BU İLAÇ GRUBU BUNAMA RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Bunama (demans) ve bunamanın en ileri ve ölümcül şekli olan Alzheimer hastalığı diyet ve hayat tarzı ile ilişkili ise de tüm dünyada yaygın olarak kullanılan bazı ilaçların da bunama riskini ciddi derecede artırdığı açıklandı.

BMJ’ de yayınlanan yeni araştırmaya göre, bu ilaçlardan biri de depresyon, idrar kaçırma, uykusuzluk, astım, KOAH, alerji ve epilepsi tedavilerinde kullanılan ”anti-kolinerjik” ilaçlar gurubudur.

JAMA’ da yayınlanan araştırmada da, düzenli olarak en az bir “antikolinerjik” ilaç kullanan yaşlılarda bilişsel fonksiyonların kötüleştiği, beyin hacminin küçüldüğü, tüm beyinde glukoz metabolizmasının azaldığı belirlenmişti (2).

Managing Dementia Behaviors: Do's and Don'ts from Experts | A Place for Mom

Gelelim neticeye

Bu tür ilaçları yaşlılara verirken çok dikkatli olmak” gerektiğini hemen hatırlatıyorum, unuturum munuturum neme lazım.

Kaynaklar:

1.https://www.bmj.com/content/361/bmj.k1315

2.http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2514553

***

EK 1 (15.10.2023): Yakın zamanda artan antikolinerjik yük ile akut kardiyovasküler olay riskinin artması arasında bir ilişki bulundu. Ayrıca antikolinerjik yükteki daha büyük bir artış, daha yüksek bir akut kardiyovasküler olay riskiyle ilişkilendirildi.

Kaynak: https://www.bmj.com/content/382/bmj-2023-076045

Makale: Association between recently raised anticholinergic burden and risk of acute cardiovascular events: nationwide case-case-time-control study

***

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Savcı Ünal dedi ki:

    ben de size yuttuğum ilaçlar unutkanlık yapar mı diye soracaktım ama ilaçlarımın adlarını unuttum. demek ki yapıyormuş sormama gerek kalmadı evladım

  2. Hatice hanım dedi ki:

    bu ilaçlar hangisidir adları nedir bizim bilebildiğimiz gibi yazsaydınız Rasim bey. bu yazıdan bir şey anlayamadık kusura bakmayın

  3. Hafize dedi ki:

    Annemde buna başladı ve pek çok ilaç alıyor belki 10çeşit belki daha fazla. Acaba bunamasında bunların etkisi varmıdır

  4. Mehmet Ali dedi ki:

    Bu sene her iki kolunuzu da hazırlayın. Sol kol alt taraf grip üst taraf biontek, sağ kol alt taraf zatürre üst taraf güçlendirici kovid aşısı. Tamam oldu kolları kapatın, birkaç ay sonra gene açarsınız.

Siz de yorumunuzu paylaşın: