HARVARD, FATİH ALTAYLI’ YI BİR GÜNDE ÇÜRÜTTÜ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Spor sağlığa yararlı bir şey değildir, hatta zararlı bir şeydir” cümlesiyle özetlediği tezini haklı çıkaran araştırması için Harvard Üniversitesi’ ne teşekkür eden Fatih Altaylı’ yı bilimsel araştırmalara güvenmemesi gerektiği konusunda uyarmıştım (1).

Demiştim ki: “Yarın adamlar çıkar bir araştırma yapar ve bugün söylediklerinin tam tersini söylerler, adamı morartırlar. Fatih Bey Harvard’a değil aklına, mantığına, tecrübelerine teşekkür etsin.

Nitekim yazımın üzerinden bir gün bile geçmeden “morartma” eylemi gerçekleşti.

Harvard Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan araştırmada yoğun fiziksel aktiviteleri olan yaşlı kadınlarda herhangi bir sebebe bağlı ölüm riskinin hareketsiz veya en az hareketli olanlara göre yüzde 70 az olduğu ortaya çıktı (2).

Araştırma 2011-2015 seneleri arasında ortalama yaşları 72 olan 17.700’ den fazla kadın üzerinde gerçekleştirildi.

Katılımcılara takılan triaksiyal akselometre adı verilen alet aracılığıyla yukarı aşağı, öne arkaya ve yanlara olan hareketlerin yoğunluğu ölçüldü.

2 buçuk senelik takip sonunda tempolu yürüme gibi orta-ağır yoğunlukta fiziksel aktiviteleri olanlarda ölüm riskinin en az aktiviteleri olan kadınlara göre yüzde 60-70 az olduğu tespit edildi.

Daha önceki çalışmalarda bu risk azalması yüzde 20-30 mertebesinde bulunmuştu ama bunlarda fiziksel aktivite tamamen katılımcıların ifadelerine göre belirlenmiş, herhangi bir ölçüm yapılmamıştı.

Araştırmada hareketsizliğin veya ev işi yapmak veya yürümek gibi hafif fiziksel aktivitelerin ölüm riskini etkilemediği görüldü.

Buna göre araştırma Altaylı’ nın iddiasının tam tersini söylüyor: Spor sağlığa yararlı bir şeydir, zararlı-mararlı değildir!

Gelelim neticeye

BİR: Ben de kendi tezimi herkesle tartışmaya her zaman hazırım:

Hastalıkta ve sağlıkta önce akıl ve mantık, sonra bilim ve tıbbın temel prensipleri, sonra müşahede ve tecrübe esas alınmalı, bunlarla karara varılamadığında bilimsel araştırma sonuçlarına bakılmalıdır.”

İKİ: Bilimsel araştırma sonuçlarının yukarıdaki unsurlardan daha değersiz olmasında şaşıracak bir şey yoktur çünkü insanlar makine değildir ve onları bir takım aletlerle ölçüm yaparak değerlendiren araştırmalardan kesin ve değişmez sonuçlar çıkması mümkün değildir.

ÜÇ: Fatih Altaylı’ dan “Harvard beni yalanladı, spor faydalıdır” başlıklı bir yazı bekliyorum.

DÖRT: Ne zaman adam oluruz: Harvard’ ı alelacele ve evvel emirde kendimize destek almamamız gerektiğini öğrendiğimiz zaman!

Kaynak:

1. http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/11/07/hakkimda/harvard-beni-dogruladi-spor-zararlidir/

2. http://circ.ahajournals.org/content/early/2017/10/31/CIRCULATIONAHA.117.031300

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. Levent dedi ki:

    Sayın hocam keşke başlıkta Harvard Fatih Altaylıyı morarttı deseymişsiniz, cuk otururdu.

  2. KAZIM ŞEN dedi ki:

    HARVARDIN İPİYLE KUYUYA İNİLMEZ.

  3. Ali Yılmaztürk dedi ki:

    Fatih Altaylı Deniz Baykalın hastalığı sırasında bir haftada nöroloji uzmanı olacak kadar bilgi sahibi oldum demişti. Demek ki normal insanların 10 senede aldıkları eğitimi bir haftada alabilecek kadar geniş kapasitesi var sanmıştık ama şimdi tezinin bir günde çökmesi ona fena dokunmuştur.

  4. Ender dedi ki:

    Gazeteci Harvard’ ın araştırmalarını takip ediyor havası yaratarak yazarsa adamı işte böyle kıç üstü oturturlar.

  5. Ali Baha dedi ki:

    Fatih Altaylının bu yazınıza cevap vereceğini sanmam. Uzunca bir süre sağlık yazısı da yazmaz bence.

  6. Vahit dedi ki:

    benim bildiğim Altaylı asla tükürdüğünü yalamaz, bu yazıya da cevap mevap vermez.

Siz de yorumunuzu paylaşın: