SAF MEYVE SUYU DA SUN’İ TATLANDIRICILI MEŞRUBAT DA ÖLÜM RİSKİNİ ARTIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

İki yeni araştırmadan birinde, sun’i tatlandırıcılı meşrubatın felç riskini %23, kalp hastalığı riskini %29 ve ölüm riskini %16; bir başka araştırmada ise günde bir bardak %100 meyve suyunun da tüm sebeplere bağlı ölüm riskini %24 artırdığı belirlendi.

İlk araştırma Women’s Health Initiative Observational Study kapsamındaki 50-79 yaş aralığındaki 81.714 kadının 12 sene takibiyle gerçekleştirildi (1).

Kalorisi olmayan suni tatlandırıcılı meşrubat tüketen kadınlara felç riskinin yüzde 23, kalp hastalığı riskinin yüzde 29 ve ölüm riskinin de yüzde 16 daha yüksek olduğu tespit edildi.

cola drinking death rate ile ilgili görsel sonucu

Taze meyve suyu da zararlı

Şekerli veya suni tatlandırıcılı meşrubatın zararlı olduğunu bilmeyen ve buna itiraz eden kimse yok ama taze meyve suyu içmenin tam aksine faydalı olduğunu zanneden veya buna inanların sayısı çok fazladır.

JAMA’ da yayınlanan yeni bir araştırma taze meyve suyunun bile zararlı olduğunu, günde bir bardak içenlerde tüm sebeplere bağlı ölüm riskinin yüzde 24 arttığını gösteriyor (2).

Meyve suyu içmek yerine meyvenin kendisinin –yenebilenlerin de doğru şekilde tıkandıktan sonra kabuğu ile beraber- yenmesi daha doğrudur.

Çocuk ve gençler dışında erişkinlerin ve hareketsiz insanların günde bir porsiyondan (250 gram) fazla meyve yememesini tavsiye ediyorum.

100% fruit juices, drinking death rate ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

İster gerçek şeker, ister suni tatlandırıcılar, ister bitkisel sıfır kalorisi olan tatlandırıcılar olsun her türlü şeker ve bunların bulunduğu yiyecek ve içeceklerin tümü sağlığa zararlıdır.

Hayatınızın tadının kaçmaması için şeker ve şekerli yiyecek ve içeceklerden uzak durun, şekerim.

Kaynaklar:

1.https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/STROKEAHA.118.023100

2.https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2733424

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. feriha dedi ki:

    çocuğunuzu meyva suyuna alıştırmayın çünkü çocuk çiğnemeyi de öğrenemiyor veya çiğnemek zoruna geliyor her şeyi içerek yemek istiyor. üstelik zararları da bir tarafa

Siz de yorumunuzu paylaşın: