıyor, ona karşı neden böyle saldırgan bir tavır gösteriyor, aralarında bir husumet mi, alacak verecek mi var, bilemiyorum.

Taraflar açıklarlarsa öğreniriz.

Kalp damarlarındaki tıkanıklığın sebebi

Bu arada kalp damarlarındaki tıkanıklığın sebebinin “tereyağı-kırmızı et-kokoreç ve sakatat” olduğunun ispat edilmesinin mümkün olmadığının altını çizmek isterim ki zaten Altaylı da bunu “Büyük ihtimalle ortaya çıkan sorunun nedeni buydu” sözleriyle doğruluyor.

Bir ihtimalden suçlama çıkarmak da “iyi niyetliliği” ile de temayüz eden Altaylı’ ya hiç yakışmıyor.

Üstelik de bu ihtimalin gerçek olduğunu kabul ettiğimizde de Altaylı’ nın bu kadar et ve sakatatı yediğini ispat etmesi yani aldığı et ve sakatata veya bunları yediği lokantalara ait faturaları ibraz etmesi ve bunları sadece kendisinin yediğini de kanıtlaması gerekir ki bunu da mümkün görmüyorum.

Bir başka ihtimal de Altaylı’ nın bu kadar eti yemediği hâlde sırf Karatay’ ı karalamak için böyle bir ifade kullanıyor olmasıdır, yapabilir, mümkündür.

Belki de gaza gelip puroyu fazla kaçırmıştır.

Altaylı’ nın suç işlediğini sanıyorum

Altaylı bu iddialarla da yetinmiyor, uygulamadığım dediği diyetin sahibi Karatay’ ı bir de kendisi dışında birçok insanın başına dert açmak ve hatta ölümüne sebep olmakla suçluyor.

Ama çok daha fazla insanın başına dert açtığından ve hatta ölümüne neden olduğundan şüpheniz olmasın” diyor.

İnsan “Ağır ol molla desinler” demeden edemiyor.

Bu iddiası, akıl ve mantıkla bağdaşmadığı gibi bilimsel dayanağı da olmayan çok ciddi ve ağır bir suçlamadır.

Altaylı’ nın bilime ihtiyacı olmadığı anlaşılıyor

Altaylı’ nın bilime ihtiyacı olmadığını da bir başka yazısındaki şu sözlerinden anlıyoruz: “Tezim bilimsel verilere değil, yaşanmışlıklara ve gördüklerime dayanıyor” (3).

Bilime milime gerek yok, beyefendi, görmüşse, duymuşsa, yaşamışsa mesele kalmamış oluyor!

Kerameti kendinden menkul” sözüne şahane bir örnek; maşallah diyelim.

Özetle, Altaylı bu iddialarını delillendirmek zorundadır, aksi takdirde müfteri veya çamur atar durumuna düşecektir, Karatay değil kendisi suçlu olacaktır; avukatlarına danışmasını tavsiye ederim.

Altaylı, doktorlarını şahit gösteriyor ama…

Altaylı’ nın bu suçlama için adını açıklamadığı doktorlarının (gizli tanıklar) ona söylediklerini dayanak gösterdiği anlaşılıyor.

Doktorları ona “Canan Karatay’ın önerdiği beslenme türü ile ilgili yayınlanmış tek bir bilimsel makalesini getirirseniz biz de bu diyeti uygulamanızı isteriz elbette. Saygın bir bilimsel dergide yayınlanmış ve atıf almış tek bir makale.” demişler.

İsimlerini açıklamadan konuşan kimselere de söylediklerine de zerre kadar değer vermem. Söyleyeceği sözü olan çıkar, kimseden çekinmeden tıpkı Karatay gibi çatır çatır konuşur.

Bu doktorlar kimdir, neden bunların isimlerini açıklamıyor bilmiyorum ama ben de her kimseler bu doktorlardan “tereyağı, kırmızı et ve sakatatın damarları tıkadığını” ispatladıkları “tek bir bilimsel makalelerini” görmek istiyorum. Üstelik de saygın bir dergide yayınlanmış olması ve atıf almasını da şart koşmuyorum. Hatta Fatih Altaylı’ nın köşesinde yayınlanmış olması bile yeterlidir.

Altaylı’ nın doktorlarına sorularım var

Bu arada Altaylı’ nın doktorlarına (gizli tanıklarına) da birkaç sorum var:

BİR: Tereyağı, kırmızı et ve sakatatı suçlayan” bu doktorlar Dünya Sağlık Örgütü’ nün (DSÖ) senede 540 bin kişinin kalp-damar hastalıklarından ölümüne yol açtığı gerekçesiyle yasaklanması gerektiğini bildirdiği trans yağlar hakkında neden tek kelime bile etmiyorlar?

İKİ: Mensubu oldukları Türk Kardiyoloji Derneği’ nin DSÖ’ nün yasaklanmasını istediği trans yağ ihtiva eden margarin üreticisi şirketi ile ortaklaşa kalp sağlığı kampanyası yapmasına ne diyorlar? Bilimsel bir derneğin amacı haklı olarak daha çok kâr etmek olan ticari bir kuruluşla ortak kampanya yapmasını doğru buluyorlar mı?

ÜÇ: Kalp ve genel sağlık için hangi yağı/yağları tavsiye ediyorlar? Margarin ve mısırözü, ayçiçek, kanola gibi bitkisel yağları sağlıklı buluyorlar mı? Bunların üreticileriyle yeni kampanyalar düzenlemeyi düşünüyorlar mı? Trans yağlar için çoktan dünyayı ayağa kaldırmaları gerekmez miydi?

DÖRT: Bütün dünyanın yumurta-kırmızı et ve sakatatı terk etmesine, margarin ve bitkisel yağlara geçmesine, yağlı yoğurt yerine yağsız ve layt olanları yemesine, avuç avuç ilaç kullanmasına rağmen obezite, diyabet, kalp hastalıkları ve buna bağlı ölümler neden her sene katlanarak artmaktadır?

BEŞ:  Tereyağı, kırmızı et ve sakatatı suçlarken, mısır şurubuna, işlenmiş şeker ve işlenmiş tahıllara, hazır gıdalara neden karşı çıkmıyorlar? Yoksa bunları masum mu görüyorlar?

Altaylı’ nın büyük bir kalbi ve genişlemiş bir aortu var

Altaylı diyor ki:  “Geçen yıl yaptırdığım çekapta o iki damarda hiçbir sorun, hiçbir tıkanma yoktu. Bir yılda ne olmuştu da bu damarlar tıkanmıştı?”

Altaylı’ nın kalple ilgili hiçbir sorunu olmadığı doğru değil. “Büyümüş bir kalp ve genişlemiş bir aort” gibi ciddi sorunları olduğunu kendisi söylüyor (3).

Böyle birinin koroner damarlarının da problemsiz, pırıl pırıl olması biraz zordur.

Altaylı, yukarıdaki sorusunu “Olan şuydu, ben iyiyim diye gaza gelip, hiç yemediğim kadar tereyağ, hiç yemediğim kadar kırmızı et, kokoreç, sakatat yemiştim. Yani Canan Karatay’ın herkese önerdiği tarz bir beslenme.” diye cevaplıyor.

BİR: Altaylı’ nın damarlarım “tıkanmış” ifadesi yanlıştır, onun damarları tıkanmamış sadece “daralmıştır” ve bu ikisi aynı şey değildir. Şayet kalp damarları tıkanmış olsaydı kalp krizi (enfaktüs) geçirmiş olacaktı.

İKİ: Altaylı’ ya geçen yıl hangi testler yapılmıştır, klâsik anjiyo mu, bilgisayarlı tomografi mi (kalsiyum skorlama), sintigrafi mi, efor testi mi, kan testleri mi ve bunları kim nasıl değerlendirmiştir, ne sonuçlar çıkmıştır bilmiyoruz.

Pırıl pırıl olan damarların bir sene içinde stent konmasını gerektirecek kadar daralmış olması üstelik de bunun sadece tereyağı-kırmızı et- sakatat üçlüsüne bağlanması sadece bilimsel bakımdan değil mantık olarak da doğru olamaz.

ÜÇ: Doktorlarının da bir sene önce olmayan bir “tıkanmayı” hangi bilimsel verilere dayanarak Altaylı’ nın iddiasına (kaldı ki bu iddianın ispatı mümkün de değildir) bağladıklarını da anlayamadım. Tereyağı-kırmızı et-sakatat üçlüsünün bir senede damarları stent icap ettirecek kadar “tıkadığını” gösteren bir araştırma varsa göstersinler, okuyalım.

Kalp damarları neden daralır?

Damar daralmalarının altında yatan esas mekanizma olan ateroskleroz yani damar sertliği bir senede gelişen bir olay değildir, olayın başlangıcı ta çocukluk çağlarına kadar çekilmektedir.

Buna göre de bugün kalp damarlarında bir sorun yaşayan kişinin son bir iki sene içindeki hataları değil tüm hayatı boyunca yaptıkları ve yapmadıkları önemlidir ki zaten Altaylı da bir kalp hastasıdır (büyük kalp-genişlemiş aort).

Kalp damarlarının daralmasına yol açabilecek de tek değil hepsi biri birinden mühim pek çok sebep ve risk faktörü vardır.

Beslenme yanlışları elbette en önemli faktördür ama burada asıl mühim faktör trans yağlar, işlenmiş tahıl ve şekerler, mısır şurubudur ve çok şükür ki DSÖ bile bu hakikati görmüştür.

Sağlıklı tereyağı, kırmızı et, yumurta ve hayvansal gıdalar damarların tıkanmasına yol açmadıkları gibi aterosklerozun tam aksine bunların yenmemesi veya yetersiz yenmesi yüzünden geliştiğini gösteren araştırmalar artmaktadır, bir bakıma Amerika yeniden keşfedilmektedir.

Beslenme dışında, hareketsizlik, sigara, alkol, stres, uykusuzluk, obezite, hipertansiyon, diyabet kalp damar hastalıkları için en önemli risk faktörleridir.

Benim ve Altaylı’ yı tanımayan ve ona ait hiçbir tıbbi bilgiye sahip olmayanların hastalığı hakkında yorum yapabilmeleri için şu soruların cevaplarını bilmeleri gerekir:

Egzersiz yapıyor mu, günde kaç adım atıyor, spora gidiyor mu, günde kaç saat oturuyor? Sigara (tütün), alkol kullandı mı veya halen kullanıyor mu? Günde kaç saat uyuyor? Stresli, sinirli biri mi? Tansiyonu kaç? Şekeri kaç? İnsülin direnci, karaciğer yağlanması var mı? Göbek çevresi ne kadar? İlaç kullanıyor mu? Daha önce geçirdiği hastalıklar var mı? Ailesel risk faktörüne sahip mi?

Altaylı’ nın tüm bu risk faktörlerinden uzak olduğuna zerre kadar ihtimal vermediğim gibi bunların birçoğuna sahip olması da kuvvetle muhtemeldir.

Bunların tümünü es geçip “damar tıkanıklığını”, bu çok sayıdaki risk faktörleriyle değil de doğrudan tereyağı, kırmızı et ve sakatatla ilişkilendirmenin akıl ve mantıkla ve bilimle bağdaşır bir tarafı yoktur.

Altaylı’ nın stresli bir hayatı olduğu ortadadır

Altaylı’ yı hiç tanımayan biri olmama rağmen onun ani tepki gösteren sinirli bir yapısı ve stresli bir hayatı olduğunu kesin olarak söyleyebilirim (stres koroner damar hastalıkları için en önemli faktörlerdendir).

Altaylı, o gün “gece 1 civarı televizyon programından çıkıp eve gittiğini, yazılarını yazıp 3 gibi yattığını” söylüyor.

Bu çalışma temposu muhtemelen sadece o güne mahsus olmayıp Altaylı’ nın aşağı yukarı her günü bu şekilde ve tempoda sürüp gidiyor olmalıdır ve böyle yaşayan birinin sağlıklı bir hayat tarzı olduğu söylenemez; bu hayat tarzı kalp damarı hastalıklarına davetiyedir.

Zaten mesleğinin de tek başına dünyanın en mülayim insanını bile sinirlendirecek, gerecek, çileden çıkaracak bir vasfı vardır ve bildiğim kadarıyla Altaylı da çok çalışan, çok yorulan bir gazetecidir.

Üstelik de yazılarında da müteaddit defalar belirttiği gibi çok sevdiği karısı ve kızı yurtdışındadır, sadece bu geçici ayrılığın bile onun gibi “duygusal” bir insanı derinden etkilememesi de imkânsızdır.

Altaylı’ nın ekrandaki konuşma tarzı ve davranışları da onun stresli, sinirli bir kişi olduğunu destekler mahiyettedir, buna itiraz edecek birinin çıkacağını sanmıyorum. Birkaç ay önce de hakkında trafik polisine hakaret ve tehditten dava açıldığını biliyoruz.

Altaylı bana karşı da çok sinirli

Altaylı kendisini tenkit ettiğim için bana da çok sinirleniyor.

“Harvard beni doğruladı: Spor zararlıdır” başlıklı bir yazı yazdı (3).

BİR: Yazısının başlığı yanlıştı, zararlı olan spor değil ağır spordu ve buna göre de yazısının başlığının “Ağır spor zararlıdır” şeklinde olması gerekirdi.

Ona şunları yazdım: İnsan üzerinde yapılan araştırmaların sonuçları hiçbir zaman kesin ve kalıcı olamaz. Yarın adamlar çıkar bir araştırma yapar ve bugün söylediklerinin tam tersini söylerler, adamı morartırlar (4).

Nitekim yazımın üzerinden bir gün bile geçmeden “morartma” eylemi gerçekleşti (5).

İKİ: Altaylı’ yı “Diş fırçalamak” başlıklı yazısında kullanılan ve bir diş fırçasının üzerine bir parmak macun sıkılan resim için bunun diş macunu reklâmı olduğunu söyleyerek tenkit ettim (6, 7).

Bana gönderdiği e-posta ile onun bu küçük ve iyi niyetli tenkitten bile nasıl rahatsız olduğuna, sinirlendiğine şahit oldum:

Teşekkür edip hatasını düzelteceğine “Muhatap olacağım düzey ve kalitenin altındaki kişilerle muhatap olmamak yönündeki kararımdan dolayı, size ve benzerlerinize yanıt vermemeyi tercih ediyorum” diye “benden uzun boylu olduğunu” ortaya koyan bir cevap verdi.

Baba sen iki yerde sinirleniyorsun. Bir trafikte, ikincisi bir şeyi bilmediğinde” diyen kızı Zeynep çok haklı (8).

Altaylı, bir şeyi bilmediğinde veya yanlışı yüzüne vurulduğunda çileden çıkıyor.

Altaylı’ nın hastalığı nedir?

Tabii ki doğru teşhisi ancak hastayı muayene eden, tetkiklerini değerlendiren kardiyoloji uzmanı koyabilir.

Ben de Altaylı’ nın hastalığının ne olduğunu bilemem, kalp doktoru da değilim. Ayrıca Altaylı’ yı da sadece ekranlardan tanıyorum ve şahsi tıbbi bilgilerine sahip değilim. Bende, çok sınırlı ifadesinden hastalığının “stabil (kararlı) angina” olabileceği kanaati oluştu ama tabii ki bu doğru olmayabilir.

Stabil angına vakalarında stent konmasının, kalp krizi ve buna bağlı ölümlerin önlenmesinde tıbbi tedavi ve hayat tarzıyla ilgili yanlışların düzeltilmesine göre bir üstünlüğü olmadığı bilinir.

Altaylı’ nın başına gelmemiş olabilir ama stent takılmasının da ölüme kadar da gidebilen riskleri vardır.

Bu, Altaylı’ nın tam da gene gizli bir tanığa dayanarak kaleme aldığı “Deniz Baykal’a hatalı tedavi mi uygulandı” başlıklı yazısında “Fazla ihtimam göstereceğiz, hemen bir şeyler yapacağız diye peş peşe hatalı uygulamalar yaptılar” sözleriyle anlattıklarından, “aşırı veya gereksiz” tedavi (overtreatment) tabiriyle bilinen durumdan hiç farklı değildir (9, 10).

Kardiyologlar, bu olayı nasıl değerlendiriyorlar, bu bilgilerle stenti doğru buluyorlar mı acaba?

Özetle, Altaylı’ ya stentlerin gereksiz takılmış olması “ihtimal dâhilindedir” ve bu ihtimalin doğru olup olmadığını ancak doktorlarının tıbbi açıklamalarıyla öğrenebiliriz.

Bir yazar kendi deneyim ve bilgilerini okurları ile paylaşır…

Bir yazar elbette kendi deneyim ve bilgilerini okurları ile paylaşır, buna hiçbir itirazım yok ama bunu yaparken haddini de bilmesi gerekir.

Entelektüel bile olmadığını açık olarak söyleyen biri tıbbi yorumlar yapamaz.

Türk halkının baş tacı ettiği Canan Hoca’ sını kafasına göre suçlayamaz.

Siz kimsiniz, müktesebatınız nedir ki bu kadar ileri gidiyorsunuz?

Gelelim neticeye

BİR: Altaylı, Karatay ve Karatay Diyeti hakkındaki iddialarını ispatla mükelleftir, kendi deneyim ve bilgilerime göre böyledir diyerek işin içinden sıyrılamaz.

İKİ: Karatay da Altaylı’ yı iddialarını ispata davet etmeli ve cevabından tatmin olmazsa ondan davacı olmalıdır.

ÜÇ: Aşırı gergin olduğunu düşündüğüm Altaylı’ nın kalp çekabı yanında bir ruh çekabı yaptırmasında fayda var.

Kaynaklar:

1.https://www.haberturk.com/yazarlar/fatih-altayli-1001/2389183-her-eve-lazim-halilname

2.https://www.haberturk.com/yazarlar/fatih-altayli-1001/2389969-ben-uyarayim-isteyen-yesin

3.https://www.haberturk.com/yazarlar/fatih-altayli-1001/1703073-akmye-face-lift-operasyonu

4.http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/11/07/hakkimda/harvard-beni-dogruladi-spor-zararlidir/

5.http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/11/08/yazilar/tip-yazilari/spor-ve-egzersiz/harvard-fatih-altayli-yi-bir-gunde-curuttu/

6.https://www.haberturk.com/yazarlar/fatih-altayli-1001/2039545-dis-fircalamak-uzerine

7.http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/07/01/yazilar/tip-yazilari/agiz-ve-dis-sagligi/fircalamaya-evet-macuna-hayir/

8.https://www.haberturk.com/yazarlar/fatih-altayli-1001/2345083-agzinizi-alistirin

9.http://www.haberturk.com/yazarlar/fatih-altayli-1001/1679544-baykala-hatali-tedavi-mi-uygulandi

10.http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/10/20/yazilar/elestirel-yazilar/saglik-sistemi/deniz-baykala-asiri-tip-mi-uygulandi/

Yazı için 29 yorum yapılmış:

  1. selim şen dedi ki:

    Canan hoca cananımızdır. Fatih Altaylı ise ne yaptığını bilmeyen biridir.

  2. ruhi dedi ki:

    Bu fatihe bir şeyler oldu son senelerde. bir derdi var ama nedir acaba. zaten sinirli gergin huysuz bir tipti iyice çileden çıktı. allah karısına sabır versin.

  3. Murat dedi ki:

    Bu alo Fatih için bu kadar yazıya gerek yok boşuna yorulmuşsun hocam. gereksiz bir iş yapmışsın. Onun ne olduğunu cümle alem biliyor. Saygılarımla.

  4. Asiye dedi ki:

    Canan hocama dokunmayin

  5. Gülcan dedi ki:

    Hocam müthis bir kaleminiz var..gazeteciler sizden cok sey ogrenmeli !!

  6. Esra dedi ki:

    Konuşmalarının çoğunu ben de anlamıyorum kelimeleri ağzında yuvarlıyor ne dediği zaman zaman anlaşılmıyor. Ayrıca de niye bilmem bana güven veren bir tipi de yok. Bugüne kadar nasıl gelmiş anlatamadım.

  7. Muammer dedi ki:

    İlmek ilmek örülmüş bir analiz. Medyaya ders niteliğinde.

  8. Serkan Lekesiz dedi ki:

    Hocam insanları anlamak zor malesef.yılların birikimini ve hala devam eden kötü beslenme tarzını yok sayıp kokoreç ve tereyagı üzerinden Canan hocaya fatura kesmesi saçmalık sadece.Bu cahilliği geçtim yıllarca sözde tıp okumuş doktorların bile sosyal medya da sisteme karşı çıkan doktorlarla alay ettiğini onları küçümsediğini görmekteyiz.komik durumda olanlar kendileri aslında.

  9. Hocam bu konudaki yazınızı bir çırpıda okudum.Harika bir yazı olmuş.Ağzınıza sağlık. #fatihaltaylı beyefendi onun sağlığı için önemli vurgular yaptığınızdan dolayı size teşekkür etmeli.

  10. Selçuk_Birdal
    Canan Karatay’ın beslenme önerileriyle fazla kilolarından kurtulmuş biriyim. Daha da önemlisi sağlığıma kavuştum. Takdir ediyorum kendisini. Sevgili Ahmet Rasim Küçükusta, sizi de ayrıca içtenlikle takdir ediyorum.
    Afiyetle balık yedim geçen twitiniz sayedinde. Saygılar.

    Misirlioglu Şaban

    Doğrudur hocam allah sizlerden ve cana hocamızdan razı olsun allah sizlere hayırlı uzun ömürler versin inşallah sayılarını zi arttirsin İyiki varsınız

    Huseyindeniz

    Ünv.ler genelde spor zararlı derken sporcuları kast ederler, Sporcu bir yarışmayı kazanmak için bütün riskleri göze alan kişidir, Spor dendiğinde “egsersiz” akla gelmemeli .Spor salonunda yapilan egzersizdir.Öyle spora tehlikeli dersek avcı toplumu DNA mızı inkar etmiş oluruz 🙂

    hell fire @pucciozkan

    İlac ve hastahane lobisi gaz vermiş ee birde alo fatihlikten stres diz boyu sonra suçlu canan hoca.

    Gökçe @GOKCEYY
    Ben hic sanmiyirum ki Fatih Altayli bu saydiklarini Canan hoca dedi diye yerken, acaba Canan hocanin diger yasakli listesini uyguladimi ?? Seker, paketli gidalar, ekmek un ve urunleri, alkol vb . Beslenme bir butundur, ipin bir ucunu tutarsaniz patlarsiniz!

    emrah @emrah28443892
    Gerçekleri söylemek neden yanlış sayılıyor doğrusu bunu anlamakta zorlanıyor insan.çünkü samimi ve yeminine bağli bir doktor doğrulari söylemekle mükellef ,bunun nesi suç .doğrulari söyleyen insanlara suçlu gözü ile bakılmasi çok yanlış başka şeylerin kapısını aralar

    Oğuzhan Uygun @ogzhn_Uyg_
    O kadar

    sukran oral @sural597

    Altaylı gelgit akıllının tekidir, söyledikleri çok önemli değildir..Karatay hoca cesur yürektir.?

    irempolat @irempolat06
    Popüler kültür her konuda kendini literatür sayanların dayatlamarı nedeniyle gelecek nesilleri yok ediyor…Canan Hoca bir ekol… eleştiren kim?

    cihat kart @atiyem09
    hocam haklısınız tüm yazdıklarınızla bunlar yıllarca bize doğru haber diye yazı yazdılar,önce bunları soğulasınlar saygılar

    müslüm yanmaz @muslum_yanmaz

    Karatay hoca’nın bilmediği konularda konuşmasına ne diyorsunuz kıymetli hocam. DOMATES ile ilgili söylediği her şey yanlış. Hoca dediğin branşında konuşur, bilmediğini bilmeyenden uzak duralım.

    derin @derinmerto
    İyi para almıştır.O para almadan ağzını açmaz.

    Hüseyin MEÇO Mutlu kafa mutlu hayat @HuseyinMeco

    @fatihaltayli muhtemelen dışarda beslenmektedir..yemeklerinde hangi yağ kullanılmıştır..yediği her şey MİKRO DALGA fırınında ısıtılıp önüne gelmiştir..çok arkadaşım var dışarda yemek yedikleri için kalp ameliyatı oldular,anjiyo oldular yada vefat ettiler.yemekler evde yenmelidir

    söz_tek @semaoztek_67

    Aynen. ? Fatih boğazını tutsun biraz, tabii diline de sahip olsun ☺

  11. CANAN KARATAY dedi ki:

    Smoking and Alcohol: Double Trouble for the Brain
    2019-02-27 17:32:44-05
    A new study reports those with alcohol addiction who also smoke may be at an increased risk of neural damage. The study revealed higher levels of oxidative stress in the hippocampus, and a a decrease in neurotrophic factor in the striatum and frontal cortex in rats exposed to both alcohol and tobacco.

    NEUROSCIENCE’ten… 2 Şubat 2019

  12. iskender dedi ki:

    çok temiz kalpli bir adam ya kanmış işte karatayın sözlerine dayanmış işkembeye kokorece ete muhtemeldir ki de bunları bedava bulmuştur iyi de karatayın ekmek yeme şeker yeme hazır gıda yeme kola içme tahıl zırnık kadar bile yok önerilerine de uymuş mu

  13. Ayse dedi ki:

    Hocam elinize saglik. Yine muhteşem bir yazi. Hislerimize tercüman olmuşsunuz. Bizler, sizin gibi, Sn. Karatay gibi hocalarimiza cok sey borçluyuz.

  14. esad dedi ki:

    Muhterem hocam çok güzel eleştirisel ve bilimsel olarak fatih altayı madara etmiş.Fatih kalp krizi geçirince herhalde beyine kan gitmeyince beyinde hasarlar oluşmuş.Bundan sonra daha asabi ve abuk sabuk davranacağını hepbirlikte göreceğiz.Aklınave kemdine aşırı güvenene ALLAH akılsız bırakıp rezil eder….

  15. SEDAT SENTURK dedi ki:

    Herseye kafasi basan adami Karatay mi kardirmis ? Zikkimlanirken akli kicina mi kacmis ?

  16. irfan balcıoğlu dedi ki:

    Değerli hocam;Yazılarınızı düzenli takip ediyorum.Bu tenkit yazınızda beğendim. Bilimsel dil ve tenkit uslubunuz ve kaleminiz oldukça güçlü. Saygılarımla.

  17. Fatma K dedi ki:

    Fatih kesinlikle bu kadar emek verilen bir yazıyı hak etmiyor. Boşuna zaman kaybetmişsiniz sayın hocam. Değmez bir küfürbaz için bu kadar yorulmaya.

  18. muhtar adayı dedi ki:

    ben bu adamın bir tek bile gülen sevimli bir resmini görmedim. Zaten konuşması da gülmesi de bir tuhaf, böğürme gibi.

  19. Yüksel Ergüç Hocam,ağzınıza bilginize sağlık…

    Sedat Kiper Hocam ağzına sağlık Canan hocam sayesinde çok yanlışları hayatımızdan çıkartık

    Mustafa Ahkemoğlu Fatih Altaylı gibi “değer bilir bir beyefendiye” ! cümleniz çok hoşuma gitti ,Sağ olun hocam .Çoktan beri hiç göbeğimi hoplatarak gülmemiştim . 🙂

    Ayşe Güner Herkes Canan hocamıda,Fatih Altaylı’yıda bilir,gülerim adamın saçmalıklarına.Canan hocam bizim için çok kıymetlidir,kim ne derse desin.Uyanış başladı artık,yeter insanları cahil yerine koydukları.

    Ali Dursun Olağan şey bunlar için suçu başkasına atmak öyle alışmış çünkü

    Tahsin Biçen Fatih Altaylı halt etmiș.

  20. Doğa Ada Gıda teröründen haberi var mı acaba bu sistem yalakasının, cesareti varsa araştırsın…… 2 bin dolarlık ayakkabısıyla övünürken .. ı ayakkabı sağlıklı kalmasına yetmemiş işte..

    Özer Öztürk Yedikleriyle alakası yok. Altaylı aşırı sinirli ve agresif biri. Tütün ve alkol kullanıyor, düzensiz yaşıyor. Eşiyle ayrılar (iş ve çocuk nedeniyle). Mutlaka abur cubur ve fastfood da tüketiyordur. Kalp krizi geçirmediğine ve hayatta olduğuna şükretsin. Ona huy ve davranış olarak ikizi kadar benzeyen arkadaşım 35 yaşında kalp krizinden öldü.

    Maya Lara Konusan, yorum yapan Fatih Altayli olunca hic ciddiye almamak lazim bence, “Fatih Altayli” iste, yazik Allah da O’nu oyle yaratmis…

    Iskender Can Karatay kendisine “her haltı ye, sonra da üstüne istediğin kadar et, tereyağ ye, iyi olursun!” mu demiş? Birlikte yediği ekmek, şeker, meyve miktarını da açıklasın. Çünkü Karatay “bunları yemeyin” diyor. Aksi takdirde hem müfteridir, hem de kendisini şişiren doktorlarla birlikte ilaç firmalarının maşalığını yapıyor demektir.

    Nilgün Ünlü Şimdiye kadar neyi doğru söyledi ki bu iftiraları doğru olsun

    Nermin Atabay Karatay Hocaya, dil uzatmadan önce çok iyi düşünsün. Ben onun kitaplarını aldım,okudum ve sağlığıma kavuştum.insanlara dil uzatmadan önce iyice analiz edin

    Semra Turkben Şahane yazmışsınız bence Karatay hocamızfan öc almak isteyen sizin meslektaşlarınınızın oyununa gelmiş evet son derece ağresif bir yapısı var belki elinde değil allah şifa versin ama hiç hoş olmamış SAYGI.

    Kadir Tekin Çok güzel , tokat gibi cevap verdiniz, tebrikler. ???

    Ayrık Otu-Ayten Aydın Yılıkkkk, yine birilerinin uşağı olmuştur

    Leyla Mutlu keskin sirke, küpüne zarar…

    TC Oya Çelikel Sen ye ye sonra başkasını suçla Ayıp ayıp

    Gönül Genç Fatih bey öd korkusundan olmuştur,

    Çetin Uprak Acı iyi gelir bolca yesin

  21. Hasan Karatepe Ahmet Rasim Küçükusta Canan hocaya saldırmak için iyi bir kalem silahşörü gerekti ,oda bulundu.
    Bu tip kişiler dünyanın en tehlikeli insan tipleri.
    İlk önce insanlık ve insan sağlığına önem veren sizlere Allah kolaylık versin.

    Nimet Özdemir-Özcan Ahmet Rasim Küçükusta kesinlikle ispatlaması gerekiyor Karatay hocamızın Altaylı beyefendiye iyiliği olmuştur televizyon kanallarında bu kadar saldırı kabul edilemez iyi ki Canan hoca ve siz Ahmet Rasim küçük usta Yavuz Dizdar hocalarımız var

    Elif Bayraktar Yazık.

    Murat Avşar Hocam eleştiriye hiç tahammülünüz yokmuş. Canan karataya laf atılınca sizde o mahalleden olduğunuz için büyük reaksiyon vermişsiniz. Ayrıca ruh sağlığına baktrsın diyerek hakaret etmişsiniz. Geçen yıl kendisinin çok önemli birşeyi yokken şimdi 2 stent…

    Hasan Karatepe Bir kalem silahşörünü savunmak?

    Murat Avşar Hasan Karatepe sizede stent takılması gerektiğinde duygu durumunuzu merak ederim. Ben fatih altaylıdan çok hazzetmem ama bu son yazdıklarında haksız olduğunu düşünmüyorum. Görüşlerimi bu şekilde ifade ettim.

    Sema Sema Karatay diyeti tehlikeli. Depresyona dahi neden oluyor. Uzak durun.

    TC Mehmet Sipahi Tıp bir bilim dalıdır. Karatayda bir bilim insanidir. Karatay dinlemeyecegizde hurafecilerimi dinleyecegiz.sayin rasim hocam bırak gebersin bu cahiller..

    TC Mehmet Sipahi Yalama medya bilim adamlarını konusturmuyor. Ne kadar bilimden yoksun kara cahil bilim tahsil etmemiş, bilimden ,bilimsel bilgiden yoksun hurafecileri ekranlara çıkartıyor. Rasim hoca ve Karatay hoca ömürlerini bilimine adamış bilim insanidir. Bu ülke ne bilimden anlıyor nede bilimsel bilgiden..hocam bırakın bu insanlara bilimden ,bilimsel bilgiden anlatmayı değmez.

    Kezban Selma Tingiz Hocam Allah yardımcınız olsun

    Fatma Demirbaş Siz ve Karatay hocamiz gibi bi kaç tane gercek doktoru ülkede ki yandaş medya elbette konusturmadigi gibi hedef haline getiriyor.çünkü aldıklari emir öyle

    Beyazıt Cağış Hocam harika bir yazı, tıpçılığınız kadar edebi yönünüz(kaleminizde) baya kuvvetli.Tebrik ederim..

    Filiz Bozdağ Hocam herzaman yanınızdayız.

    Nilüfer Gökmen Altayli yi kınıyorum.

    Zerrin Erdem Bu da akıllı geçinenlerden?Karatay hep haklı anlayana!!!

    Nurdan Tozoğlu Karatay Hocamız bizleri sizin gibi para gözlü insanlardan kurtarıyor ve bize sağlığımızı kazandırıyor.
    Çok Ayıp çok utanın. Kara medya.

    Vecdi Gür Karatay ilaç kullanmayı önleyici beslenme öneriyor…?!!!

    Sebile Asude Ömer nsanlar doktor programlarında kendine uygun olanı seçiyor uyguluyor aaaa et ye dedi günlerce et ye tereyağ dedi bo bol ye tavuk ye yumurta ye de ne kadar sağlıklı yediginiz yağ yumurta et bunları da sorgulamak lazım evde yapılan tereyağ ile markette ki bir değil yumurta da dwgil ve yeşillik kuru gıda hepsi dönüşümlü yenir bi insan tek tip beslenirse zaten sorun olur market yoğurdu ev yoğurdu aynı diyen doktorlardan sa canan hoca candir

    Şule Levent Dönmez Gazetecilik kimliğiyle provakör tavrını yeniçerilere teslim etmiş

    Sebahat Terzioglu Hadi ordan lennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

    Zuhal Muti Bir lafa bakarim laf mi diye birde söyleyene adam mi diye. Bazı kesimler ne diyosa aksine yapışmak lazım. Bir insan hastalığını karatay diyetini yapmayın diyorsa kaç miyon aldın diye düşünürüm.

    Aile Danışmanı Müfit Cebecibasi Onun kalbini, yaptığı yanlış siyasi çıkışları bozmuştur ?

    Ayşegül Cantürk Hocam yureğinize saglik, sizin ve Canan hocam gibi ilim ve bilim sahibi kisilere cok ihtiyac var. Bir yazar bile bu kadar sagduyudan uzaksa vah halimize.

    Hüseyin Mınık Ahmet Hoca Mesut Dizdar Canan Karatay bir kaç kişi olmasa gıda teröründen haberimiz olacak mıydı?
    Altaylı bir Soner Yalçın kitabını bir gün gündeme tadışımı Ekranlar da saklı seçilmişler le ilgili tek haber gördük mü ?
    Altaylı için sorulacak çok soru var?

  22. Nilgün Polat Ahmet Rasim Küçükusta hepsi birilerini suçlama hastalığına yakalanmış

    Ethem Mercan Ahmet Rasim Küçükusta Sayın Hocam yüksek proteinli ve hayvansal yağdan zengin beslenme yanlıştır. Meyve düşmanlığı yanlıştır.Karatay Hocam birgün hatasını fark edecek.

    Oktay Yeşilyurt Hocam çok Haklısınız

    Makbule Özdemir Muhteşem yazınız için çok teşekkürler.

    Sabah Duru Özkan Anlaşılıyor ki altaylı da gıda ve ilaç firmalarının ağzıyla konuşmasının mükafatını fazlasıyla almistir

    Hatice Ersöz Hocam çok doğru bilgiler paylaşmışsiniz teşekkür ederiz bilimsel verileriniz için.

    Ramazan Boran Kaleminize, yüreğinize sağlık hocam yine çok güzel yazmışsınız.

    Yilmaz Deniz Hocam, bu altaylı denilen silahşör basın silahını istediği adama çevirmekten hiç çekinmez ve

    Mine Özer Karataya laf söyletmeyiz,Türkiyede beslenme konusunda yeni bir çağ başlattı.Ve bunu diğer doğruları konuşan bazılarından farklı olarak “cansiperane” yaptı.Bu da insanlar arasında farkındalık yarattı.Allah razı olsun Canan Karatay dan ve onu savunanlardan.??

    Hatice Ersöz Hocam çok doğru bilgiler paylaşmışsiniz teşekkür ederiz bilimsel verileriniz için.

    Fulya Uluhan Karatay diyeti uygulamamışsa, demekki ekmek ve şeker tüketiyordu…..

    Fatma Özdemir Karatay beslenmesi bunyemi duzellti.Cok fazla yemek yiyen bir insan deyildim.ama yinede kilo aliyordum.Tabi buna menopozda eklenmisti.Neyiyecegimi ne yemiyecegimi ogrendim .Ekmek seker makarna pirinnc yemediginde.Bol su ictiginde.Iki ogun tika basa yediginde .Aksam 18 den sonra hicbir sey yemediginde.bol sivi tukettiginde.Leptin hormonu devreye giriyor.Ara ogunlerde ne kadar ac kalirsan yag yakimi daha fazla oluyor.leptin 4 saat aradan sonra devreye giriyor.ye ic zayifla..Yasam sekli oldugunda beyninizde mutlu oluyor.

    Serpil Karaca Aslında Karatay diyeti yapmasaydı ilk krizde ölmüş olabilirdi. Dua etmeli. Yinede sağlıklar diliyorum.

    Mehmet Çiftçi Onun Hastalığının nedeni Başka, açık açık söyleyemiyor, Allah Kimseyi bu hale düşürmesin…

    Necla Tasgül Saydanoğlu Altaylıya hakettiğini veriyor Allah iyi olmuş.

    İsa Memiç Psikolojisi bozulmuş bence…

    Selma Copur Rasim hocam, tüm sorulabilecek soruları sormuşzunuz. Yazım diliniz, zekanızın ve bilimselliğinizin kanıtı. Tebrik ediyorum. Fatih Altaylı ise reyting sayesinde gündemde kalabilecek bir kişi olduğu için, aklıllı insanların sorgulaması gerekir. Bilim insanı mı doğru söylüyor ki bu insanın elinde bilimsel kanıtlar vardır, yoksa, sözleri hiçbir bilimselliğe dayanmayan, her koşulda işini kaybetmesinin büyük risk olduğunu bilerek yaşayan ve sansasyonel olaylar yaratması sonucu reyting alabilen bir kişiye mi inanmak gerekir. Yaratan aklı bunun içinn vermiştir herhalde diye düşünüyorum. Sorgulayıp, sonuca varalım diye. Akıllı insanlar olmamız dileğiyle.. ❤️

    Nilgun S. Ciftci Orhan Biz zaten Altay’lıyı “kibar ve nezaketli” biri olarak tanıyıp kabul etmiyoruz başta… “Görevlendirilmiş” Fatih Altaylı yine..

    Irfan Ülgezer Hocam biz zaten biliyoruz onun rüzgar gülü olduğunu.

    Mehmet Ali Sahin Çok haklısın Ahmet bey, size katılıyorum.

    TC Mükerrem Çetinalp Canan hoca zorla uygulatmıyor ki,isteyen yapar.Ben yaptım şekerim tansiyonum normale döndü üstelik 9 kilo da verdim inceldim…

  23. Belma Öçal Ahmet Rasim Küçükusta ?

    Ilknur Pınardağ Arık Ahmet Rasim Küçükusta bence doğru yazıyor çünkü Canan Karatay her konuda ahkam kesip yanlış yönlendiriyor. Siz kesin konuşmuyorsunuz

    Umut Kemal Türe Bence kokoreç ten sonra bir tepsi künefeyi götüren adam sendromu var yazarımızda

    Aynr Aynr Canan hanım bizlerin gözünü açtı ona inanıyor ve seviyoruz böyle kuru gürültü yapanlar
    Canan hocayı lekeleyemez.
    Sayesinde aç kalmadan kilo verdim ve Kan değerlerim normale
    döndü.Not:Fatih Altaylı gibi puro içmiyorum

    Necati Çelik Hocam Harikasınız..Tebrik ederim, tam bir halk insanısınız…..

    Orhan Bekdemir Çağtay hanım efendi niye suçluyorsun çok yazık size

    TC Nilgün Demirci Damarları tıkanmış eror veriyor Canan hocayı iyi öğrensin

    Deniz Çetin Kendi kabahatini başkasının üstüne atmak bu olsa gerek .Canan Karatay’ doyana kadar yiyin’ diyor.’Hiç yemediğiniz kadar et,tereyağ yiyin’ demiyor.Lokantalarda yenen yemeklerin hepsi Canan Karatay’a göre yasak.Acaba hiç kitaplarını okuyup da ne öneriler olduğunu okudu mu,merak ediyorum.Yoksa kulaktan dolma bilgilerle ‘hiç yemediği kadar yedi mi?’ bu zat.Bu hayattaki en kötü şey bilmediğini bilmemektir.

    Ahmet Ak vatana hayir gelmez

    Aydin Sinal merak ediyorum,acaba tütün kullanirmi?sigara-puro nun sucu ne? kac yasinda sigaraya baslamis?

    Ece Çakar Pes

    Adviye Öztürk Damarlarını, şu hayattaki hırsları tıkamıştır…

    Melek Durer Canan Karatay a Ahmet Rasim hocamız sağlığımız için var. Onlara sonsuz güveniyorum

    Birsen Kuzucanlı Biz Canan cıyız,,??❤️

  24. Ruhan Akıcı Prof.Canan Karatay sayesinde sade bir vatandaş olarak , bilinçlendik ve sağlıkla ilgili bir çok bilim insanının kitaplarını aldık ve yayınlarını takip ediyoruz. Canan hnm.bence bir meşaledir, şimdiye kadar söylenmeyen her şeyi ilk ondan duyduk ve tabii sizleri de keşfettik.Teşekkürler verdiğiniz emekler için, aydınlattığınız için.Minnettarız hepinize.Bu meşaleyi kimsenin söndürmeye gücü yetmez.Saygı ve sevgilerimle.

    Üzeyir Kaya Ahmet Rasim hocam. Altaylının yazısını okuduğumda gerçekten bir kalp rahatsızlığı geçirmiş olduğuna dahi inanamadım. Sipariş üzerine hazırlanmış bir yazı olduğunu 26 yıllık gazetecilik tecrübeme güvenerek rahatlıkla tahmin edebiliyorum.
    Çok fazla gerçekçi bulmuşsunuz.
    Kaale almaya deymez bir uslubu var.

    Zehra Maskan Allah razı olsun cok güzel cevabını vermişsiniz

    TC Derya Isıtan Canan hocam taç başımıza bilgilerinden faydalanmak yerine suçlu ilan ederiz. Halk gözünü açtı bu degerli hocalarımız sayesinde. endüstri rahatsız ondan bu takım ayak oyunları peşindeler

    Kadir Tekin Tebrikler , ancak bu kadar düzeyli bir üslub kullanarak, bilimsel bir yaklaşım içinde böyle tokat gibi bir cevap verilebilirdi . Adam çok fena şaşırmış yada şaşırtılmış. Bu yazdıklarınıza bakalım ne cevap verecek

    Ayşeipek Çalış Fatih Altay’li Canan hocayi millet biliyor.

    Berfu Mutlu Çok bilgisiz ve saygısız bir adam …konuşmaya bile değmez ..Canan hocam la kendisine reklam yapıyordur..Rahmetli Levent Kırca onun hakkından gelmişti

    Basak Arslan Rant cevrelerinin pesinde olan kisilerin Karataya her firsatta saldirmalarina alistik …. Karatay bir profoser herseyi bilimsel olarak acikliyor … her zaman karatay hocamizin yanindayiz …. Allah onun omrune omur katsin …..

    Remziye Dalkanat Fatih Altaylı Bey çok yiyip sağlığına dikkat etmezse bunlar olur. Erkeklerin ekseriyetine stent takıyor. Canan Karatay hocamız ile ne ilgisi var. ARTIK onu bilen biliyor….

    Nurdan Uytun Gerçekten yazıyı okudum harika bir anlatım Canan hocayı ve sizleri takdir ediyoruz söylediklerinize aynen katılıyorum.

    Kadim Bilge Ortodoks tıbbın toplum üzerinde güçlü bir hipnozu var maalesef. Oradaki yanlışları görmeyip, Geleneksel, Tamamlayıcı veya Alternatif Tıbba ait minik tavsiyede bile geçmişin bütün günahlarını kolayca ona bağlayıp günah keçisi bulma yaklaşımı var. Toplumu uyandırmak amacıyla yazdığım Hipnopolitika Kadim Bilgenin sırları kitabımda Ortoks Tıbbın günahlarına ve Alternatif çözümlerine de yer verdim. Bu olayda gazeteci nosibo etkisi yapıyor.

    Menekse Ildan Şahane bir yazı olmuş yine!

    Sevim Çağlayan Bu kadar çok biliyorsa Altaylı,kendisini aksini ispatlamaya davet edelim.

    Hayriye Köse Reytingi düşmüştür dikkate almamak gerekir bence ilaç firmaları B 12 nin satışı düştüğü için Altaylıyı destekleyebilir ker

    Bülent Özdemir Değerli Hocam, adama resmen bedavadan check up yapmışsınız, tespitlerinizi okurken adamın hayatını yaşadım resmen.

    Huriye Biçen Canan hanım ve sızın gıbı hocaların ezber bozan bakıs acılarıyla halkımız bılınclenmeye ve bıze dayatılan tıbba /tedavıye/ılaclara vs sonsuz teslımıyetı bırakıp sorgulamaya başlamamız ego tavan doktorları fena bozguna uğrattı .oncelıkle hazmedılemeyen seyın bu oldugunu dusunuyorum.seker yuklemesını reddeden gebeyı dövecek gıbı bakıp hep bunlar Canan karatay yuzunden dıye homurdanıyorlar.bır hastanın doktorun onerdıgı tahlılı reddetmesı doktor ıcın son derece sınır bozucu ego sarsıcı bı durum:))Fatıh Altaylı da hıc ınandırıcı olmayan bır sekılde Canan hanımı suçlamış.vebaldır.canan hanım karsı dava acsa zannımca kazanır da…

    Filiz Gülşen Eski bir canan karatay fani olan ben ve bu hanim icin herkesi karsisina alan ben malesef karatay kazazedesi oldum
    Fatih bey coooook hakli
    Canan hn artik hasta bakmamali kesinlikle

    Hatice Kumaş Doğan İstisnalar kaideyi bozmaz??

    Ummu Sati Sayın dr Rasım kucukusta Tesekurler bu yazına selamlar austuralyadan doktorum

    Yelda Revnak Altaylı tespitinde çok haklı. Hayvansal gıdadan olabildiğince kaçınmak gerek. Kalp vakaları Karatay hocadan beri arttı zaten.

    Çiğdem Yilmaz Canan Karatayı hiç bir şekilde karalayamazlar kendileri ne komik görünüyorlar çocuk gibi aynen örtmenim arkadaşımım yüzünden oldu diyen çıcuk kıvamında bence

    Nermin Çetinalp Canan hocanın arkasındayız kötü niyetli insanlar olabilir

    Meral Yücel Cubbeliyi cikartip soylesiler yapan adam degilmi buAltayli ,sevimsiz iki yuzlu .Bir zamanlar Ciner gurubuna atardi simdi orda calisiyor

    Nesrin Çavuşoğlu Oh nihayet tokat gibi cevap ağzınıza sağlık hocam??

    Şule Ertürk Ağzınıza sağlık…O Karatay diyeti uygulamamış, işine geleni yemiş?Allahtan halk bilinçli de Canan Hanım’ ı doğru anlıyor…Bu arada Canan Hanım’ ı bir türlü çekemeyen diğer doktorların gazına gelmesin?

    Emine Oguz Özkan Fatih Altaylı o yazısını yazarken ya birilerinin etkisiyle yazdı yada kafası iyiydi öyle yazdı. Allah bilir etleri yedi yedi üstüne puro ve bilmem ne içti sonrada Canan Karatayı suçluyor.

    Damla Bulut Siz niye bu kadar iddialisiniz ki ?

    Alan Has Muhterem Hocam , muazzam bir şekilde karşı tarafın zayıflarını analiz ve eleştiri kabiliyetiniz var .Tıb Doktoru olmasaydınız sizin çok iyi bir ağır ceza hakimi veya çok başarılı bir avukat olacağınıza inanıyorum ALLAH size hikmet vermiş , devamını diler hayırlı ve hizmet dolu ömürler inşallah.

    Hulya Ataoglu Kahraman Çamur at, izi kalsin

    Sedat Pınarcı Siz ve sizin gibileri bu saatten sonra karalamaya güçleri yetmez.

    Nurşen Aycan Insanlarla bagirarak azarlayarak konusan doktora saygi duymuyorum(hic bir meslege aslinda ama konu doktor oldugu icin belirttim) Konusmalari irite edici. Cok ozel bir bilgi verdigini dusunmuyorum. Dogal yerseniz ne yerseniz yiyin, seker un tuzdan uzak durun. Bunlarin disinda soyledigi bir sey var mi kacirdigim?

    Cem Us Us Bu F.ALTAYLI nın o kadar çok vukuatı varki

    Doğan Oğuzer Altaylı Bey,çizmeyi çok aşmış.Hiç haddini bilmiyor.Kendini bir şey sananlardan.Gerekli cevabı Sayın Prof.Dr.Ahmet Rasim Bey vermiş.Anlarsa tabii..Sayın Karatay’ın da cevap vermesini bekliyoruz.

    Raşit Salar Canan hocaya linc girisimi olacak tabii, ozel universitelerden para ile diyetisyenlik diplomasi alip zavalli kilolu hastalarini binlerce liralik SDM adi altinda protein tozuna bogup, vucut dengelerini bozanlar yoksa nasil para kazanir?

    Vildan Kurt Halka zeytinyağı ye sağlıklı ol, kola içme sağlıklı ol, paketli gidalar tuketme ,spor yap,sigara icme vs sağlıklı ol dedigi icin, sistem doktorları gibi hastaya yaz ilacı gec yapmadığı icin sonuc bu oluyor. Ee birilerinin isine gelmiyor bunlar. Herkes sağlıklı olursa bu cark nasıl dönecek? Çok yaşa yüce padişahım big pharma ! Ona hizmet etmeyen tüm doktorları var gücünüzle karalayın !

    Hatice Uludüz Erçin Canan hocamız ve siz bize doğruları öğrettiniz çok sağolun çok yaşayın. Altaylının söyediklerine kendisinden başkası inanmaz biz biliyoruz kimlerin doğru söylediğini

    AE Korkmaz Bence önce konuşma bozukluğunu duzeltsin konuşunca kelimeleri YUTUYOR GALIBA konuşması ZOR anlaşılıyor

    Umut Kasapoğlu Fatih in gazına gelmeyiz biz bilim den yanayız

    Zerrin Efendioğlu Tebrikler,Canan hocanın arkasındayız.

    Mehmet Yalcin Budur

    Gülten Çiloğlu Allah sizden razı olsun .

    Cem Us Us Değerli hocam bu adamı yanlış tanımışsınsınız.Kendisi acayip ağzı bozuk küfürbaz tam bir istanbul beyefendisi ve magandasıdır.Buyrun bu videoda ne kadar kibar olduğunu görün kendisinin.https://www.youtube.com/watch?v=YNgMTktiapg

    Nuray Çağlar Karabuğday Fatih altaylı reytıng peşinde o zaman çok bılıyorsa kendı okuyup doktor olsaydı kendıni ıyıleştırseydı reklam yapıyor hıç sevmem kendisini

    Ismail Aykut Tükettiği sigara ve alkolün olumsuz etkisi hiç yok. Eskiden ne güzel bol margarinli yemek yerken şimdi tereyağa geçtiği için başına bunlar geldi. Kim ona ne kadar verdiyse bana onda birini verseler ben de aynısını söylerim, ne yapalım hayat şartları zor, herkeste kanmasın biraz okuyup araştırsın diye vicdanımı da rahatlatırım.

    Nurşen Birinci Canan hoca herkesi bilinclerdirdi daha dikatli tuketiyoruz

    Nursel Çolak O zat için kibar kelimesi bile yanlış donek cahil patavatsiz canan hocanin adini agzina alıp kirletmesin

    Ayşe Erdinç Valla siz kibar mibar diyosunuz da ben bu adam kadar kaba saba ve densiz bir tip görmedim. Üstelik bunlar halka tepeden bakan saplantılı ideolojik tipler. Yani Ümitsiz vaka.. bunların taşlaşmış bencil kalbine tıp ne yapsın..

    Yıldız Paçacı Özbek O zaman fatil altaylı cıkıp desin ki…cocuk mamaları cipsler bisküviler şekerler colalar meyve suları cikolatalar saçma sapan paket gıdalar daha sayamadığim birçok gıdaların bu halka faydalımı zararlımı olduğunuda söylesim bir zahmet..Fatih altaylı bu konuda uzman mı nedir ?Biz dizin ve canan hocalarımız gibi saygın değerli dr larımızın dediklerinin sağlamasını yapamayacak kadar bilgisizmiyiz cahilmiyiz…Cok şükür ki artık doğruları konuşan sizin gibi değerli dr larımız var..eşim seker hastası dr una dedim ki sekerin geri dönüşü varmı bazı dr lar böyle böyle diyor….bana şunu dedi ..bende alsam 50 bin tl bende öyle konuşurdum..gülsem mi ağlasam mı bilemedim..

    Nuri Çetrefli Süpersin Rasim Hocam

    Ebru Şahin Hocam karatayın diyeti yaptım yaklaşık 7 kiloda verdim karatay diyeti doğru değil kolesterol tavan yaptı çok kalp çarpıntısı ile acile gidip kardiyolojide bir hafta yattım

    Macide Öztürk ????

    Yüksel Uyanık kiralık kalemler

  25. Ahmet Mithat CAN dedi ki:

    GÜNÜMÜZ İBN-İ SİNA’LARI

    Prof.Dr.Canan Efendigil Karatay; Prof.Dr.Ahmet Aydın ve Prof.Dr.Ahmet Rasim Küçükusta ile birlikte Türk Tıp Tarihinde çığır açan, taşları yerinden oynatan, halksağlığı için amansız mücadele eden Türk bilim insanlarıdır.

    Bu; karşılıksız, çıkarsız, onurlu, şerefli bir insanlık mücadelesidir.

    Onlar önerileri ile insanlarımızı büyük bir felaketin (otoimmün hastalıkların artış hızını yavaşlatma v.b) eşiğinden döndürmüşlerdir.

    Daha önce örneği görülmeyecek şekilde; modern tıbba ve endüstrilere karşı büyük bir cesaretle başkaldırıda bulunmuşlardır.

    Onlar, modern tıp karşında hiçbir bilgisi olmayan çaresizler için bir nevi kimsesizlerin kimsesidir.

    Binlerce insan büyük minnet duygusu içindedir.

    Ama maalesef bazı çevreler özellikle meslektaşları tarafından eleştirilmekte, engellenmeye çalışılmaktadır.

    Ancak; onlar, Türk tıp tarihindeki müstesna yerlerini almışlardır.

    Yapmamız gereken onların görüş, öneri ve eserlerini ortaya koyarak genç Türk hekimleri için rol model olmalarını sağlamaktır.

    Onlar ellerinden geldiğince güzel insanlarımızı aydınlatmaya devam ediyorlar.

    Kul bilmezse Allah bilir. Allah razı olsun.

  26. Selçuk Asiltürk dedi ki:

    Canan hocam yıllardır Amerikada yaşamış ve bu necip millete faydalı olmak ve Türk insanının beslenme yanlışlıklarından kurtulup sağlık kazanması için bütün ilmini bu millete hizmet için sarf eden bir kahramandır. Böyle asil insanlara saldırılar her zaman olur biz bu saldırıları kimin yaptığını ve tetikçileri kimletin harekete geçirdiğini de çok iyi biliyoruz. Canan hoca gibi kahraman insanlar konuştuk ça gerçekleri söyledikçe bazı firmaların çıkarına dokunuyor. Onlarda bazı tetikçileri kullanıp böyle kahraman insanlara saldırıyorlar.

  27. Ali Sezai SARISOY dedi ki:

    Rahmetli Ahmet AYDIN hocamız ve Canan Hocamız ve siz değerli hocalarımız çok uluslu İlaç firmalarını ve sağlığa zararlı gıda üreten firmaları derinden rahatsız edecek kadar sağlıklı beslenme bilinci yarattılar Türk insanında. Bizlerce artık Canan hocamız Atatürk’ten sonra, Tanrının Türk milletine armağan ettiği kişilerin içinde yer almayı hak ediyor. Onun ve sizlerin sayesinde sağlığımıza kavuştuk. Sizlerden öğrendiklerimizle yakın çevremize büyük katkılar sağlıyoruz. İyi ki varsınız sağ olun var olun. Fatih Altaylı gibi densiz kalemşorlar sizlere leke konduramazlar. Daima arkanızdayız, sizlere destek olmaya hazırız. Bir insana en çok yakışan erdem ahlaktır. Bundan yoksun olanlarla olağan yollarla mücadele etmek son derece zordur. Böyle densiz kalemşorlara Allah akıl ve ahlak ihsan eylesin.. AMİN.

  28. Kemal dedi ki:

    Canan Hocamız;yanlış beslenme alışkanlıklarımıza karşı devrim yaratıyor,kısacası bize gerçek doğamızı hatırlatıyor.Değerini bilelim.

  29. HASAN dedi ki:

    İŞİ GÜCÜ COLA FİRMALARINI ASIL HEDEFTEN KALDIRIP YERİNE EKMEĞİ KOYMAK.YANİ EKMEĞİ BİR NEVİ ‘’GÜNAH KEÇİSİ’’ İLAN ETMEKTİR.COLA FİRMALARI BÖYLE İSTİYOR.YANİ KADIN ŞİRKETÇİ.ŞEYTANIN AVUKATLIĞINI VE PAPAĞANLIĞINI YAPIYOR…ŞİRKETLERİN SAHİPLERİ ROTHCHİLD VE ROKAFELLER AİLESİDİR.ANLADINIZ DEMİ.İÇİNDEKİ ZEHİR ZIKKIMI ASLA SÖYLEMEZ ALKOLÜN YÜZDE YÜZ SIVI ŞEKER OLDUĞUNU ASLA SÖYLEYEMEZ..ŞİRKETLER EKMEĞİ OTOPSİ EDİYOR VE BİZ SANA İLETİRİZ EKMEĞİN HANDİKAPLRINI.. SAKIN BİZE DOKUNMA DİYOR …KISACA 12 BİN YILDIR YENEN EKMEK KOKAİN OLDU..CİPS KEK COLA-GİLLER ALKOL HEP MASUMDUR…BEN EKMEK YİYORUM -ASLAN GİBİ SADECE PROTEİNLE BESLENSEM-GÜNDE 20 SAAT UYURDUM HELE ERKEK ASLAN GÜNDE 22 SAAT UYUR.İLİM ÇALIŞMASIDIR BORU DEĞİL. EKMEK YEDİĞİMDEN İÇİN ANTİLOP HATTA CEYLAN GİİBİYİM..YAVRU CEYLAN GİBİ SEKERİM SEKİZMETREYİ RAHAT GEÇERİM….O KADAR ENERJİĞİM YANİ PEKİ NEDEN?.EN İYİ KARBONHİDRAT EKMEKTİRDE ONDAN…12 BİN YILDIR YENİR…DOMATESİN LAÇKALAŞMIŞ HİBRİTLİĞİNİ BİLEN BİLİR AMA ‘’ŞABANİYE’’ BUĞDAYI HEDEF SEÇER SANKİ GDO’ SU SAĞLAM TOHUM VAR …KADIN TAM BİR YÖNLENDİRMECİ ÜSTELİK EKMEĞİN İNSANLARI YÖNLENDİRDİĞİNİ SAVUNUYOR..KOCAKARI SAVI. İLMİ DEĞİL…HEDEFİ COLALARDAN CİPSLERDEN ALKOLDEN EKMEĞE ATMIŞTIR…COLA EN BAĞIMLILIK YAPAN ZEHİR ZIKKIMDIR…BU KADIN ŞİRKETLERLE SEVİŞİYOR TÜRK HALKININ SAĞLIĞIYLA OYNUYOR…ASIL SUÇLU COLA CİPSLERDİR ALKOLDÜR EKMEK DEĞİL…ARAPLARDA BEDENSEL ŞİŞMENİN NEDENİ MARKETLERDEN BOLBOL COLA CİPS ALIP YEMELERİDİR EKMEK SUÇSUZDUR AMA BU ŞABANİYEYE GÖRE EKMEK KOKAİNDİR…AKILLI OLUP OKUYUP ÖYLE KARAR VERMELİYİZ.BEYİN ŞEKER YANİ KARBONHİDRAT ENERJİNİN %25 Nİ (KARBONHİDRAT)HARCAR .YANİ İNSAN VUCUDU İÇİN GEREKLİ OLAN TEMEL 3 ELEMENT PROTEİN-KARBONHİDRAT-YAĞ DIR ….DAHA ÖNCE AYNI BİLİM KURULU PROTEİN YEMEYİN DEDİLER DE NE OLDU- OBEZİTE PATLADI-..BU GİBİ PAPAĞANLAR PROTEİN YEME DİYORDU MİLYONLARCA KİTAP KOCAKARI REÇETESİ OLDU.BU YAZDIKLARINIZDA KOCAKARI REÇETESİ OLACAKTIR.. TARİHE GEÇİP ‘’YÜZYILIN ŞABNİYE PROFESÖRÜ’’ OLARAK ETİKETLENECEKSİN….. PANCAR-BUĞDAY( ŞEKER OLARAK) NEDİR?? ŞU ZEHİR-ZIKKIMI Bİ ZAHMET BİRİ OTOPSİ MASASINA YATIRSA İYİ OLUR..ŞU SALAKLARI EKRAN AÇIKARMAYIN.ÜN-PARA-ŞÖHRET HIRSLRI VAR.TABİPLER BİRLİĞİ ŞABNİYE İÇİN ŞARLATAN DİYOR.DİN FETBAZI PARAYA TAPAR DİYOR…..SÜLALESİ HACI HOCAYMIŞ BODRUMDA SİBEL CAN GİBİ SAHNEYE ÇIK ŞORTLARLA GEZ…DİNDARIM DE…VAY ŞABANİYE BAYA KOMİK.KARDİYOLOJİDEN GENETİK TOHUM UZMANI OLMUŞ….HADİ ORADAN KOCAKARI…AYNAYA BAK KANINDAKİ PİSLİK SURATINA VURMUŞ. EZİK MORUK DİYORUM…..MİLLETİ KOYUN YAPIP SAĞLAM PARA GÖTÜRDÜ…HZ. MUHAMMEDİ İŞİN İÇİNE SOKTU…..SORSAN ANASINDAN KALAN EVDE OTURUR…PARASI YOKTUR…BİR GÜNE ASKERİ ÜCRETLİNİN 1 YILLIK GELİRİNİ ALIR AĞLAR YOK DİYE…PİS ŞİRKETLERİN SATILIK KAHPESİ….

Siz de yorumunuzu paylaşın: