İYİ DOKTOR HASTALIĞI, BÜYÜK DOKTOR HASTAYI TEDAVİ EDER

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Modern tıbbın babası W. Osler 100 sene evvel bugün hayata veda etmişti. 

Onun da tıpkı Hipokrat gibi tüm etıbbanın çok iyi bilmesi gereken her biri üzerine kitaplar yazılabilecek, saatlerce konuşulabilecek aforizmaları var.

İşte bunlardan bir demet:

Resim

-İyi doktor hastalığı, büyük doktor hastayı tedavi eder.

-Hastanı dinle, o sana teşhisi söyler.

-Tıp uygulaması bir sanattır, ticaret değildir.

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Ahmet Mithat CAN dedi ki:

    BÜYÜK BİR İDEAL İNSANI : PROFESÖR KARATAY

    Her dönemde dünyamızın idealistlere ihtiyacı vardır.

    Batılı kaynakların “Hekimleri Piri” olarak nitelendirdikleri İbn-i Sina’nın bin yıl önceki sağlıklı ilgili öğütleri bugün de halen geçerliliğini muhafaza ediyor.

    Yüzyıllarca Türk, İslam ve batı uluslarınca en mükemmel tıp eseri olarak kabul edilen “El Kanun Fit Tıp” adlı eserinde İbn-i Sina;

    – “Kuramsal ve uygulamalı bilimlerin amacı; “neden”ler belirlemektir.”

    – “Hekimler; yalnız hastalıkların nedenlerini değil, sağlığı sürdürmenin nedenlerini de gözönüne almalıdırlar.” demiştir.

    İbn-i Sina çağlar öncesinden koruyucu sağlık hizmetlerinin önemine dikkat çekmiştir.

    Aradan yüzyıllar geçmiş ve yine bir Türk Tıp insanı benzer fikir ve ideallerle halk sağlığına yön vermek üzere ortaya çıkmıştır.

    Prof.Dr.Canan Efendigil Karatay, Buhara doğumlu Türk tıp insanı İbn-i Sina (980-1037)’nın çağımızda yaşayan temsilcisidir.

    Her ikisinin de halk sağlığı üzerine olan fikirleri çok önemlidir.

    Profesör Karatay, modern tıbbın ilgi alanı dışında kalan sağlıklı insanları ve gelecek nesilleri kronik hastalıklardan korumaya kendini adamıştır.

    Sağlıksız beslenme ve sağlıksız yaşam tarzı sonucu hastalıklara ulaşılmasını aşağıdaki şemadaki gibi basitçe tariflemiştir. Bu bir kalori kısıtlamalı bir diyet programı değildir, bir yaşam biçimidir. Neden sonuç ilişkisi üzerinde durulmaktadır.

    1. Aşama : Sağlıksız Karbonhidrat
    ˅
    2. Aşama : Yüksek Şeker
    ˅
    3. Aşama : Yüksek İnsülin
    ˅
    4. Aşama : Kronik İnflamasyon
    ˅
    5. Aşama : Otoimmün Hastalık

    Yani deniyor ki; Otoimmün hastalıkların sebebi kronik inflamasyondur. Kronik inflamasyonun sebebi Yüksek İnsülin’dir. Yüksek insülinin sebebi Yüksek Şeker’dir. Yüksek şekerin sebebi sağlıksız karbonhidratlardır. Zincirleme bir reaksiyon söz konusudur.

    Dördüncü aşamayı geçtiğimiz zaman golleri arka arkaya kalemizde görmeye başlarız. Gollerin ne olduğunu da artık hepimiz biliyoruz : (Diyabet, Romatoid Artrit, MS, Haşimato Tiroiditi, Fibromiyalji, Polikistik Over v.b.)

    Bu süreçte en önemli aşama YÜKSEK İNSÜLİN aşamasıdır. Her olumsuzluğun sebebi ve başlangıcı Yüksek İnsülin’dir. Sağlımız için en büyük risk faktörüdür. Profesör Karatay’ın master hormon olarak nitelediği, azı mutlak gerekli, çoğu zararlı insülin hormonunu zıplatmamak, makul seviyede tutmak kendi elimizdedir.

    Birinci aşamada önlemimizi alırsak yani düşük Gİ’li sağlıklı karbonhitratlarla beslenirsek yüksek şekeri engellemiş oluruz. Şeker yüksek olmayınca insülin de yüksek olmaz ve böylece son iki aşamaya ulaşmayız.

    Bu yüzden Profesör Karatay bıkmadan usanmadan sağlıklı insanları; Tv programları, kitapları, konferansları ile doğru ve sağlıklı beslenmeye yönlendirmek suretiyle sağlıklı insanların birinci aşamada kalmalarını hedeflemiştir.

    Kendisi, sadece sağlıklı insanları değil hasbelkader son aşamaya gelen otoimmünleri de unutmamıştır. Onlara umutlarını kaybetmemeleri gerektiğini, ilaçlarından ve hastalıklarından kurtulabileceklerini söylemiştir.

    Tavsiyelerini dikkate alın, öğütlerini uygulayın ve Profesör Karatay ile aynı çağda yaşadığınız için yatın kalkın dua edin.

    Yıllarını hiçbir beklenti olmadan, karşılıksız, çıkarsız halk sağlığına adayan Profesör Karatay, sağlıklarına kavuşturduğu ve sağlıklarını koruduğu büyük bir kitlenin gönlünde büyük bir ideal insanı ve çağımızın İbn-i Sina’sı olmuştur.

  2. Cenk dedi ki:

    Hoca kıymetlidir ama onu lütfen gaza da getirmeyelim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: